„A külföldi bankok ak­ciót indítanak az önkormányzati szektor ellen”

A külföldi bankok az egész önkormányzati szektor ellen összehangolt akciót indítanak, megpróbálják a helyhatóságokat lehetetlen helyzetbe hozni, mert az a céljuk, hogy kikényszerítsenek egy állami konszolidá­ciót – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere azzal kapcsolatban, hogy az Erste Bank elzárkózott a település hitelkockázatának megosztásától.

A peres eljárás alapját jelentheti, hogy az önkormányzatnak és a bankoknak a hitelkockázatokat és a terheket közösen kell viselni. Az Erste Bank ezt már elismerte, amikor aláírta a bankszövetségi megállapodást, amely alapján a lakossági devizahiteleknél a kamatkockázat felét ők fogják viselni. Felmerül a kérdés: hogyha ebben az esetben vállalják a kockázatot, az önkormányzatokkal kapcsolatban miért nem? – fejtette ki a lapnak Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.
Lázár úgy látja, nyilvánvaló, hogy a külföldi bankok összehangolt ak­ciót indítanak az egész önkormányzati szektor ellen, megpróbálják a helyhatóságokat lehetetlen helyzetbe hozni, mert az a céljuk, hogy kikényszerítsenek egy állami konszolidá­ciót. „Ugyanazt akarják elérni, mint a megyei önkormányzatok esetében. A kormány ott átvállalta az adósságokat, a bankok most valamennyi önkormányzatnál ezt akarják kikényszeríteni. Az viszont szerintem nem járható út, hogy minden kockázatot az emberekre, az önkormányzatokra vagy a kormányra akarnak hárítani a hitelintézetek” – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János elmondta, a peres eljáráson kívül azt javasolja majd a város képviselő-testületének, hogy mérlegelje még a kormánytól vagy a törvényhozástól való segítségkérés lehetőségét is.

A teljes cikk itt olvasható.