„Hozz egy követ, gyújts egy mécsest…”

„Hozz egy követ, gyújts egy mécsest…”

Mazsihisz

A holokauszt magyarországi emléknapján, április 16-án, hétfőn 9–17 óra között a makói zsidó közösség és a Kecskeméti Ármin Egyesület megnyitja a zsinagógát az emlékezni vágyó makóiak előtt. Tisztelettel hívnak, várnak minden emlékezőt az eseményre.

A makói Ortodox zsinagóga a város egyik páratlan értékű és szépségű épülete, Makó egyetlen jelenleg is álló zsinagógája, egyúttal Magyarország második legnagyobb ortodox zsinagógája.

mak__megeml__kez__s.jpg

Az egyhajós zsinagóga 1895-ben épült fel romantikus stílusban az 1872-ben önállósult ortodox közösség által. Harmonikusan illeszkedik a mellete lévő lakóházhoz, amelyet a Giba-féle térkép 1824-ben zsidóházként tüntet föl. Eleinte imaházként, tűzelőtárolóként, gondnoki lakásként használtak. Az ortodox zsinagóga felépülése után téli imateremmé alakult át, mivel fűthető volt.

Az épület az 1990-es évekre igen rossz, közel életveszélyes állapotba került. 1999-ben döntés született helyreállításáról. Egy évvel később az akkori magyar kormány, Makó város önkormányzata és a MAZSHISZ támogatásából, valamint a hívek adakozásából elkezdődött a felújítás. A zsinagógát 2002-ben avatták fel újra.

Pontos cím: Makó, Eötvös u. 15.

 

F:Mazsihisz