Szíria: Homsz „elvérzik”,

Szíria: Homsz „elvérzik”, szinte lehetetlen ellátni a sebesülteket

Homsz 16 napja tartó folyamatos bombázása után a városban egyre kevesebb az élelmiszer, akadozik a víz -és áramellátás, Bashar Asszad erői részéről pedig semmi jele annak, hogy a támadást abba akarnák hagyni.

Vasárnap Szíriában 23-an vesztették életüket, ebből 10-en Homszban haltak meg – a szír Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) (ellenzéki aktivista hálózat) beszámolója szerint. Az LCC úgy becsüli: a szír felkelés 11 hónapja alatt 9000 embert gyilkoltak meg. Azt is állítják: a kormányerők legkevesebb 295 orvost tartóztattak le. Omar Shakir aktivista a CNN-nek elmondta: biztos benne, hogy a szír hadsereg a felkelés központjának megszállását készíti elő. Az amerikai konzervatívok azonnali fellépést sürgetnek Szíria ellen.

Számos helyen túlterheltek az orvosok, megfelelő gyógyszerellátás és felszereltség nélkül próbálnak életeket menteni és igyekeznek a sebesültekről gondoskodni. Sebtében felállított traumatológiai klinikákon végzik munkájukat – szüntelen rettegés közepette, hiszen bármikor lövés érheti őket. Egy szíriai orvoscsoport az Egyesült Államokban járt – azonnali beavatkozást sürgettek a sérültek érdekében.

Kína a szembenálló felek közötti békés tárgyalásokra szólít fel, és helyteleníti azt a nyugati véleményt, hogy a tárgyalásos megoldás ideje lejárt. A kínai állami média szerint a nyugati országok tévednek, ha azt hiszik, hogy az ellenzéki erők között mindenre kiterjedő konszenzus született. A Xinhua kínai hírügynökség szerint egy külső beavatkozás felszítaná az iszlám irányzatok közti vallásos erőszakot, és véres polgárháborúba sodorná az országot. A hírügynökség úgy véli, Amerikát nem annyira a szír nép felszabadítása, mint inkább geopolitikai érdekek vezérlik. Kína és Oroszország megvétózta az ENSZ BT-ben a nyugati nemzetek azon döntését, amelyben Asszadtól az erőszak beszüntetését és a hatalom átadását követelték.

Közben Egyiptom – az állami EgyNews média információja szerint – visszahívta szíriai nagykövetét. Az egyiptomi külügyminisztérium szerint „a szír vezetés és kormány kötelessége az erőszak leállítása, és hogy reagáljon végre Szíria népének követeléseire, különösen a homszi események után” – írta az EgyNews.

atv.hu / CNN