יש תומכים בגולן: „אסד טוב לדרוזים”

יש תומכים בגולן: „אסד טוב לדרוזים”

למרות הטבח המתגבר והעדויות הקשות, בכפרים ברמה כמעט שאין גילויי אופוזיציה לרודן הסורי: „לפני בשאר, לדרוזים לא הייתה מילה בסוריה”. ביקור פסימי ביישובי הדרוזים בגולן
מאור בוכניק

בזמן מהדיווחים על האלימות במדינה , עדיין קשה למצוא בכפרים הדרוזים ברמת הגולן תושבים שיוצאים בגלוי נגד מג’דל שמס, מסעדה ובוקעתא כמעט שלא נשמעות קריאות הדורשות להדיח את הנשיא, ותומכיו נחלקים לשניים: אלה שמשוכנעים שאסד טוב לדרוזים, ואלה שחוששים מכך שמחליפו יהיה גרוע ממנו בהרבה.

 

 

 

הפגנות נגד אסד בסוריה. "הטלוויזיה מלבה את המהומות" (צילום: רויטרס)
הפגנות נגד אסד בסוריה. „הטלוויזיה מלבה את המהומות” (צילום: רויטרס)

 

 

השאלה על אודות יחסם למתרחש מעבר לגבול מחלצת מתושביה הדרוזים של רמת הגולן מעין אנחה. לרבים מהם בני משפחה וחברים בצד הסורי, אבל טענות ישירות נגד אסד קשה לשמוע מפיהם. המבוגרים ככל הנראה מושפעים עדיין מאגרוף הברזל שהנחית אסד האב על מתנגדיו, והצעירים, מתברר, פשוט עושים עסקים טובים עם אסד הבן. „כמעט כולם פה בעד בשאר, הוא טוב לדרוזים”, קובע בביטחון איהאב, מוכר בקלאווה צעיר מהכפר מסעדה שיושב עם חבריו ב”פרלמנט”.

 

הקרב הדיפלומטי סביב סוריה – כתבות אחרונות ב-ynet:

  • הרוסים על אסד: למה פוטין מגן על רוצח?
  • איראן: „התערבות צבאית בסוריה – פיצוץ האזור”
  •  

    חברו לפרלמנט מוסיף: „ההבדל בין סדאם לבין אסד הוא שאחד הורג ואומר ‘הרגתי’, והשני הורג ואומר ‘לא הרגתי'”. 

     

    סולימאן איברהים (29) ממסעדה מעלה טיעון נפוץ: „אם ארצות הברית ובריטניה ישבו בצד, אני אהיה בעד ההפגנות. אבל עכשיו, כשהמערב מתערב בסוריה, איזו דמוקרטיה תצא מזה? זו תהיה דמוקרטיה רק אם העם הסורי יפיל לבדו את אסד, בלי התערבות של המערב”.

     

    „אין דמוקרטיה במדינות ערביות”

    סמי מרעי, חקלאי כבן 60 המוכר את מרכולתו בכניסה לכפר מסעדה, משוכנע שהדיווחים על מספרי ההרוגים בסוריה מפוברקים: „ערוצי הטלוויזיה מתנגדים לאסד, אבל הוא יישאר בשלטון, אני בטוח. הוא לא כמו מובארק וקדאפי שהיו פקידים של ארצות הברית ושל ישראל. חס וחלילה להחליף את בשאר. בשביל מה לעשות את זה? אין דמוקרטיה במדינות ערביות. יש מלך או אמיר, אבל לא דמוקרטיה. בירדן זו דמוקרטיה? בסעודיה זו דמוקרטיה? שם לנשים אפילו אסור לנהוג באוטו”.

     

     

     

    סמי מרעי. "בניגוד למובארק, אסד לא פקיד של ארה"ב וישראל" (צילום: מאור בוכניק)
    סמי מרעי. „בניגוד למובארק, אסד לא פקיד של ארה”ב וישראל” (צילום: מאור בוכניק)

     

     

    נאיף ממג’דל שמס (60), פועל בניין בגמלאות, גדל עד גיל 15 תחת שלטון סורי. הוא יושב ברחוב ונדמה שרק מחכה לדבר על המצב. לדבריו, „האחראיות למהומות בסוריה הן ארצות הברית ובריטניה,

    אבל עד מאי הכול יתפוצץ במלחמה בין איראן לישראל.

     

    אבו עוואד מבוקעתא לא מתרגש מהאירועים מעבר לגבול. „בכל שלטון ערבי זה ככה, רק שהפעם הריח יצא החוצה”, הוא אומר. „זה לא נכון שכל הדרוזים בעד אסד, יש לו כאן גם אופוזיציה, אבל אם יתחלף השלטון בסוריה זה יהיה רע מאוד הן לישראל והן לדרוזים. שלטון סוני יהיה רע לכולם”.