A palesztinok visszavonták Izrael FIFA tagságának a felfüggesztését kérő indítványukat
A FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség amúgy száz sebből vérzik.
„Ejtettem a beadványt, de ez nem azt jelenti, hogy feladtam volna az ellenállást” – jelentette ki Dzsibril Radzsub, a palesztin labdarúgó szövetség elnöke pénteken, miután visszavonta Izrael tagságának a felfüggesztésre irányuló indítványát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Zürichben zajló tisztújító kongresszusán.
Az indítvány hivatalos indoka a palesztin labdarúgósportot sújtó izraeli korlátozások voltak, a valóságban azonban a Palesztin Autonómia azon törekvése, hogy Izraelnek minden lehetséges nemzetközi fórumon, kezdve az ENSZ Biztonsági Tanácsán le a különböző szak-szövetségekig kárt és kellemetlenséget okozzon, és a nemzetközi közvéleményt propagandájával Izrael ellen hangolja.
A palesztinok a sportolóik elé gördített utazási nehézségekre, valamint sporteszközök importkorlátozására és külföldi sportolók fogadásának megnehezítésére hivatkozva akarták elérni Izrael FIFA-tagságának a felfüggesztését.
Izrael elismeri a nehézségeket, és azokat a palesztin terror akadályozására hozott nemzetvédelmi intézkedésekkel indokolja.
Mind Netanjáhu miniszterelnök, mind Miri Regev kultúra- és sportminiszter-asszony megelégedésüknek adtak hangot, hogy a politikát ezúttal nem sikerült becsempészni a sport világába.
„MIndaddig, amíg a palesztinok ilyen lépéseket tesznek, csak távolítják, és nem közelítik a megbékélést. Izrael olyan békében érdekelt, amely garantálja polgárai biztonságát, de nem kényszerítéssel és az igazság eltorzításával jön létre” – mondta Netanjáhu, aki köszönetet mondott Ofer Éjninek, az Izraeli Labdarúgó Szövetség vezetőjének az erőfeszítéséért.
Reuven Rivlin államelnök röviden így kommentálta a történteket: „A sportban a mérkőzéseken kell győzni.”
Ofer Éjni a zürichi konferencia színpadán kézfogásra kérte Dzsibril Radzsúbot, amire az a nyilvánosság előtt nem volt hajlandó, csak a konferencia befejezése után, Sepp Blatter elnök jelenlétében.
Dzsibril Radzsúb, a Palesztin Autonómia egyik meghatározó személyisége, aki terrortevékenység miatt évtizedeket töltött izraeli börtönökben. Békeszerető, sportszerű szemléletére a legjellemzőbb az a mondat, amit két évvel ezelőtt egy, a Hezbollah-hoz közel álló libanoni televízió kamerái előtt mondott: „Nekünk mindeddig nincs atomfegyverünk, de Allah nevére, ha lenne, használnánk!”
A konferencia Izrael kizárása helyett 165:18 arányban elfogadta egy, a palesztin labdarúgósport helyzetét kivizsgáló bizottság felállítását.
A FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség amúgy száz sebből vérzik. A korrupció ellenőrizhetetlenül elhatalmasodott, a vezetők csillagászati összegű megvesztegetéseket fogadnak el a világbajnokságokat rendezni kívánó államoktól: állítólag Oroszország és Katar is sáp ellenében kapta meg a 2018-as, illetve a 2022-es VB rendezési jogát.
Szerdán hét FIFA-tisztviselőt vettek őrizetbe korrupció alapos gyanújával.
A 79 éves Sepp Blattert, aki 1998. június 8-a óta a FIFA elnöke, a pénteki tisztújító kongresszuson ötödször is elnökké választották. ◙
Bejegyezte: Halmos László
שערוריית השחיתות בפדרציית הכדורגל העולמית (פיפ”א), והבחירות לנשיאות הארגון , גלשו לעימות המעצמות הפוליטי בין ארה”ב לרוסיה: על רקע החקירה החמורה והנחרצת שמנהלים האמריקנים נגד הארגון, בירך היום (שבת) הנשיא ולדימיר פוטין את נשיא פיפ”א ספ בלאטר על בחירתו לקדנציה נוספת בראשות הארגון.
אתמול בקונגרס פיפ”א בציריך נבחר בלאטר לקדנציה חמישית אחרי שהמתמודד היחיד נגדו, הנסיך הירדני עלי בין חוסיין, הודיע על פרישתו מהמרוץ. רוסיה, כאמור, זכתה תחת בלאטר לארח את משחקי גמר הגביע העולמי ב-2018 – בחירה שמאחורי הקלעים שלה נמצאים כאמור בחקירה בארה”ב. ההודעה שנמסרה מהקרמלין לא השאירה מקום לספק במי מצדד פוטין: „ראש המדינה הרוסית הביע ביטחון שניסיון, מקצועיות וסמכות יסייעו לבלאטר בעתיד להרחיב את הפופולאריות של הכדורגל בעולם”.
הברכה שפרסם פוטין היום מגיעה בהמשך להתבטאויות אחרות שלו השבוע. אחרי חשיפת החקירה הוא רמז שארה”ב עשתה הכול כדי לבטל את אירוח המונדיאל ב-2018 ברוסיה: „לארה”ב אין שום הצדקה להתערב בכך. זה עוד ניסיון ברור להרחיב את שטח השיפוט וההשפעה שלהם. ברור שזה ניסיון להשפיע על תוצאת הבחירות ולמנוע את המשך הכהונה של בלאטר”.
במקביל מתח היום בלאטר עצמו ביקורת על התובעת הכללית של ארה”ב, לורטה לינץ’, שבהוראתה נעצרו הבכירים בפיפ”א בחשד לשוחד, יומיים לפני הכינוס בשווייץ. „משהו מסריח”, הוא אמר בראיון טלוויזיוני בשווייץ בהתייחס לעיתוי המעצרים. „אף אחד לא ישכנע אותי שהתזמון לפני הקונגרס והבחירות היה מקרי”.
לינץ’ אמרה בהתייחסה לפרשה שבכירי פיפ”א השחיתו את עסקי הכדורגל העולמי כדי לשרת את האינטרסים שלהם, ובלאטר טען שהתבטאויות אלה „הכו אותו בהלם”. לדבריו, „כנשיא, אני לעולם לא אשחרר הצהרות על ארגון אחר מבלי לדעת. עם כל הכבוד למערכת המשפט האמריקנית, כשיש להם חשדות לפשעים כלכליים של אזרחים אמריקנים עליהם לעצור אותם שם ולא בציריך, לפני הקונגרס”.
בהתייחסו ליריבו למרוץ, הנסיך הירדני עלי בין חוסיין, אמר בלאטר: „ארה”ב היא התומכת העיקרית של הממלכה ההאשמית. האמריקנים היו מועמדים לארח את המונדיאל ב-2022 והם הפסידו. האנגלים הפסידו במרוץ לארח ב-2018. אז זה למעשה מהלכים של התקשורת האנגלית והאמריקנים”.
הפרשייה שנחשפה השבוע זעזעה את עולם הכדורגל עם מעצרם של תשעה בכירי הארגון בחשד להלבנת כספים, סחיטה, הונאה וקבלת שוחד בבחירת מארחות המונדיאל ובהסכמי זכויות השידור של המשחקים. כתב האישום שהוגש בניו יורק מתפרס על 161 עמודים. כמה מהחשודים עומדים בפני הסגרה לארה”ב,
אחרי ששווייץ וארה”ב פתחו כל אחת מהן בחקירה נפרדת בחשד לשחיתות ושוחד במסדרונות פיפ”א.
הרשויות בארה”ב פתחו חקירה פלילית שתעסוק בין השאר בהחלטה להעניק לרוסיה את אירוח אליפות העולם בכדורגל (המונדיאל) ב-2018 ולקטאר את אירוח האליפות ב-2022.
כבר בעבר עלו טענות קשות שלפיהן מעשי שוחד ושחיתות גרמו למסירת אירוח המונדיאלים לרוסיה ולקטאר, במיוחד במקרה של קטאר – מדינה שאין לה מסורת של הצלחות בכדורגל העולמי, ושאירוח המונדיאל בה אילץ את פיפ”א לשנות את כל לוח הזמנים של הכדורגל העולמי כדי לאפשר את קיום המונדיאל בחורף