Egymás felé forduló régiók Kelet- Közép Európában • Approaching regions in East-Central Europe

Egymás felé forduló régiók Kelet- Közép Európában • Approaching regions in East-Central Europe

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ1

 Újjászerveződik az RMDSZ Nemzeti Szabadelvű Platformja – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Alapszabályzatának, valamint a Szövetségi Állandó Tanács a platformok újraszerveződéséről szóló határozatának értelmében, mint a Szövetségen belüli szabad politikai identitás-választás alapján megalakult világnézeti csoportosulás, a Nemzeti Szabadelvű Platform OKTÓBER 29-IKÉN, kedden, 17.30 órai kezdettel tartja meg újraszerveződő ülését. A gyűlésre a sepsiszentgyörgyi inkubátorház (Sajtó u. 4. szám) konferenciatermében kerül sor (Transindex)

Magyarország

 Balog Zoltán: a kormány létrehozza a reformáció emlékbizottságát – „A kormány az egyházakkal egyetértésben létrehozza a reformáció emlékbizottságát, amely 2013. október 31- től 2017. december 31-ig működik, elnöke Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor lesz” – jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a reformáció emlékhónapja keretében tartott gálaesten vasárnap, Budapesten. A miniszter a Protestáns közéletiség-hagyomány és jövő című előadásának keretében a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén elmondta: a testületbe állandó tagokat delegálhatnak a magyarországi és a Kárpát-medencei protestáns egyházak, a MEÖT, állandó meghívott lesz Németország, Svájc és Hollandia magyarországi nagykövete és tagot delegálhat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is (MTI)

 Áldásuk az alaptörvényre – Az államival azonos módon biztosítják a katolikus intézmények finanszírozását – Semjénék módosították a vatikáni megállapodást (Nsz)
 A választás után készült a „szavazatvásárló” bajai videó – Két nappal a megismételt bajai időközi választás után, október 15-én délután, Baján készült az a videofelvétel, amely a hvg.hu honlapján jelent meg először, mint a Fidesz választási csalását igazoló bizonyíték. A rendőrségi nyomozás során felvett tanúvallomások szerint a közvetítő az MSZP székházába vitte a filmet tartalmazó cd-t (Nsz)

1 A szemlében szereplő cikkek nagy része a címre kattintva megjelenik – az MTI-hírekhez tartozó linkek egyes esetekben csak a www.mti.hu oldalon elvégzett egyszerű és ingyenes regisztráció után fognak működni

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

Várható

page1image23496
page1image23768
page1image24040
page1image24312
page1image24584
page1image25304

2

 Lesz-eérdemiüzeneteazellenzéknekoktóber23-án?–„Ademokratikusellenzékközösen ünnepel október 23-án, de fel tudnak-e mutatni valamilyen vonzó politikai tartalmat” – teszi fel a kérdést Böcskei Balázs (Nsz)
 Megvédheti a rezsicsökkentést a parlament – A honatyák ezenkívül a 2014-es költségvetési javaslatról is tárgyalnak (MNO)

 Újabb átkelő nyílt Abaújban a magyar-szlovák határon – Út köti össze hétfőtől a történelmi Abaúj két települését, Kékedet és a szlovák oldalon lévő Abaújnádasdot. A több mint kétmillió eurós (588 millió forint) beruházás átadásán Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár azt mondta: a következő hét évben megduplázódik a magyar-szlovák határon átívelő közlekedési kapcsolatok száma (MTI)

Megdöbbenését fejezte ki a kormány szabadkai szoborlopás miatt – Megdöbbenését fejezte ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár hétfőn amiatt, hogy az 1944-45-ös vérengzések ártatlan magyar áldozatainak emléket állító Vergődő madár nevű szobrot ismeretlen tettesek ellopták Szabadkán, a Zentai úti temetőből (MTI) Duray Miklós és Pásztor István kapott az idén Emberi Méltóságért kitüntetést – Átadták az Emberi Méltóságért kitüntetéseket hétfőn Budapesten. Az elismerést Duray Miklós felvidéki közíró, egyetemi oktató és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vehette át (MTI)

Répás: számítunk az amerikai magyarokra is – „Az összetartozás azt jelenti, hogy számíthatunk egymásra: az amerikai magyarság az USA külügyminiszterének figyelmét hívta fel nemrég az erdélyi egyházi ingatlanok elakadt restitúciójára. Magyarország számára is fontos, hogy ha például méltatlan támadások érik az országot, a diaszpóra magyarsága kiálljon mellettünk. Ugyanígy fontos, hogy az egész világ magyarsága támogassa azt a küzdelmet, amit az erdélyi magyarság folytat az autonómiáért, és ami egyelőre nem talál megértésre a román félnél” – magyarázta a Rádió Orient műsorában Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár (Orient Press)

Minden fronton megvédik a rezsicsökkentést – Politikai nyilatkozatot fogadott el a parlament hétfőn a rezsicsökkentés megvédéséről (MNO)
Az M1 szerint Király György rendelte meg a bajai videót – Az M1 Híradója hétfő este arról számolt be, hogy információi szerint a bajai időközi választással kapcsolatban készült videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke rendelte meg (Nsz) Mesterházy: a bajai videó nem tőlünk került a sajtóhoz – Baján a Fidesz morális hátrányban van a megismételt választási forduló miatt, a bajai videófelvétel – ahogy Mesterházy Attila fogalmazott – „a Fidesz számára isteni ajándék, mert a botrány számos más ügyről eltereli a figyelmet” (ATV)

Gyurcsány beérte Bajnait – „Tovább növelte előnyét a Fidesz-KDNP, nőtt a választói aktivitás, a Demokratikus Koalíció pedig elérte az Együtt-PM támogatottsági szintjét a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is” – derül ki a Századvég október közepén készített reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Nemzet Online közölt hétfőn. A kutatás eredményei alapján idén októberben a választókorúak 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „most vasárnap” biztosan részt venne a parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás tovább emelkedett az elmúlt hónapokban. A Századvég felmérése szerint folyamatosan csökken a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya, jelenleg a választókorúak 39 százaléka tartozik ebbe a csoportba (hirado.hu)

Nem hagyják annyiban a holokauszt-túlélők a MÁV-ügyet – Egy chicagói bíróság úgy döntött, a felperesek kötelesek először Magyarországon megkísérelni jogorvoslatot szerezni. A holokausztper felperesei azonban fellebbeztek. „Fellebbeztek a felperesek a magyar bankok és a MÁV ellen az Egyesült Államokban 2010-ben kezdeményezett holokausztperben” – írta a

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page2image28160
page2image28432
page2image28704
page2image28976
page2image29248
page2image29968

3

Magyar Nemzet. A lap keddi számában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatása alapján arról számoltak be, hogy a felperesek nem fogadták el a chicagói körzeti szövetségi bíróság augusztusi döntését, amellyel megszüntette az eljárást (HVG)
CÖF: itt a mobil nemzeti konzultáció – A Fidesz által pénzelt álcivil mozgalom Orbán Viktor beszédére mozgósít az október 23-i ünnepen (Nszv)

Módosították a Vatikáni Szerződést – Semjén a módosítást a jogszabályi környezet megváltozásával indokolta (Nszv)
Megválasztották a nemzetiségi ombudsmanhelyettest – Kállai Ernő eddigi nemzetiségi biztoshelyettes mandátuma szeptember 24-én járt le (Nszv)

„Napjainkban is szabadságharcot kell vívni” – Duray Miklóst és Pásztor Istvánt Emberi Méltóságért Díjjal tüntették ki Budapesten – „Nem véletlen egybeesés, hogy az 1956-os forradalom közelgő évfordulójához kapcsoltuk a mai díjátadást” – köszöntötte a meghívottakat és a kitüntetetteket Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóságért Tanács elnöke (Magyar Szó) Lázár: be kell fejeznünk a félbehagyott rendszerváltozást – Lázár János szerint be kell fejeznünk a félbehagyott, elsikkasztott rendszerváltozást, és erre készek és képesek is vagyunk. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ezt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézete október 23-ai megemlékezésén mondta hétfőn, Budapesten (InfoRádió)

Semjén: az államival azonosan támogatják a katolikus intézményeket – „Az államival azonos módon biztosítják a katolikus egyházi intézmények finanszírozását” – ezt tartalmazza a Magyarország és az Apostoli Szentszék közötti korábbi megállapodás módosítása, amelyet hétfőn írt alá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius Budapesten. Az eseményen részt vett Erdő Péter bíboros is (InfoRádió)

Böröcz István: Befejeződött az integráció – Böröcz István, az MTVA távozó vezérigazgatója az M1 Az Este című műsorában elmondta: az elmúlt két évben integrációs, gazdasági és szervezeti átalakítás is történt, a négy jogelőd vállalat nemcsak papíron, hanem fizikailag is egyesült (hirado.hu)

Befékezett a népességfogyás – „Tovább lassult a népességfogyás üteme az év első nyolc hónapjában Magyarországon” – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentéséből, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez. Az előzetes adatok szerint 2013 első nyolc hónapjában 57 895 gyermek született, ez 3,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 84 441 halálozás 4,1 százalékos csökkenést jelent a 2012. január-augusztusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 26 546 volt, ami 1478-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. A születésszám az év első öt hónapjában folyamatosan elmaradt az előző évitől, ezt júniusban és júliusban átlagosan 2 százalékos emelkedés követte. Augusztusban ismételten mérséklődött a születések száma, 5,3 százalékkal kevesebb újszülött jött világra, mint egy évvel korábban. A halálozások száma az év első nyolc hónapjában – júniust kivéve – csökkent. Különösen a február-márciusi és a júliusi visszaesés volt számottevő, az előbbi átlagosan 7,2, az utóbbi is közel 7 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Júniusban viszont 2,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest (Figyelő Online)

page3image23528
page3image24344
page3image24624
page3image24896
page3image25168

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

Románia

 Répás Zsuzsanna: a kolozsvári Kakasos templom a hűség és reménység jelképe – A hűség és reménység jelképének nevezte a frissen felújított kolozsvári Kakasos

Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164,
www.cecid.net/ 2013-10-22.

page3image28664
page3image29384

4

templomot Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára vasárnap, a Kós Károly tervezte épület centenáriumán. „Száz éve él itt a gyülekezet, a száz év a hűséget és kitartást jelképezi. Nem akármilyen száz év volt, világégésekkel, kisebbségi sorssal, a kommunizmus sötét évtizedeivel, és a gyülekezet kitartott. Most is élő gyülekezet van itt, ebből meríthetünk erőt: van jövő, van remény. Ezt jelképezi a kakas is, ami a tornyon: ez a felkelő nap, a jövő, a remény szimbóluma” – számolt be az MTI- nek az ünnepség jelentőségéről a nemzetpolitikai helyettes államtitkár (MTI)

 A román jogszabály nem zárja ki, hogy kétszer szavazzanak a kettős állampolgárok az EP-választáson – A romániai választójogi törvény nem zárja ki, hogy a romániai jelöltekre és a magyarországiakra is leadják a szavazatukat az európai parlamenti választásokon azok a román- magyar kettős állampolgárok, akik magyarországi állandó lakhellyel rendelkeznek – állapította meg egy hétfőn közzétett elemzésben a Mensura Transilvanica politikai elemzőcsoport. Az elemzőcsoport az európai, a magyarországi és a romániai szabályozásokat vizsgálta meg annak kapcsán, hogy a közelmúltban a román nyelvű sajtó arról cikkezett: a román és magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyiek maguk dönthetik el, hogy a magyarországi vagy a romániai jelölteket támogatják az európai parlamenti választásokon (MTI)

 Közérthetően a Mikó-ügyről – Markó Attila az ETV-ben – Markó Attila RMDSZ- képviselő, a Mikó-per vádlottja volt a vendége az ETV Metszet című műsorának (Maszol.ro)
 Ezrek követelték Románia és a Moldovai köztársaság egyesülését – Több ezren tüntettek vasárnap délután Bukarestben Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését követelve (Maszol.ro)

 A MIÉRT elnöke is felszólalt a TSD kongresszusán – „A Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke (MIÉRT) is felszólalt meghívottként a Szociáldemokrata Párt (PSD) ifjúsági szervezetének (TSD) hétvégi tisztújító kongresszusán” – tájékoztatott a MIÉRT (Maszol.ro)
 Az anyanyelv használatára biztat az Itthon vagyunk társaság – Sajtótájékoztatón mutatkozott be hétfőn délután az Itthon vagyunk társaság, amelynek létrehozója Lakó Péterfi Tünde, akit október elején büntettek meg Marosvásárhelyen egy zöldségpiacon, amiért kétnyelvű termékcédulákkal segítette az árusok munkáját, és erre nem kérvényezett előzetesen engedélyt (Maszol.ro)

 Együttműködik a Sapientiával az Erdélyi Magyar
Televízió – Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn
az Erdélyi Magyar Televízió és a Sapientia EMTE. Az
eseményről tartott sajtótájékoztatón Nagy Zsolt, az ETV-
t működtető Janovics Jenő Alapítvány elnöke és dr.
Tonk Márton, az egyetem kolozsvári karának dékánja
vett részt, akik a szerződés ünnepélyes aláírását követően
bemutatták a dokumentumot. Nagy Zsolt elmondta, hogy
az Erdélyi Magyar Televízió az egyetem által
rendelkezésére bocsátott stúdiófelület használatáért, illetve az egyetem által biztosított szakmai humánerőforrásért cserébe szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít a kolozsvári kar Filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatói számára, híradóiban és műsoraiban kiemelten kezeli az egyetemen zajló kulturális és hallgatói életet, valamint oktatóit szakértői véleményadókként szólaltatja meg (Maszol.ro)

 Crin Antonescu feloszlatná a Verespatak-bizottságot – Feloszlatná a Verespatak- bizottságot és új parlamenti szaktestületet hozna létre a Nemzeti Liberális Párt. Az új bizottság feladata lenne törvénytervezetet kidolgozni a nyersanyag-kitermelés szabályozásáról (Maszol.ro)

 HalasztássalkezdődöttBorbolyCsabatanácselnökpere–„Halasztássalkezdődötthétfőn Borboly Csaba és vádlott-társai pere a marosvásárhelyi táblabíróságon” – tudta meg a

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page4image27472
page4image27744
page4image28024
page4image28296
page4image28568
page4image28840
page4image29560

5

maszol.ro Hargita Megye Tanácsa elnökének ügyvédjétől. A következő tárgyalás időpontja december 2-a (Maszol.ro)
 Szakember: veszélyes helyre kerül a verespataki zagytározó – „Instabil, veszélyes helyen alakítaná ki a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a Verespatakra tervezett külszíni aranybánya ciános zagytározóját” – állítja Stefan Marincea, a Román Földtani Intézet (IGR) múlt héten leváltott igazgatója a Gândul című független lap hétfői számában közölt interjúban (Maszol.ro)

 Tarolna a Fidesz Erdélyben – A honosított erdélyi magyarok közül várhatóan 80 ezren szavaznak a 2014-es országgyűlési választáson egy felmérés szerint, túlnyomó többségük a Fideszre. A romániai magyarok körében egyébként Kelemen Hunor és Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus (Krónika)

 Antonescu nem akar feltétlenül elnök lenni – „Nem tudom, hogy államfő leszek-e, de nem ezen múlik az életem” – így reagált Crin Antonescu a kormányzó Szociálliberális Unión (USL) belül a közös államfőjelölt személye kapcsán kialakult nézeteltérésekről (Krónika)
 Több mint egytonnányi aprópénz – „A befizetendő összeg többszörösét gyűjtötték össze az erdélyi támogatók a marosvásárhelyi Lakó Péterfi Tündének, aki aprópénzben készül kifizetni a kétnyelvű piaci feliratok osztogatásáért kiszabott bírságot” – derült ki szombaton, amikor segítőtársaival megszámolták a több mint egytonnányi aprópénzt. Az anyanyelvhasználatot népszerűsítő civil aktivistára 1500 lejes bírságot szabott ki a helyi rendőrség, amiért magyar és román nyelvű árucímkéket osztogatott az eladóknak egy zöldségpiacon; keddig ennek felét kell kifizetnie. A rendőrség arra az önkormányzati határozatra hivatkozott, amely szerint Marosvásárhelyen csak hatósági engedéllyel lehet szórólapokat osztogatni, és a nő nem kért ilyen engedélyt. Lakó Péterfi Tünde két hete a Facebookon bejelentette, hogy tiltakozásul aprópénzben fogja kifizetni a bíráságot (Szabadság)

page5image13984
page5image14256

Politikusok ismertsége és bizalmi indexe

 Nő a passzivitás az erdélyi magyar választók körében – Az erdélyi magyar közösség politikai magatartását vizsgálja kettős viszonyrendszerben, a magyarországi és romániai politikai térben az a felmérés, amelyet csütörtökön, a kolozsvári magyar főkonzulátuson mutatott be Horváth István, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet vezetője, illetve Kiss Tamás és Barna Gergő szociológusok. A felmérést 2013. május 18. és június 8. között végezték 1232 fős, erdélyi magyarokra reprezentatív mintán. Lapunk szombati

page5image19008
page5image19280
page5image19552

számában elsősorban a kettős állampolgárság kérdésköréhez kapcsolódó adatokat és következtetéseket ismertettük. A továbbiakban az erdélyi magyarok politikai opcióiról, választási hajlandóságáról, az Európai Unió intézményéhez való viszonyulásról közzétett adatokból szemelgettünk (Szabadság)

 Az EMNT segít a regisztrációban – „Sokan tájékozatlanok a magyarországi választásokon való részvételhez szükséges regisztráció ügyében, ezért az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt irodáiban tájékoztatást nyújtanak az érdeklődőknek” – egyebek mellett erről beszélt csütörtöki, kézdivásárhelyi sajtótájékoztatóján Szabó Tünde orbaiszéki és Johann Taierling kézdiszéki EMNT-elnök (Háromszék)

 Újabb prefektusi felszólítások – A román zászló kitűzésére szólította fel Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa az RMDSZ Csíki Területi Szervezetét és a Csíki Székely Múzeumot. A múzeum esetében a felszólítást Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának címezte (Székelyhon.ro)

 Mielőbbi ítélethirdetést szeretne Borboly – Halasztással kezdődött a marosvásárhelyi táblabíróságon Borboly Csaba pere (Székelyhon.ro)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page5image28384
page5image28656
page5image28928
page5image29200
page5image29920

6

 Hetei vannak a kétharmados kormánynak? – A szakadás felé haladnak a romániai kormányzó szociálliberálisok, vagy pedig csak belvillongásokról van szó? (MNO)
 Verespatak: Keményebb fellépésre számíthatnak az engedély nélkül tüntetők – Keményebb karhatalmi fellépésre számíthatnak a verespataki bányaprojekt elleni demonstrációk résztvevői, ha továbbra is engedély nélkül próbálják korlátozni a járművek forgalmát Bukarestben (Nsz)

 Célkeresztben a Verespatak-ellenes tüntetők – A Verespatak-ellenes tüntetések „törvényesítését” kéri a belügyminisztérium a tiltakozó megmozdulások szervezőitől. A tervek szerint először egyeztetnek, azután bírságolnak. Az nem világos, hogy pontosan kit (Krónika)
 Nyisztor: szárnyat ad az elismerés – Van érdeklődés a csángó kultúra iránt, mondta a lapunknak adott interjúban Nyisztor Ilona csángó népdalénekes, aki múlt szerdán Brüsszelben vehette át az Európai Polgári Díjat (Krónika)

 Verespatakmiattkellettmennieaföldtaniintézetvezetőjének?–„Instabil,veszélyeshelyen alakítaná ki a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a Verespatakra tervezett külszíni aranybánya ciános zagytározóját” – állítja Ştefan Marincea, a Román Földtani Intézet (IGR) múlt héten leváltott igazgatója a Gândul című független lap hétfői számában közölt interjúban. A lap azt követően készített interjút a szakemberrel, hogy ezt a véleményét két hete a Verespatak-tervezet társadalmi vitáját lefolytató parlamenti különbizottság előtt is kifejtette, ahol a geológiai térképek meghamisításával vádolta a verespataki beruházást tervező kanadai– román vegyesvállalatot (Szabadság)

Szerbia

 ElloptákaVergődőmadarat–AszabadkaiZentaiútitemetőbenlévőemlékművetkitépték a talapzatából – Maglai: A lopás egy nemzeti közösség múltját sérti – Kern Sólya Mária: Amint lehetséges, valamilyen formában pótolni fogjuk, visszaállítjuk a szobrot (Magyar Szó)
 Nagy erőkkel keresik az szabadkai vérengzések ellopott emlékművét – A 350-400 kilogrammos, turulmadarat ábrázoló bronzszobrot szombaton vitték el (Nsz)

 Pásztor István: Nem egyszerű lopás, hanem üzenet az 1944/45-ös áldozatok szobrának eltűnése – „Derékba törheti a magyar-szerb megbékélési folyamatot az, hogy Szabadkán ellopták a Zentai úti temetőből az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított szobrot” – nyilatkozott vasárnap az MTI belgrádi tudósítójának Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (MTI/TiszaNews)

 „Nem csak a testet, az elmét is gyógyítani kell” – A Magyar Egészségügyi Társaság a szenvedélybetegségekről tartott konferenciát Palicson (Magyar Szó)
 54évesazújvidékiMagyarTanszék–HétfőnünnepelteanapjátazújvidékiMagyarNyelv és Irodalom Tanszék. A rendezvényen megemlékeztek B. Szabó Györgyről, a tanszék egyik első tanáráról, átadták a Sinkó Ervin Díjakat, illetve a jelenlevők beszámolót hallhattak a tanszék elmúlt éves tevékenységeiről is. „Ki kell tartani a tudományos és művészi munka komolysága, tekintélye és autonómiája mellett” – szögezte le köszöntőjében Csányi Erzsébet, az alapításának 54. évfordulóját ünneplő Magyar Tanszék vezetője. Ugyanakkor Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete is szólt a megjelentekhez, hangsúlyozva, hogy „a magyar nyelv, a magyar kultúra töretlen védelme terén, illetve a magyar értelmiség képzésében eddig a legnagyobb felelősség és legnagyobb érdem a Magyar Tanszéké”, s támogatásáról biztosította az újvidéki intézményt. Elmondta, hamarosan megkezdi működését a Belgrádi Magyar Kulturális Intézet, amelynek számos programja fog majd kvadrálni az újvidéki Magyar Tanszék tevékenységével (Vajdaságma.info)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page6image25104
page6image25920
page6image26192
page6image26464
page6image26736
page6image27456

7

 A vajdasági magyarok regisztrálnak a legtömegesebben a jövő évi választásokra – „Több mint 12 ezer választási regisztrációs kérelem érkezett eddig Magyarország szabadkai főkonzulátusára, ami azt jelenti, hogy számarányukhoz képest a vajdasági magyarok kívánnak a legtömegesebben részt venni a jövő évi magyarországi választásokon” – adta hírül hétfőn a Pannon RTV. A formanyomtatványok kitöltésében a főkonzulátus munkatársai mellett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái is segítenek, emellett ha igény van rá, el is juttatják a regisztrációs lapokat a főkonzulátusra, ahonnan a Nemzeti Választási Irodához továbbítják azokat (Vajdaságma.info)

 Dačić:SzerbiaelszántanigyekszikazEU-ba–„Szerbiakomolyésfelelősségteljesviszonyt kíván kiépíteni az Európai Unióval, hogy mielőbb annak teljesjogú tagjává válhasson”, jelentette ki Ivica Dačić kormányfő. “Nem azt szeretnénk, hogy Szerbia pusztán csak a 29. csillag legyen az EU zászlaján, azt szeretnénk, ha teljes fényében ragyogna ott”, mondta a szerb kormányfő ma este, miután Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselőjének részvételével megtartották a stabilizációs és csatlakozási megállapodás valóra váltásával megbízott tanács első ülését (Vajdaságma.info)

 Zenta: Lakossági fórum a határon túli magyarok választási regisztrációjáról – A határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációjáról tartott lakossági fórumot ma este Zentán, a Centar–Tópart helyi közösség épületében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Zentai Szervezete, amelynek nevében Somorai Zsuzsanna üdvözölte az egybegyűlteket (Vajdaságma.info)

 Veszélyben a megbékélés – Magyarország szerint a szabadkai Vergődő madár nevű szobor megrongálása egyértelmű állásfoglalást kíván Belgrádtól – Ismeretlen tettesek ellopták Szabadkán az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított Vergődő madár nevű szobrot, a talapzatát pedig megrongálták. Hogy pontosan mikor lophatták el az emlékművet, nem tudni. A találgatások szerint a kerítésnyíláson szállíthatták ki a 350 kilogrammos bronzszobrot. A rendőrség intenzíven nyomoz az elkövetők után (Magyar Szó)

 „Meghatározó az értelmiség nevelésében” – 54. születésnapját ünnepelte a Magyar Tanszék – B. Szabó Györgyre emlékeztek az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének 54. születésnapján tegnap a BTK földszinti tanácstermében (Magyar Szó)

 A vidékfejlesztés alappillére – A tartományi mezőgazdasági titkárság támogatja az uniós LEADER Helyi Akciócsoportok mintájára létrehozott kilenc civilszervezet munkáját – A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság tegnap kilenc vajdasági civilszervezet képviselőjével írt alá anyagi támogatásról szóló szerződést a helyi vidékfejlesztési stratégiák kidolgozására. A szóban forgó titkárság pályázatára tizenegy pályamű érkezett, a nyertesek között az idén tízmillió dinárt osztanak szét (Magyar Szó)

Szlovénia

 Nincs egyetértés a választói névjegyzékre való felkerülés kritériumairól – A szlovén parlament Nemzetiségi Bizottságának ülésén napirenden szerepelt A választói névjegyzékről szóló törvénytervezet azon cikkelyeinek megvitatása, amelyek a nemzetiségi választói névjegyzékre és az erre való felkerüléshez szükséges feltételekre vonatkoznak. A magyar és az olasz nemzeti közösségnek e kérdésben különböző az álláspontja (MMR)

Szlovákia  Belica: könnyen elnyomhattuk volna az MKP-s képviselőket – Milan Belicával, Nyitra

megye elnökével készített hosszú interjút a SITA hírügynökség. Az ispán szerint már

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page7image25376
page7image26736
page7image27008
page7image27280
page7image27552
page7image28272

8

nincsenek olyan viharos idők, mint egykor – négy éven keresztül elnyomhatták volna az MKP-s megyei képviselőket, ám mégsem tették (Bumm.sk)
 Szlovákiában nőtt a munkanélküliség szeptemberben – Egy évvel ezelőtt 10 ezerrel volt kevesebb munkanélküli (Paraméter.sk)

 Nem szavaztak a magyar gimnáziumok ügyéről – Nem került napirendre Kassa megye képviselő-testületének utolsó ülésén a magyar gimnáziumi osztályok ügye. A három MKP-s és az egy hidas képviselő beterjesztette volna a javaslatot, ám nem jártak sikerrel (Új Szó)
 Jövőre kevesebb pénzt kaphatunk késve – Negyedik éve későn érkeznek a kisebbségi kulturális támogatások, ráadásul a késések oka idén sem világos. A rendszert, amellyel a kormányhivatal a támogatásokat osztja, nem ezekre a támogatásokra szabták. Amíg nem külön törvényben szabályozzák a kisebbségi kultúrák támogatását, a helyzet aligha változik, véli a kisebbségi kormánybiztosi hivatalból nemrég eltávolított Peter Krajňák (Új Szó)

 Fico jövőre elindítaná a kisajátítást – „Továbbra is teljes erőbevetéssel dolgozik a kormány azon, hogy kisajátítsa az ország két magán egészségbiztosítóját” – jelentette ki a közszolgálati rádió szombati vitaműsorában Robert Fico kormányfő. „Már csak néhány rendkívül bonyolult törvényt kell befejezni (Új Szó)

 Lassan érkező támogatások – Egymásra mutogat a kormányhivatal és a lemondott kisebbségi biztos a kulturális támogatások ismét elhúzódó folyósítása kapcsán. Az előzetes döntések az előző évekhez képest időben lezajlottak, az utalás pedig júniusban megindult, ennek ellenére a pályázók egy része még mindig várja a pénzt (Új Szó)

 A második világháború és a szlovákiai magyarok – Szakmai konferencia – A második világháború és a szlovákiai magyarok volt a témája annak a konferenciának, amelyet a Fórum Kisebbségkutató Intézet rendezett 2013. október 17-én Somorján, és amely választ keresett egy elhallgatott múlt olyan kérdéseire, hogy a

visszacsatolt területek lakossága miképpen élte meg ezt az időszakot. Az előadások a legújabb kutatási eredményeket mutatták be. Az előadók között neves történészek, szakértők szerepeltek Szlovákiából és Magyarországról egyaránt (lásd a konferencia programját). Simon Attila bevezető előadása többek között azzal is foglalkozott, hogy a háborúra nem csupán az egyes nemzetek emlékeznek különbözőképpen, de másként élték azt meg azok, akik a fronton harcoltak, azok, akik a hátországban éltek, s megint másként a holokauszt túlélői. Szólt arról is, hogy Szlovákia és Magyarország még mindig nem nézett szembe saját háborús felelősségével, s ez nem kis mértékben a politika felelőssége… (foruminst.sk)

 Lesz élet a Smerben Fico után? Előrehozott választások lehetnek – Robert Fico kormányfő indulását az elnökválasztáson gyakorlatilag mindenki készpénznek veszi. Vajon tényleg elindul a posztért? Mit jelenthet ez a Smerre és a szlovák politikára nézve? Bugár Bélát, Csáky Pált és Öllös Lászlót kérdeztük. Sok a találgatás a jövő évi államfőválasztás kapcsán, elsősorban a legnagyobb támogatottságú Smer-SD jelöltje jelenti a legnagyobb rejtélyt. Az ellenzéki és független oldalról már sokan beneveztek a versenybe, már a kampány is beindult bizonyos formában. Az ellenzék több részre szakadt, a Smer jelöltje egyelőre ismeretlen, de biztosan az esélyesek közt szerepel majd. A Smer-SD frakciója arról tájékoztatta a sajtót, hogy a párt a december 9-i országos kongresszusán dönt az elnökjelölt személyéről (Bumm.sk)

 December 7-én dönt államfőjelöltjéről a kormánypárt – December 7-én kerül sor az Irány- Szociáldemokrácia közgyűlésére, a kormánypárt várhatóan ekkor választja meg államfőjelöltjét (Hírek.sk)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page8image28240
page8image28512
page8image28792
page8image29064
page8image29336
page8image29608
page8image30328

9

 Újabb átkelő nyílt a szlovák-magyar határon – Út köti össze hétfőtől a történelmi Abaúj két települését, a magyarországi Kékedet és a szlovák oldalon lévő Abaújnádasdot (Hírek.sk)
 Már nem zavarja a Fico-kormányt a privatizáció? – Robert Fico kormányfő néhány hónappal ezelőtt kijelentette, hogy kormánya nem privatizálja az állami vagyont. Úgy tűnik, időközben megváltozott a miniszterelnök álláspontja (Hírek.sk)

 Lemond az MKP rozsnyói járási elnöksége – A rozsnyói gimnázium magyar osztályának tervezett felszámolása komoly lépésre késztette a Magyar Közösség Pártja illetékes szerveit (Hírek.sk)
 Bauer Edit: Az Európai Unió mi is vagyunk – Bauer Edit, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője csaknem tízéves brüsszeli-strasbourgi tapasztalattal úgy véli, a kis országok számára továbbra is az EU-tagság a járható út (Felvidék.ma)

 Egy magyar osztállyal több a füleki gimnáziumban – Jó hír Besztercebánya megyéből, a kerületi önkormányzat ülésén eldőlt, Füleken a beterjesztett javaslathoz képest – az MKP-s képviselők kezdeményezésére – egy magyar osztállyal több nyílik a helyi gimnáziumban (Felvidék.ma)

 Mihál szerint mindenki tudja, hogy Fico köztársaságielnök-jelölt lesz – „Mindnyájan tudjuk, hogy a kormányfő úr a Smer köztársaságielnök-jelöltje lesz” – jelentette ki az SaS parlamenti képviselője, a korábbi munkaügyi miniszter, Jozef Mihál a Szlovák Televízió Öt perc múlva tizenkettő című mai politikai vitaműsorában (Felvidék.ma)

Ukrajna

 Ukrán elnök: hamarosan lehetővé válik Timosenko külföldi gyógykezelése – Viktor Janukovics ukrán elnök szerint hamarosan a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi politikai ellenfele, a hét év börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenko volt kormányfő németországi gyógykezelését (TiszaNews)

 Közel 160 ezer hektárnyi mezőgazdasági földterületet osztottak szét Kárpátalján részjegyek formájában – „Kárpátalján 170 mezőgazdasági vállalatot magánosítottak, amelyek összesen 168,75 ezer hektáron (ebből 161,25 ezer hektár mezőgazdasági rendeltetésű f ö l d t e r ü l e t e n ) g a z d á l k o d t a k ” — k ö z ö l t e a z A g r a r n i j T i z s d e n y . U k r a j i n a s z a k p o r t á l (TiszaNews)

 Viktor Janukovics: Ukrajna nagyra értékeli Csehország támogatását – „Ukrajna nagyra értékeli azt a támogatást, amit Csehország részéről kap az Európai Unióval folytatott párbeszéd kulcsfontosságú kérdéseiben. Erről azt követően beszélt Viktor Janukovics ukrán államfő, hogy megbeszélést folytatott cseh kollégájával, Miloš Zemannal” — közölte az elnöki sajtószolgálat (TiszaNews)

 Minden negyedik munka nélküli – A legfrissebb statisztikai kimutatás szerint Kárpátalján hivatalosan 10 900 főnek nincs állandó állása. Ez az illetékes tárca által rendszeresített módszerrel kiszámolva azt jelenti, hogy vidékünkön minden negyedik munkát kereső állampolgár szerepel a nyilvántartásban. Közülük 81,6 százaléknak ítélték meg az állami segélyt (KISZO)

 Budapest igazi áldozatai – A Jobbik szorgalmazni fogja, hogy a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium felkerüljön a nemzeti jelentőségű intézmények listájára. A párt elnöksége ellátogatott a tanintézménybe, mely méltatlanul nem részesül megfelelő magyarországi támogatásban. Az alkalommal élve beszélgettünk Vona Gáborral, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökével (KISZO)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page9image27336
page9image28152
page9image28424
page9image28696
page9image28968
page9image29688

10

 Mostantól információkhoz lehet jutni a vállalkozókról – Az Ukrán Állami Nyilvántartó Hivatal megnyitotta a jogi személyek és vállalkozók adataihoz való hozzáférés lehetőségét (KárpátInfo)
 A KMKSZ-alapszervezet igyekszik összefogni a magyarságot – A királyházai magyarság nincs könnyű helyzetben. Mára szórványba szorult, ráadásul szétszórtan is él az ukrán-ruszin többségű településen, anyanyelvű óvodával és iskolával pedig nem rendelkezik, így hatványozottan ki van téve az asszimiláció veszélyének. Áll még viszont fennmaradásának három tartóoszlopa: a római katolikus és a református templom, melyekben anyanyelvén hall igét, s anyanyelvén imádkozik, valamint a KMKSZ-alapszervezet, melynek új és tettre kész elnöke, Lévy Karina minden tőle telhetőt megtesz a helyi nemzetrész fennmaradásáért (KárpátInfo)

A régió hírei  Világtükör

 Komoly az érdeklődés az Ural vidékén a magyar felsőoktatási képzés iránt – „Komoly az érdeklődés az urali régióban a magyar felsőoktatási képzés és az intézmények együttműködése iránt” – tapasztalták a vasárnap befejeződött oroszországi bemutatkozáson részt vett egyetemek képviselői. A Balassi Intézet Campus Hungary programja keretében kilenc magyar felsőoktatási intézmény képviseltette magát Jekatyerinburgban és Permben rendezett szakmai találkozón és oktatási vásáron. Az uniós támogatással megvalósuló program célja, hogy a keleti nyitás jegyében az orosz diákok körében is népszerűsítse a magyar felsőoktatást, valamint segítse az intézmények együttműködését (MTI)

 Kumin Clevelandben: ideje emigráció helyett diaszpóráról beszélnünk – „Az anyaország és az azt elhagyók közötti ambivalens viszonyra utaló emigráció szó helyett ideje áttérni a diaszpóra kifejezés használatára, amely a szétszóródott létet írja le negatív felhang nélkül” – jelentette ki vasárnap Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a clevelandi magyar közösség 1956-os megemlékezésén. „Az egykori tragédiák, az emigráns lét többé nem távolít el minket, nem terheli a kapcsolatainkat félelemmel és gyanakvással. Noha a földrajzi távolságok megmaradtak közöttünk, a lelkieket sikerült vagy legalábbis sikerülnie kell legyőznünk” – hangoztatta Kumin Ferenc a clevelandi West Side Magyar Evangélikus Templomában beszédének az MTI-hez eljuttatott szövege szerint (MTI)

 Ukrajna az egyik fő téma az uniós külügyminiszterek hétfői luxemburgi tanácskozásán – Az uniós országok külügyminisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozásán annak megvitatása lesz az egyik fő téma, hogy támogassák-e az Ukrajnával kötendő társulási megállapodás aláírását, amire a november végén Vilniusban tartandó keleti partnerségi csúcstalálkozón nyílhat lehetőség (TiszaNews)

 Az IMF senkinek sem kegyelmez – Míg hazánk kiszabadult az IMF-karmai közül, addig Romániának és Szerbiának szó nélkül kell tűrnie (MNO)
 Kiverte a biztosítékot a magyarellenes plakátkiállítás – Az osztrák államfő felkérte az alkancellárt, vizsgálja ki a magyarellenes linzi plakátkiállítás ügyét. Erről Heinz Fischer köztársasági elnök levélben tájékoztatta a bécsi magyar nagykövetet. A provokatív tárlat miatt az Ausztriában élő romák kulturális egyletének elnöke, Rudolf Sarközi is tiltakozott (MNO)

 Német kormányszóvivő: nem változik Berlin EU-politikája – „Nincs változás a német kormány uniós politikájában” – reagált hétfőn a német kormányszóvivő a Der Spiegel című hírmagazin egy cikkére, amely szerint Angela Merkel kancellár a következő kormányzati ciklusban mélyreható változásokat kíván elérni az euróövezet szerkezetében (Bumm.sk)

 EU-külügyminiszterek-Martonyi:azEU-ukránmegállapodástörténelmilehetőségetjelent – „Az EU és Ukrajna között kötendő társulási és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page10image26840
page10image27656
page10image27928
page10image28200
page10image28472
page10image29192

11

történelmi lehetőséget jelent arra, hogy Ukrajna az Európához való közeledés útját válassza, és ezt a lehetőséget meg kell ragadni” – mondta Martonyi János magyar újságíróknak telefonon nyilatkozva hétfőn Luxembourgból, ahol részt vett az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozásán (MTI/TiszaNews)

 Cseh választás – Felmérések szerint gyengül a ČSSD, erősödik az ANO és a KSČM – A Cseh Szociáldemokrata Párt győzelmét jelezték előre a hétvégi képviselőházi választás előtt hétfőn nyilvánosságra hozott legutóbbi közvélemény-kutatások (Paraméter.sk)
 Egy szlovák képviselő szerint a Smer Orbán Viktort követi – Jozef Viskupič szerint a Smer Orbánhoz hasonlóan akar lerázni magáról minden nyilvános ellenőrzést (Paraméter.sk)

 „MagyarBirodalom”-őrülttérképjelentmegajövőEurópájáról–Vidám térképen szemléltetik az Európát (szét)feszítő problémákat. Csehország, Szerbia és Magyarország kicsiny, független zárványként működik a keletre húzódott Európai Unión belül, míg Nyugat-Európa országai Merkelia néven kötöttek szövetséget (HVG)

 Brüsszelt segítené Merkel – Kiterjesztené az Európai Unió hatásköreit a német kancellár (Nszv)
 MagyarokhívtákmegAmerikábaÁdert–Azállamfőbeszédetmondaz1956-osforradalom mártírjaira emlékező ünnepségeken, illetve állampolgári eskütételeken vesz részt (Nszv)

 Martonyi: az EU-ukrán megállapodás történelmi lehetőséget jelent – „Az EU és Ukrajna között kötendő megállapodás történelmi lehetőséget jelent, amelyet meg kell ragadni” – mondta Martonyi János (Hírek.sk)
 Az EU még gondolkodik egy kicsit – Az Európai Unió (EU) egy hónappal elhalasztotta a végleges döntést Ukrajna társult tagságát illetően. Ezt Dirk Schuebel jelentette be Brüsszelben. A Podrobnosztyi tájékoztatása szerint az EU keleti partnerség képviseletének vezetője kijelentette: a határozat elfogadását október 21-ről november 18-ra tették át (KISZO)

 Lukasenko: Oroszországnak ártani fog a társulási egyezmény – Alekszander Lukasenko fehérorosz elnöknek meggyőződése, hogy az Ukrajna és EU közötti társulási egyezmény negatív befolyással lesz az orosz gazdaságra nézve (KárpátInfo)
 Washingtonban tárgyal Victor Ponta – Háromnapos hivatalos látogatásra érkezett Washingtonba a Victor Ponta kormányfő vezette román küldöttség. A miniszterelnököt elkísérte Constantin Niţa energiaügyi miniszter, Titus Corlăţean külügyminiszter, Remus Pricopie tanügyminiszter és a környezetvédelmi tárca vezetője, Rovana Plumb (Szabadság)

 ÁderJános:Akülönadókellenéreafranciatőkeerősíteniakarjamagyarországijelenlétét – „A francia vállalkozásoknak és tőkének továbbra is az a szándéka, hogy újabb beruházások révén erősítse magyarországi jelenlétét még akkor is, ha a különadók esetleg fennmaradnak” – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn az MTI-nek Párizsban, François Hollande francia elnökkel folytatott megbeszélését követően (InfoRádió)

 Le Pen: Hollande „emberiességével” megalázta Franciaországot – Lemondásra szólította fel hétfőn Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke François Hollande államfőt a 15 éves roma lány és családja kitoloncolásának ügye miatt (InfoRádió)
 Cseh választás – A kommunisták növekvő befolyásának veszélyére figyelmeztet egy civil szervezet – A kommunista párt növekvő befolyásának veszélyére kívánja felhívni a cseh közvélemény figyelmét egy civil szervezet, amely felakasztott személyeket ábrázoló figurákat helyezett el kedden kora reggel több lámpaoszlopon a cseh kormány székhelye melletti Klárov téren, Prágában (MTI)

Vélemény, publicisztika, interjú, blog

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page11image25160
page11image25432
page11image26256
page11image26528
page11image26800
page11image27072
page11image27792

12

 Balkáni állapotok – „Már ötödik alkalommal javasolja az Európai Bizottság, hogy kezdődjenek meg a tárgyalások Macedóniával az EU-csatlakozásról. A jelek szerint a görögök megint vétózni fognak…” Miklós Gábor (Nsz)

 Európai túlélő – „Életemnek egy nagyon mély és sötét korszakában elvégeztem egy önanalízist, amit Freud inkább tilt, mint támogat” – mondja Nádas Péter a 168 Órának adott interjúban, amelyben új könyvéről beszél, és nem titkolja: saját élete az elbeszélés tárgya. Sándor Zsuzsanna interjújában persze szó esik történelmi sérüléseinkről is és arról, hogy nehéz-e szembenézni a múlttal (168óra)

 Kisebbségi jogok teszt- és kampányüzemmódban – „Berényi József továbbra is főleg bulizási és gulyásfőzési képességeivel igyekszik szavazókat toborozni a megyei választásokra, a Híd viszont béta honlapot élesített, helyenként kissé belezavarodnak a soknyelvűségbe. Szubjektíve szemlézzük pártjainkat…” (Bumm.sk)
 A nemzetállam tartalékai – „Pamfil Şeicaru, a két világháború közötti román publicisztika egyik meghatározó egyénisége, az egykori Curentul alapítója és főszerkesztője valamikor a múlt század harmincas éveinek második felében a következő megállapítást tette: „A Vörös Hadsereg nem a forradalmat, még csak nem is a kommunista ideológiát akarja exportálni Európa nyugati felébe, hanem a pánszláv terjeszkedésnek, az orosz hegemóniára törekvésnek az eszköze”. Fontos és minden bizonnyal jelentős igazságtartalmú, nagy realitásérzékre valló megállapítás volt ez a nemzetállamok korában. Közel nyolcvan évvel Şeicaru próféciája után megállapítható, hogy sem az internacionalista ideológiák, sem pedig a különböző nemzetközi intézmények (NATO, EU, ENSZ) megjelenése nem volt elégséges ahhoz, hogy a nemzetállami gondolkodásmódot, a kormányok nemzeti – vagy olykor kimondottan etnikai – prioritásait akár csak korlátozza. A Szovjetuniót sem a kommunizmus, sem pedig a glásznosztyk vagy a peresztrojka nem tudta egyben tartani, amikor a belső és külső politikai helyzet lehetővé tette a tagköztársaságok önállósodását. Oroszország és Nyugat-Európa szembenállása a kommunista ideológia kimúlta után sem szűnt meg. Hasonlóképpen nemzeti és etnikai okai voltak Németország egyesülésének, Csehszlovákia szétválásának és a hihetetlenül kegyetlen jugoszláviai polgárháborúknak. Az Európai Unió válságának leginkább látható oka is az, hogy a tagállamok nem hajlandók átadni szuverenitásuk nagyobb részét a közösségi vezetésnek, ennek hiányában viszont az nem tudja hatékonyan kezelni a különböző lokális gazdasági vagy egyéb természetű válságokat…” Székely Ervin (Maszol.ro)
 Nincs vesztes, csak apró kockázat – „Pontosan három hét múlva a hétfői újságokban a megyei választások eredményeit fogják kommentálni a pártok. Nézzük, mit mondanak majd…” Molnár Norbert (Új Szó)
 Miért meneteljünk? – „Nagyon sok téveszme terjeng, zajlik a hamis hangulatkeltés, félretájékoztatás a vasárnap esedékes székelyek nagy menetelése kapcsán. Nevezték már székely busójárásnak, pálinkagőzös hőbörgésnek, mézeskalácshuszárok felvonulásának, akad, aki az itt élő románság jogait félti, fölösleges magyarkodásnak (székelykedésnek) titulálja a tiltakozó felvonulást, mások legyintenek: úgysem vezet sehová a már oly elcsépelt autonómia, ki szavatolhatja, hogy jobban élhetünk?…” Farkas Réka (Háromszék)
 New York Times: integrálódhatnak-e valaha is a romák? – A párizsi keltezésű riport „Visszamaradottak vagy csak szegények a romák?” címmel jelent meg. A lap nem ad választ erre, mint ahogy az integrációra vonatkozó kérdést is nyitva hagyja. Az európai romahelyzetről közölt cikket a The New York Times vezető liberális amerikai napilap vasárnap, amely azt a kérdést vetette fel, hogy több évszázados üldöztetés után integrálódhatnak-e valaha a társadalom szélére kárhoztatott romák Nyugat-Európában? A The New York Times néhány közelmúltbeli, nagy port kavart franciaországi ügyet emlegetett fel, elsősorban azon bírósági eljárást, amelyben fény derült arra, hogy Horvátországból érkezett roma klánok több mint negyedmillió dollárnyi

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page12image28840
page12image29112
page12image29392
page12image29664
page12image29936
page12image30208
page12image30928

13

készpénzért árultak gyermekkorú mennyasszonyokat. Emellett lopni tanítottak fiatal gyerekeket (MTI/Erdély.ma)
 Voksot vagy életet! – „A jövő évi választások egyik legfontosabb kérdése eldőlt. 2014-től Orbán Viktor nem lesz szabadon választott, legitim kormányfő Magyarországon. Kormányfő lehet, legitim nem…” Révész Sándor (Nsz)

 Romeltakarítás mint program? – „Közeledvén a választások, egyre többen vetik fel, hogy az ellenzéknek – túlmenően az orbánizmus elleni kérlelhetetlen küzdelmen – célszerű volna valamilyen programmal is előállnia…” Csizmadia Ervin (Nsz)
 A közvetlen párbeszédnek nincs alternatívája – „Többször is leírtuk már, hogy miután az Európai Bizottság a három erdélyi európai polgári kezdeményezés (EPK) elutasításával lezárta a magyar-magyar párbeszéd egy szakaszát, az autonómiáért folytatott küzdelmünkben új eszközöket kell találnunk. Ékes bizonyíték erre a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és Magyar Remény Mozgalom (MRM) között zajló türelmetlen, csúsztatásoktól sem mentes, ki nem érlelt érvekkel zajló vita. A VMSZ közleményben mond ellentmondást nem tűrő, elutasító véleményt az MRM bírálatáról, melynek lényege, hogy a VMSZ a kettős állampolgárok regisztrációjának örve alatt, illetve azzal párhuzamosan, pártadatbázis-frissítő tevékenységet folytat…” Ágoston András (VMDP Hírlevél)

 Tíz esztendő az autonómiaharc jegyében – „Tízéves fennállására jubileumi gálával és az autonómiaharcban kiemelkedő teljesítményért odaítélt Kós Károly-díjak kiosztásával fog megemlékezni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács december 14-én – ez áll többek a szervezet múlt hétvégén, Nagyváradon lezajlott küldöttgyűlésének zárónyilatkozatában. Nehéz elhinni, de már egy évtizede elvált az autonómia célkitűzését komolyan vevő és azt csak választási jelszónak használó tábor útja. Hadd ugorjunk vissza tíz esztendőt az időben! „Néhány száz méterrel odébb egykori harcostársaink félrevezetett vagy átállt serege egy évtizedes közös önszerveződési munkájának eredményét: a minden magyarnak helyet adó, sokszínű, az egység jelképes és racionális erejét hordozó közösségi önkormányzatot készül végleg szétrombolni, sajnos ismét nem vagyunk elegen, hogy a rombolás útját álljuk. A szétvert önkormányzati modell romjain magabiztosan lobog a tulipános zászló. Az egypárt győzelmét hirdeti. A párttagok érdekeinek felsőbbrendűségét a közösség érdekei felett. (…) Az egypárt alternatívája nem egy másik párt. Az legfeljebb csak eszköz lehet a kizárólagosságra igényt formáló törekvések ellen. (…) Nem tudtuk megfékezni azt a gátlástalan és törtető szándékot sem, amely mindent maga alá gyűrne, mindenkit megvásárolna, vagy megosztana, hogy aztán uralkodhasson rajtuk. Akit nem lehet, az biztos egységbontó, annak kinn tágasabb. Így lehet az egység alapértékét furkósbotként használni a választás szabadsága ellen. Bizony mondom, tisztelt gyülekezet, rossz felé fordult a világ. Mi, itt egybegyűltek fordíthatunk-e rajta? Hittel mondom, hogy igen.” Toró T. Tibor fogalmazta meg és mondta el e ma is aktuális gondolatokat …” Borbély Zsolt Attila (Erdélyi Napló)

 Ne kérjetek a férfiaktól, hanem vegyétek el – Szeptember végén választotta vezetőjévé az RMDSZ újonnan alakult országos Nőszervezete Biró Rozália szenátort, az SZKT-elnökét, aki korábban több mint egy évtizedig volt Nagyvárad alpolgármestere. Új szerepében Szűcs László kérdezte (Erdélyi Riport)

 Elkezdődött a sárdobálás – „Hivatalosan még el sem kezdődött a megyei választási kampány, a politikai pártok és jelöltjeik már ezerrel kampányolnak. Így van ez a mi régiónkban, a párkányi választási körzetben is…” Szigeti László (Felvidék.ma)
 Nemzeti sorsközösség – „A magyar Országgyűlés fogadjon el határozatot a malenykij robot emléknapjáról, s Magyarországon, illetve a szomszédos országokban is emlékezzenek meg a tragikus eseményekről – javasolta Zubánics László történész a Magyar Állandó Értekezlet külügyi és jogi szakbizottságának ülésén …” Horváth Sándor (KISZO)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page13image28496
page13image28768
page13image29040
page13image29312
page13image29584
page13image30304

14

 Kárpátaljai értéktár(sirató) – „A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról fogadott el törvényt 2012-ben a magyar Országgyűlés abból a célból, hogy az összetartozás, a nemzet egységének erősítése érdekében örökségünket, a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta kincseit átfogó értéktárban összesítse. A Hungarikum-törvény értelmében elkészül a Magyar Értéktár. Ez a gyűjtemény a települési, a tájegységi, a megyei és az ágazati értéktárakat, valamint a külhoni közösségek értéktárait tartalmazza. Ezt az összegző munkát a 2012. október 18-án megalakult Hungarikum Bizottság végzi. A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) 2012. október 9-ei zárónyilatkozata alapján a Gazdasági és Önkormányzati Szakbizottságot jelölték ki, hogy összeállítsa a külhoni magyarság értéktárát. Külhoni nemzeti értékről szóló javaslatot a MÁÉRT tagszervezeteinél vagy a szakbizottság tagjainál bárki, bármely személy írásban nyújthat be. A feltételeknek megfelelő javaslatokról a szakbizottság egyetértéssel dönt … A magunk részéről ehhez annyit tehetünk hozzá: teljesen mindegy, sírunk-e vagy nevetünk, merthogy a „végeredmény” mindkettőre rászolgált. Ám vannak, akik mindezek után valószínűleg jót röhögnek a markukba. Van miért, s van miből. A Kovács Miklósné Molnár Eleonóra vezette, szürtei bejegyzésű Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület 2013-ban 2 millió 600 ezer forintot (!) nyert a Bethlen Gábor Alaptól Kárpátaljai Értéktár-feldolgozás, megismertetés, közzététel címszó alatt. Kárpátalján száz magyarból minimum kilencvenkilenc ingyen is javasolta volna, ha megkérdik, hogy például a beregi szőttes kerüljön be az értéktárba. Kovácsnéék ezért – arányosan számolva – több mint 400 ezer forintot vágtak zsebre…” (KISZO)

 Próbakő – „Az előre látható eredmények mellett aggasztó adatok is kiderülnek abból a felmérésből, amelyben azt vizsgálták, hogyan szavaznának a frissen honosult erdélyi és partiumi polgárok a jövő évi magyarországi parlamenti választásokon. A választási preferenciák nem meglepőek: mintegy 80 ezer új állampolgár venne részt a szavazáson, ami egy országgyűlési mandátumot jelent. Mivel pedig a Fidesz a leadott voksok 86 százalékát kapná meg, ez az egy mandátum a kormánypártnak jutna. Ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy a Fideszre eddigi retorikája, illetve kormányon megtett lépései – a kedvezménytörvény, majd a könnyített honosítás bevezetése – nyomán úgy tekint a határon túli magyarok elsöprő többsége, mint arra az anyaországi pártra, amely a leginkább elkötelezettebb az elszakított nemzetrészekről való gondoskodás iránt. Az ellenzéki pártok viszont azt a konzekvenciát vonhatják le, hogy egyelőre hiábavaló volt elzarándokolni Erdélybe és bocsánatot kérni 2004. december 5-ért…” Balogh Levente (Krónika)

 Októberi menetelések – „Október hava a Kárpát-medencében élő magyarok számára a megemlékezések időszaka. Megemlékezések közelebbi, távolabbi történelmi eseményekről, ugyanakkor alkalom jelenünk átgondolására, átértékelésére – a jövőbe tekintésre…” Ördög I. Béla (Szabadság)

 Magyar csatornák nélkül – „Időről időre kénytelenek vagyunk szembesülni azzal a ténnyel, hogy kevesen vagyunk, amiből aztán számos hátrány származik egyénileg és a közösségünkre nézve is. Kezdődött a nemzetközi vonatok megszüntetésével tavaly, ami komolyan megnehezíti a Magyarországon tanuló diákok helyzetét. Az illetékesek arra hivatkoztak, hogy a járatok nem gazdaságosak, kevesen utaznak rajtuk, és ezért törölték azokat. Gazdaságosságra hivatkoztak akkor is, amikor össze akarták vonni a magyar középiskolai osztályokat. És eszükbe sem jutott a reciprocitás elve, de az sem érdekelte az illetékeseket, hogy megsértik az alkotmány erejű kisebbségi törvényt, és az a tény sem zavarta őket, hogy nem a két ország közötti kisebbségvédelmi egyezmény szellemében akarnak eljárni. Egyszerűen csak az lebegett a szemük előtt, hogy túl sokba kerül a dolog. A következő „csapás” nyelvében érheti a horvátországi magyarságot. A DIGI Tv az egyetlen olyan műholdas szolgáltató

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page14image29184
page14image29456
page14image29728
page14image30000
page14image30272
page14image30992

15

Horvátországban, amely az anyaországi csatornákat eljuttatja a horvátországi magyar otthonokba. Ám hamarosan ki akarja venni kínálatából ezeket. Ugyanolyan megfontolásból, mint a fentiek (azzal a különbséggel, hogy ők tényleg üzleti alapon működnek): nem kifizetődő számukra. A kisszámú horvátországi magyar előfizető nem tudja „kigazdálkodni” azt az összeget, amely a magyar kereskedelmi csatornák sugárzási díját fedezné. Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, Magyarország is átáll a digitális sugárzásra…” Kriják Krisztina (ÚMKÚ)

 A zavar iskolapéldája – „Végül csak lett személyi következménye a rozsnyói magyar gimnáziumi oktatás veszélybe kerülésének. Igaz, nem olyan, amilyet az MKP üzenetei alapján sejteni lehetett: a párt rozsnyói járási elnöksége mondott le azért, mert jövőre nem nyílhat magyar első osztály…” Tokár Géza (Új Szó)

História

 Újraírtuk a történelmet? – Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nemzet XX. századi történelmének egyik legdicsőbb fejezete. A szétszabdaltság ellenére a magyarság a határon túl, így Kárpátalján és Erdélyben is megmozdult. Vajon mi történt akkor és azóta?… (KISZO)

Cikkek  Komoly az érdeklődés az Ural vidékén a magyar felsőoktatási képzés iránt

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2013. október 21., hétfő (MTI) – Komoly az érdeklődés az urali régióban a magyar felsőoktatási képzés

és az intézmények együttműködése iránt – tapasztalták a vasárnap befejeződött oroszországi bemutatkozáson részt vett egyetemek képviselői.

A Balassi Intézet Campus Hungary programja keretében kilenc magyar felsőoktatási intézmény képviseltette magát Jekatyerinburgban és Permben rendezett szakmai találkozón és oktatási vásáron. Az uniós támogatással megvalósuló program célja, hogy a keleti nyitás jegyében az orosz diákok körében is népszerűsítse a magyar felsőoktatást, valamint segítse az intézmények együttműködését.

Múlt pénteken a magyar küldöttség tagjai az Európai Uniós tagállamok és Oroszország felsőoktatási intézményeinek és oktatási szakembereinek tanácskozásán egyebek közt azt vitatták meg, hogyan tudnák biztosítani az orosz hallgatóknak a közös képzési programok keretében mindkét felsőoktatási intézmény diplomáját – mondta el az MTI-nek Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központ helyszínen tartózkodó igazgatója.

A magyarországi egyetemek képviselői mások mellett találkoztak Jevgenyij Dorozskinnal, a jekatyerinburgi műszaki tanárképző egyetem rektorával. Ezen az egyetemen látható a Pillantás Magyarországra címet viselő kiállítás, amelyet Molnári Sándor jekatyerinburgi magyar főkonzul és Baranyi András, valamint az egyetem rektora együtt nyitott meg.

A szombat a diákoké volt Jekatyerinburgban. Az oktatási vásáron több százan érdeklődtek a magyarországi lehetőségek iránt – mondta el az MTI-nek Nagyné Szabó Kinga, a Campus Hungary programigazgatója.

A roadshow-n részt vett 9 magyar felsőoktatási intézmény képviselői között volt Végvári Valentyina, a Pécsi Tudományegyetem szláv filológiai tanszékének docense. A szakember az MTI-nek elmondta, hogy komoly tárgyalásokat folytattak többek között a jekatyerinburgi pedagógiai egyetemmel. Az Ural-hegység melletti

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page15image24336
page15image25968
page15image26240
page15image26512
page15image26784
page15image27056
page15image27776

16

nagyváros felsőoktatási intézménye érdeklődik a pécsi egyetem idegen nyelvű mesterképzése és doktori képzése iránt. A jekatyerinburgi műszaki egyetemen működő finnugor központ vezetője pedig a héten Pécsre látogat, ahol a hungarológiai tanszék kínálta lehetőségek iránt érdeklődik.

Vasárnap egy másik orosz egyetemi városban, Permben folytatódott a roadshow. Végvári Valentyina arról tájékoztatott, hogy a permi állami pedagógiai egyetemről érdeklődtek nála, ugyanis a komi-orosz nyelvszakos tanulók orosz-hungarológia szakos képzésre látnak lehetőséget Pécsett.

Zilahy Tibor, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi mobilitási irodájának külügyi főelőadója ígéretesnek nevezte a mostani kapcsolatfelvételt. Tíznél több orosz felsőoktatási intézmény képviselőjével egyeztetett. A térség legnagyobb és legjelentősebb intézményével, az Urali Orosz Szövetségi Egyetemmel intézményközi együttműködés aláírásáról, közös diplomák, kutatások lehetőségeiről folytatják a tárgyalásokat. A többi között hallgatói, és oktatói cserét szeretnének megvalósítani. vissza

page16image7312
page16image7584
page16image7856
page16image8128

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

page16image9672
page16image10392

 Répás Zsuzsanna: a kolozsvári Kakasos templom a hűség és reménység jelképe

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár/Bukarest, 2013. október 20., vasárnap (MTI) – A hűség és reménység jelképének nevezte a frissen

felújított kolozsvári Kakasos templomot Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára vasárnap, a Kós Károly tervezte épület centenáriumán.

„Száz éve él itt a gyülekezet, a száz év a hűséget és kitartást jelképezi. Nem akármilyen száz év volt, világégésekkel, kisebbségi sorssal, a kommunizmus sötét évtizedeivel, és a gyülekezet kitartott. Most is élő gyülekezet van itt, ebből meríthetünk erőt: van jövő, van remény. Ezt jelképezi a kakas is, ami a tornyon: ez a felkelő nap, a jövő, a remény szimbóluma” – számolt be az MTI-nek az ünnepség jelentőségéről a nemzetpolitikai helyettes államtitkár.

Hozzátette: fontos, hogy minden időben épüljenek templomok, amelyek nemcsak a hit, hanem a magyarságát megmaradását is szolgálják.

„Egy nagyváros rengetegében jobban elvesznek az emberek, nehezebben maradnak meg a közösségek. Fontos, hogy legyenek olyan központok, amelyekre támaszkodhat az egyes ember is, ahol tudja, hogy otthont talál. Ezért fontos, hogy a nagyvárosi szórványmagyarság megőrizhesse intézményeit, amelyek összefogják, építik azt a közösséget, ami számunkra a megmaradást és a jövőt jelentheti” – mondta Répás Zsuzsanna.

A kolozsvári felsővárosi református egyházközség kétnapos ünnepséggel emlékezett meg a hétvégén temploma száz éves fennállásáról. Felújításában a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatta az egyházat.

A vasárnapi ünnepségen, amelyen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, a Kakasos templomban szolgáló Pap Géza, az egyházkerület volt püspöke mellett részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Horváth Anna kolozsvári alpolgármester is.

A Kakasos templomként ismert Felsővárosi templomon az elmúlt években kicserélték a nyílászárókat, Zsolnay- cserepekkel újrafedték a tetőt, és a szecessziós stílusban épült templom külseje is megújult. vissza

 Balog Zoltán: a kormány létrehozza a reformáció emlékbizottságát

Budapest, 2013. október 20., vasárnap (MTI) – A kormány az egyházakkal egyetértésben létrehozza a reformáció emlékbizottságát, amely 2013. október 31-től 2017. december 31-ig működik, elnöke Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor lesz – jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a reformáció emlékhónapja keretében tartott gálaesten vasárnap Budapesten.

A miniszter a Protestáns közéletiség-hagyomány és jövő című előadásának keretében a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén elmondta: a testületbe állandó tagokat delegálhatnak a magyarországi és a Kárpát-medencei protestáns egyházak, a MEÖT, állandó meghívott lesz Németország, Svájc és Hollandia magyarországi nagykövete és tagot delegálhat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2017-ben együtt ünneplik az egyházak a reformáció kezdetének 500. évfordulóját, ezen a fórumon pedig „azon gondolkodhatunk, hogy mit is jelent kegyelemből élni”.

Balog Zoltán kiemelte: a protestánsoknak meg kell mutatniuk, hogy nem saját magukért, nem saját érdekből cselekednek, hanem a többiekért küzdenek.

A miniszter hangsúlyozta: a magyarság jövője és sikere, illetve az, hogy lesz-e áldás a jövő Magyarországán, azon múlik, hogy mindenki, aki értéket hordoz, hozzá tudja-e adni az értékét a „közösbe”. Úgy vélte, a legdöntőbb az, hogy a mélyszegénységben élők hozzáadják-e mindazt, „amivel ők tartoznak ennek az országnak”. Ha a különböző társadalmi rétegek által képviselt értékek nem adódnak össze, akkor nem lesz felemelkedés – mondta.

Utalt arra: ahhoz, hogy összeadódjanak az értékek ebben az országban, „kell egy közép, valamifajta közmegegyezés” arról, hogy mi az érték a múltunkban és milyen jövőt szeretnének ennek az országnak.

Mint mondta, a keresztény közösségek azok, „akik nem az egész nevében, de az egészért szólnak, az egészért tesznek, az a dolguk, hogy mutassanak túl önmagukon”.

Köszöntőjében Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke arról beszélt: nem szabad elfeledkezni „ebben a bizonytalan világban” arról, hogy vannak örökkévaló értékek, amelyekhez igazodhatunk.

Rámutatott, a hit: „igent mondani arra az Istenre, aki igent mondott ránk”, a türelem pedig – mint a Szentlélek gyümölcse – azt jelenti, hogy igent mondunk embertársainkra, hogy „elszenvedjük egymást szeretetben”. Akik követik az Urat, megtelnek hittel és türelemmel – tette hozzá.

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-10-22. www.cecid.net/

17

page17image34688
page17image34960
page17image35232
page17image35504
page17image35776
page17image36048
page17image36320
page17image37040

18

Az eseményen részt vett Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Nicola Beer, a németországi Hessen tartomány oktatási és kulturális minisztere. vissza

 A román jogszabály nem zárja ki, hogy kétszer szavazzanak a kettős állampolgárok az EP-választáson

Kolozsvár, 2013. október 21., hétfő (MTI) – A romániai választójogi törvény nem zárja ki, hogy a romániai jelöltekre és a magyarországiakra is leadják a szavazatukat az európai parlamenti választásokon azok a román- magyar kettős állampolgárok, akik magyarországi állandó lakhellyel rendelkeznek – állapította meg egy hétfőn közzétett elemzésben a Mensura Transilvanica politikai elemzőcsoport.

Az elemzőcsoport az európai, a magyarországi és a romániai szabályozásokat vizsgálta meg annak kapcsán, hogy a közelmúltban a román nyelvű sajtó arról cikkezett: a román és magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyiek maguk dönthetik el, hogy a magyarországi vagy a romániai jelölteket támogatják az európai parlamenti választásokon.

Az elemzés idézi az Európai Tanács 2002-ben elfogadott határozatát, amely előírja: az európai parlamenti választásokon részt vevő szavazónak nyilatkoznia kell arról, hogy szavazati jogát csak a lakhelye szerinti tagállamban fogja gyakorolni. Megállapítja, hogy a magyar szabályozásnak az állandó lakhely szerinti nyilvántartás az alapja, így a külhoni magyar szavazók csak akkor szerezhetnek választói jogosultságot a magyarországi EP-választásokon, ha állandó magyarországi lakhelyre tesznek szert.

Az elemzőcsoport „meglehetősen kétértelműnek” tartja viszont a román szabályozást. A román választójogosultság alapja ugyanis nem az állandó lakhely, hanem az állampolgárság. Az Európai Parlament román képviselőinek a megválasztásában tehát attól függetlenül részt vehetnek a román állampolgárok, hogy az állandó lakhelyük Romániában vagy egy másik EU-tagállamban van. „A Magyarországon élő (ott állandó lakhellyel rendelkező) román-magyar kettős állampolgárok szavazhatnak lakóhelyükön a magyar EP-jelöltlistákra és a román külképviseleten a román EP-jelöltlistákra” – állapította meg az elemzőcsoport.

Azt is hozzátette: az anomáliának a kiküszöbölése elsősorban a román EP-választási törvény megváltoztatásával lehetséges. mensura.ro/iras/a_magyarorszagi_es_romaniai_valasztojogosultsag_az_europai_parlamenti_valasztasokon_e s_a_kettos_allampolgarsag_kerdese vissza

page18image16528
page18image16800
page18image17072
page18image17344

Készítette: Boér Krisztina CEC © – MINDEN JOG FENNTARTVA

page18image18488

a Figyelőben előforduló rövidítések:

– Nsz = – MN =

– MH = -Nszv= -KMS=

– MaNcs = – ÉS = – VH =

-Vg=

-Ng= -MR= – NYEST=

Népszabadság
Magyar Nemzet
Magyar Hírlap
Népszava
Külhoni Magyar Sajtószolgálat Magyar Narancs

Élet és Irodalom Vasárnapi Hírek Világgazdaság Napi Gazdaság Magyar Rádió Nyelv és Tudomány

page18image24864
page18image25136
page18image25408

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, www.cecid.net/
[email protected]

2013-10-22.

page18image27720
page18image27992

19

page19image1056

page19image1216

Románia

Szlovákia

Szerbia Horvátország Szlovénia Ukrajna

Ausztria

A Figyelőben szemlézett külhoni sajtó

Bihari Napló, Brassói Lapok, Erdon.ro, Erdély.ma, Hargita Népe, Háromszék, Krónika, Maszol.ro, Nyugati Jelen, Szabadság, Transindex, Manna.ro, Erdélyi Napló, Erdélyi Riport, Központ.ro, Szatmári Friss Újság, Székelyhon.ro, Szatmári Magyar Hírlap, Romániai Online Hírhatár, Reggeli Újság, Udvarhelyi Híradó Új Szó, Felvidék.ma, Szabad Újság, Szabad Újság Online, Bumm.sk, Paraméter.sk, Komáromi Lapok, Hírek.sk Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV, Vajdaság.ma Új Magyar Képes Újság, Magyar Egyesületek Szövetsége

Népújság (Lendva), Muravidéki Magyar Rádió Kárpáti Igaz Szó, Kárpátalja, KárpátInfo, Beregi Hírlap, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség – Hírek, Kárpátalja.ma, Tiszanews Bécsi Napló