„Különóra Izrael állam nagykövetével”

Ilan Mor izraeli nagykövet Pécsett

DPECS20120424007

Pécsen járt Izrael nagyköveteKorb Zoltán2012. április 24., 17:05Print This Post

Diákoknak tartott előadást és Páva Zsolt polgármesterrel is találkozott Izrael állam budapesti nagykövete kedden Pécsen. Ilan Mor Izrael állam, valamint a zsidóság hiteles bemutatására törekedett, a város első emberével pedig egy küszöbönálló polgármesteri találkozóról egyeztetett.

Ilan Mor a Max Nordau Magyar- Izraeli Baráti Társaság Bonyhád és a Magyar- Izraeli Baráti Társaság Pécs által szervezett „Különóra Izrael állam nagykövetével” című, középiskolások és egyetemisták részére szervezett rendezvényen szólalt fel kedden. Előadásának célja nem volt más, mint hogy Pécsen a felnövekvő nemzedékek is megismerhessék az antiszemitizmus elleni küzdelmet, s hiteles forrásból tájékozódhassanak a zsidó államról, kultúráról.

A nagykövet előadásában részletesen beszélt Izrael állam történelméről, politikai berendezkedéséről, a demokratikus jogok gyakorlásáról, valamint egy hatperces kisfilmet is bemutatott a zsidó állam mai arcairól, annak lényegéről.

Mint azt Páva Zsolt az esemény előtt lapunknak elmondta, az előadást megelőzően félórás tárgyaláson ismertette meg a nagykövetet Péccsel, a város kulturális értékeivel, az EKF-év utáni elképzelésekkel. A megbeszélésen szó esett a májusban esedékes jeruzsálemi polgármesteri találkozóról is, amelyre Páva Zsolt is hivatalos lesz.

A városvezető a rendezvényen tartott beszédében kitért rá: Izrael állam ugyan fiatal, az ország területének kultúrája évezredes múltra tekint vissza, így mindig érdemes róla szót ejteni.