Mahmúd Abbász „mélységesen csalódott”

Az izraeli Arutz Sheva hírportál értesülései szerint komoly feszültség alakult ki a palesztin frakciók között a Gilád Sálit izraeli katona szabadon engedése fejében követelt, elítélt palesztin terroristák miatt. A Fatah frakció, amelyet a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász vezet, „mélységesen csalódott” az Izraellel egyeztető Hamasz hozzáállásában. Az izraeli hírportál szerint a Fatah azzal vádoltam meg a Hamaszt, hogy az a fogolycsere ügylet során szinte csak a saját embereit igyekszik kihozni a börtönből, míg a Fatah terroristáit figyelmen kívül hagyja. Az egyik ilyen Fatah-tag a frakció két fegyveres szárnyának (a Tanzimnak, valamint az Al-Aksza Mártírjai Brigádoknak) alapító-vezetője, a többszörös életfogytiglanra ítélt Marvan Bargúti, aki részt vett az első és második intifádák, valamint több öngyilkos terrortámadás szervezésében.

A Fatah szerint a Hamasz egyoldalú eljárása szöges ellentétben áll az idén tavasszal Kairóban aláírt kiegyezési paktummal. A megállapodásban a Fatah és Hamasz vállalta, hogy közös kormányzatot állít fel, és kiírják a palesztin választásokat, de eddig az egységkormány összetételében sem tudtak megállapodni, ezért a kiegyezés megrekedt.

Az izraeli büntetés-végrehajtás vasárnap kora reggel közzétette azoknak a palesztin raboknak a listáját, akiket első lépésben szabadon bocsátnak az öt éve elrabolt katonáért, Gilád Sálitért cserébe. Az izraeli törvények értelmében a kormány köteles 48 órát biztosítani az állampolgárok számára, hogy fellebbezzenek a foglyok szabadon bocsátása ellen.

Az izraeli közvélemény: 69 százalék támogatja azt, de sokan biztonsági, morális vagy politikai okokból elfogadhatatlannak tarják a terroristákkal való üzletet. Annál is inkább, mert a Hamasz terrorszervezet újabb izraeli katonákat készül elrabolni. Abu Obajda, a Hamasz fegyveres szárnyának a szóvivője közölte, hogy addig folytatják az akciókat, amíg ki nem szabadítják az összes palesztin foglyot. A tervek szerint kedden érkezik vissza Izraelbe az öt éve elrabolt katona, Gilád Sálit, akiért cserébe 1027 terroristát engednek szabadon, köztük számos palesztin tömeggyilkost, akik összesen mintegy 300 izraeli lakos haláláért felelősek.