שבת שלום Bösálách hetiszakasz פָּרָשָׁת בְּשַׁלַּח

שבת שלום  Szombati gyertyagyújtás időpontja: 2012-02-03 16:29 | Szombat kimenete: 2012-02-04 17:37 – Bösálách hetiszakasz פָּרָשָׁת בְּשַׁלַּח

 

A szombati gyertygyújtás rendje
 
A férjes asszonyok két gyertyát gyújtanak otthonukban vagy ahol vacsorázni fognak – van, ahol minden gyermek után további egy-egy gyertyát is gyújtanak. A kislány hároméves kora körül, amikor már el tudja mondani az áldást, kap szüleitől egy gyertyatartót, és elkezdi a szombati fények gyújtását.
A lányok csak egy gyertyát gyújtanak, előbb, mint anyjuk, hiszen lehet, hogy a mamának még egy kicsit segítenie kell a gyújtásban, aki nem nyúlhat többé gyertyához, ha már gyújtott.
Szokás néhány pénzdarabot tenni a cödáká perselybe a gyertyák meggyújtása előtt.
Az asszony vagy a lány meggyújtja a gyertyákat, kezét kiterjeszti a lángok fölött. Három körkörös, hívogató mozdulattal érzékelteti, hogy elfogadja a szombat szentségét. Azután kezével eltakarja szemét, és elmondja A gyertyagyújtás áldásai című részben található szombati áldást.
Ezután felfedi szemét, hogy befogadhassa a szombat fényét.
Úgy tartják, a gyújtás ideje különösen alkalmas arra, hogy egészségért és boldogságért imádkozzunk. Az ilyen ima hamar meghallgatásra talál, mert a szombati gyertyagyújtás nagy micvájának teljesítése közben mondjuk.
Fontos! A szombati gyertyákat pénteken este, naplemente előtt kb. 18 perccel, a naptárban jelölt gyertyagyújtási időben kell meggyújtani. Naplemente után tilos gyújtani, mert az a szombat megszentségtelenítésének számít!
 
Ünnepnapon a fentiekhez képest az a különbség, hogy
cödákát csak az ünnep első estéjén szabad adni, ha nem esik szombat estére,
a szombati áldás helyett az ünnepi áldást mondjuk,
az előző oldali jegyzetek szerint, van amikor naplemente után is lehet gyújtani, és van amikor csak a csillagok feljövetele után lehet.
 
� � �
Égő lángnak számít az ünnep kezdete óta folyamatosan égő tűz: például a gázkészülék őrlángja, a gáz- vagy gyertyaláng.
Ha valamilyen oknál fogva férfi gyújtja a gyertyát, ne mondja a Sehechejánu áldást, mert azt a Kidusban fogja mondani.