Fellépés a „gyűlölet cunamija” – a szélsőjobb térnyerése ellen

Hanti Vilmos, a FIR, az International Federation of Resistance Fighters – Association of Anti-fascist, illetve a MEASZ, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége elnöke vezetésével antifasiszta delegáció tárgyalt a héten az Egyesült Államokban. (tudósítónktól)

A tárgyalásokon a FIR és a MEASZ delegációja az amerikai tárgyaló partnereikkel áttekintették az antiszemitizmus és a rasszizmus európai térnyerését és annak várható következményeit.

Hanti Vilmos a FIR, a MEASZ Elnöke

Hanti Vilmos a FIR, a MEASZ Elnöke

A new yorki tárgyalásokon Hanti Vilmos kifejtette, hogy „Magyarországon az utóbbi években fölerősödött „horthysta restauráció” mögött egyértelműen társadalmi-politikai érdekek és folyamatok állnak. A jelenlegi kormány antidemokratikus, tekintélyuralmi átrendeződésére irányuló törekvései, és tevékenysége számára a „horthysta” szemléletmód ideológiai háttérként szolgál. Ennek a gondolkodásmódnak a legfontosabb jellemzői – a nacionalista, irredenta, revizionista magatartás, az ország befelé fordulása, elhatárolódása Európától – egyértelműen előtérbe engedi és helyezi a rasszista, antiszemita gondolkodást.”

Ezért a MEASZ közelmúltban lezajlott Közgyűlésén felhívással fordult minden magát demokratának vallóhoz, s kérték, hogy tiltakozzon a magyar országgyűlés több képviselőjének nyílt neonáci megnyilvánulásai, valamint az államilag támogatott fasiszta megnyilvánulások ellen!”

Barát Gábor, a MEASZ Alelnöke

Barát Gábor, a MEASZ Alelnöke

Barát Gábor, a MEASZ alelnöke a tárgyalásokról elmondta, hogy „az amerikai tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy Magyarország nem tartja meg a párizsi békeszerződés hazánkra vonatkozó előírásait és komoly gondnak látják, hogy Magyarországon nincsen törvény a gyűlöletbeszéd ellen.” Barát Gábor hozzátette, hogy „tárgyalópartnereik aggodalmuknak adtak hangot, hogy különösen Magyarországon elszaporodtak az antiszemita és rasszista megnyilvánulások.”

Hanti Vilmos felhívta a figyelmet arra, hogy azt tapasztalták, hogy amerikai partnereik komoly figyelmet szentelnek az európai folyamatoknak, s különösen odafigyelnek a Magyarországon történtekre. Komoly aggodalommal figyelik a Jobbik térnyerését, a Gárda megjelenését.

Hanti Vilmos elmondta, hogy tárgyalópartnereik „kiemelkedő gondnak tartják azt, hogy Magyarországon felerősödtek az antiszemita és rasszista jelenségek, de hozzátették, hogy ezeket a jelenségeket sajnos nemcsak Magyarországon látják veszélyesnek, hanem másutt is. Ez a világ számos más országában is jelentős gondot jelent.”

Barát Gábor példaként megemlítette a WJC, a Zsidó Világkongresszus honlapján megjelent elemzést, amelyben zsidó vezetők felhívták az Európai Únió figyelmét arra, hogy lépjenek fel a „gyűlölet cunamija” ellen.

Forrás: Demokrata.info