Helyzet van Izraelben Szabó György, a Mazsök elnöke

Helyzet van Izraelben Szabó György, a Mazsök elnöke

Nyár van, iskolai szünet van Izraelben is, de közben dörögnek a fegyverek. Mit tud tenni Ön azokért a gyerekekért, akik most Izraelben nem élvezhetik a nyarat?

Valóban nem élvezheti a nyarat, a helyzet folyamatosan nehezedik. Én napi kapcsolatban vagyok a Gáza környéki települések polgármestereivel, azt tudom mondani, hogy most rosszabb a helyzet, mint amikor még a légicsapások zajlottak. Nemrégiben lehetett hallani arról, hogy egy komolyabb terrortámadást sikerült megállítani, amit egy kibuc ellen indítottak. A probléma generálódik. Mi mit tudunk tenni? Annyit, hogy egy példa nélküli kezdeményezésben veszünk részt. Bő egy hete Verő Tamás rabbi megkeresésére elkezdtünk szervezni egy olyan akciót, melynek keretében 50 izraeli gyereket hozunk el Magyarországra, a Mazsök badacsonytomaji táborába. A szervezés nagyon gyorsan elindult, gyors eredményeket hozott, a Mazsihisz, az EMIH és a Mazsök összefogásának eredményeként. Arról nem is beszélve, hogy azóta rengeteg magánszemély, üzleti vállalkozás adományozott pénzt és egyéb tárgyi eszközöket, amiket a nyaraltatás során fel is tudunk majd használni. Kaptunk támogatást a MAZS Alapítványtól is. Azt gondolom, hogy a magyar zsidó közélet felismerte ennek a történetnek a fontosságát.

Ön amikor Izraelben élt, akkor szolgált a hadseregben. Segítsen megérteni, hogy miért is magas az áldozatok száma? Egyáltalán Miért volt szükség a szárazföldi akcióra?

Én magam nem vagyok katonai elemző, csupán egykori harcoló volt katona. Egy biztos, súlyos utcai harcok folynak, én magam is sokat szolgáltam Gázában, ismerem azt a helyzetet, amikor egy konvencionális hadseregnek kell harcolnia egy gerillaháborúban a terroristákkal szemben. Nyilvánvaló, hogy az elsőrendű feladat – az izraeli rádiót is hallgatva – a terroristák alagútjainak a felszámolása. Ezek nem egyszerű alagutak, hanem többszintes, nagyon mélyen húzódó alagutak, gyakorlatilag ezek föld alatti városok. Az első szinten vannak a harcosok, a másodikon a parancsnokság, a harmadikon a fegyverraktárak. Ezek legtöbbször a polgári lakosság által lakott területek alatt vannak. Lakóházakból indulnak, azok alatt találhatóak, a Hamasz tipikus hadviselésének egyik módozatát lehet látni, amikor a polgári lakosságot használják pajzsként, fegyverként az izraeli hadsereg ellen. Sok esetben iskolák, kórházak területén vannak. A híradások arról nem szólnak, hogy Izrael pár napja kórházat hozott létre a palesztin sebesültek számára a Gázai övezet határán, annak érdekében, hogy a sérült polgári lakosságot minél gyorsabb és minél magasabb szintű egészségügyi ellátásban lehessen részesíteni.

Mi lesz?

Mindenki azt reméli, hogy béke lesz, nyilván a jelenlegi hadművelet folyamán egy eddig még nem látható folyamatot is lehet tapasztalni. Egyiptom nagyon határozottan és heves áll ki a Hamasz ellen, számtalan arab ország is egyre inkább elutasítja a a Hamasz által diktált erőszakos terrorizmust, amivel szembesül Izrael. Ez pozitív folyamatként érzékelhető, amikor Egyiptom a Hamaszt az arab nép ellenségének nevezi! Persze az is igaz, hogy még egy ideig az aggodalom uralkodik majd a világ zsidó lakosságán és az Izraelt szeretőkön, hiszen az áldozatok száma nagy.

Tüntetések zajlanak közben Izraelben, a háború mellett és ellen, bal- és jobboldaliak. Ez lenne a demokrácia csúcsa?

Én magam az izraeli baloldalt hazaárulóknak minősítem, hiszen az általuk használt kifejezések minden más demokratikus országban, háborús helyzetben kimerítik a hazaárulás fogalmát.

Ezt Ön most csak, mint a Likud egykori tagja mondja.

Nem. Ez tény. Amit az izraeli baloldal megenged magának háborús szituációban, amikor az arab terrorista mozgalmakat éltetik, ez szégyen a zsidó népre nézve.

Köszönöm a beszélgetést.
Az interjú az ATV július 27-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.