„Az 1992-es generáció” – pályázat az egységes piac létrejöttének 20. évfordulója alkalmából

Ha 1992-ben születtél, Te is indulhatsz a pályázaton. Jelentkezni szeptember 9-ig lehet, mégpedig olyan alkotással, amely arról szól, mit is jelent az európai egységes piac a Te generációdnak.

 

 

 

„Az 1992-es generáció” – pályázat az egységes piac létrejöttének 20. évfordulója alkalmából

Az egységes piacnak köszönhetően Európában ma már minden különösebb nehézség nélkül utazhatunk külföldre, függetlenül attól, hogy üdülés, tanulás, munkavállalás, letelepedés vagy vásárlás a célunk.

Az egységes piac megteremtése több száz technikai, jogi, illetve adminisztratív akadály megszüntetését tette szükségessé, ami gazdasági növekedést eredményezett, és közel 2,8 millió új munkahely létrejöttét segítette elő a kezdetektől eltelt húsz év során.

A Bizottság tudni szeretné, hogyan látják az egységes piac szerepét, jelentőségét azok, akik az egységes piac létrejötte óta nőttek fel, ezért versenypályázatot indít az 1992-ben született fiatalok számára.

A pályázatra olyan alkotásokkal lehet jelentkezni, amelyek a pályázó szemszögéből, illetve tapasztalatai alapján mutatják be, hogyan befolyásolja az egységes piac az egyes emberek életét. A pályamű lehet videó, okostelefonos alkalmazás, fénykép, animációs film vagy esszé, a választható témák pedig a következők:

oktatás és állampolgárság;
munkavállalás és vállalkozás;
kultúra és szabadidő;
a fogyasztók és a környezet.

A pályázaton bárki részt vehet, nem kell hozzá tapasztalt fotó-, film- vagy képzőművésznek lenni. „Az 1992-es generáció” webhely számtalan gyakorlati tanáccsal látja el a pályázni kívánókat.

Célunk az, hogy olyan alkotások szülessenek, amelyek kifejezik, mit jelent a pályázóknak az egységes piac, és mit várnak tőle a jövőben.

Hogyan lehet pályázni?

Pályázni egyénileg vagy csoport tagjaként lehet, egy vagy két pályaművel. Utóbbi esetben a pályaműveknek különböző formátumúaknak kell lenniük.

A beküldési határidő szeptember 9. A beküldést azonban nem érdemes halogatni, ugyanis a határidő előtt havonta díjat sorsolunk ki az adott hónapban beérkezett pályaművek beküldőinek körében.

A zsűri 20 döntőst fog kiválasztani, akik mindannyian meghívást kapnak az októberi díjátadó ünnepségre Brüsszelbe, ahol átvehetik majd jutalmukat. A díjak között lesz Európa-szerte érvényes vasúti bérlet, digitális fényképezőgép, iPod, vásárlási utalvány és még sok minden más.

A díjátadó ünnepség részét képezi majd annak az október 15–20-i brüsszeli konferenciának, amelynek részvevői azt fogják megvitatni, hogyan lehet a határok nélküli európai belső piacot továbbfejleszteni.

A Bizottság ezen túlmenően további javaslatok kidolgozását tervezi, hogy teljes mértékben elhárítsa az emberek, a szolgáltatások és az áruk szabad mozgását hátráltató akadályokat Európában. Az uniós intézmény tavaly áprilisban már előterjesztett 12 kiemelt intézkedést ebből a célból.

Forrás: europa.eu