Ahmadinezsád szerint „Izrael nem több mint egy szúnyog”

Ahmadinezsád szerint „Izrael nem több mint egy szúnyog”

A nukleáris tárgyalások közelgő újabb fordulója előtt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök lebecsülte az Iránnal szembeni izraeli fenyegetést és a zsidó államot egy bosszantó rovarhoz hasonlította.

„Izrael nem több mint egy szúnyog, amely képtelen felmérni az iráni nemzet széles horizontját” – idézte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt az iráni félhivatalos Fars hírügynökség.

Ahmadinezsád többször megkérdőjelezte a holokausztot, rendszeresen gúnyolja a zsidó államot, valamint 2005-ös hivatalba lépését követően részt vett egy, a „Cionizmus nélküli világ” nevű tüntetésen.

„Allah hatalmával hamarosan megtapasztalhatjuk az Egyesült Államok és a cionizmus nélküli világot” – idézte Ahmadinezsádot egy másik iráni, ah IRNA hírügynökség.

Az elmúlt években komoly feszültség alakult ki Irán ellentmondásos nukleáris programja miatt. Teherán azt állítja, hogy békés céljai vannak atomprogramjának, nyugati hatalmak, valamint Izrael azonban azt feltételei, hogy Irán azért igyekszik elkerülni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzéseit, mert atomfegyverek előállításán fáradozik. A nemzetközi közösség emiatt számos szankcióval sújtotta az iráni gazdaságot.

Az izraeli kormány komoly kritikákkal illette az iráni vezetést, valamint a nukleáris programot – emiatt több ízben is szárnyra kaptak olyan feltételezések, hogy Jeruzsálem megelőző csapáson gondolkodik a teheráni atomprogram létesítményeire.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője múlt pénteken azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Barack Obama amerikai elnököt, hogy háborús uszítást folytat Iránnal szemben. Hamenei szerint ezt azzal követte el Washington, hogy kifejezésre juttatta: Iránnal kapcsolatban még minden lehetőség az asztalon van. A teheráni vezető hozzátette: „tízszer károsabb” lenne az Egyesült Államokra nézve egy háború, mint Iránra.

Az Isztambulban megkezdett nukleáris tárgyalásokat az EU Kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton egyébként „konstruktívnak és hasznosnak” értékelte. A hatok (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy Britannia, valamint Németország) Irak fővárosában, Bagdadban folytatják a nukleáris egyeztetéseket, május 23-án.

atv.hu / CNN / bpi.hu