Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök „hátat fordított a békének”.

Az izraeli miniszterelnök Abbásznak arra a beszédére reagált, amelyet szombat este Kairóban mondott az Arab Liga külügyminiszterei előtt. A palesztin vezető megerősítette, melyek a feltételei a béketárgyalások újrafelvételének Izraellel: a zsidó telepek bővítésének teljes leállítása a palesztin területeken, az 1967-es hatnapos háború előtti határok elismerése és palesztin fogva tartottak szabadon engedése.

Abbász bejelentette az egyiptomi fővárosban azt is, hogy ismét az ENSZ-hez szándékozik fordulni a palesztin állam elismerése érdekében, amennyiben Izrael nem teljesíti e feltételeket. Mint mondta, írásban is el akarja juttatni követeléseit Netanjahuhoz és a nemzetközi közösséghez. „Ez így nem mehet tovább” – tette hozzá, utalva arra, hogy Palesztin Hatóságnak semmilyen tényleges hatalma sincs.

„Abu Mázen (Abbász) hátat fordított a békének a közvetlen tárgyalások újrafelvétele helyett, amelyek véget vethetnének a konfliktusnak” – hangoztatta Netanjahu saját irodájának tájékoztatása szerint. A kormányfő úgy véli, a palesztin elnök inkább „a terrorista Hamásszal fog össze, azzal a Hamásszal, amelyet Irán zár a karjaiba”.
Az Abbász vezette Fatah és a rivális Hamász egy hete megállapodott, hogy Abbász lesz a miniszterelnöke egy átmeneti egységkormánynak, amely előkészíti majd a választásokat. Az egymással szemben egykor ellenséges palesztin szervezetek azt követően jutottak megegyezésre, hogy az izraeli-palesztin tárgyalások újrafelvétele egyelőre kudarcot vallott: a januárban rendezett öt ammáni találkozón nem jött létre egyezség újabb tárgyalásokról.