Izrael tanulhat Pécstől a békés egymás mellett élés terén – mondta Ilan Mor,

Páva Zsolttal tárgyalt az izraeli nagykövet

Írta: Bóka Máté  Mor, Magyarország új izraeli nagykövete, aki a hétvégén látogatott el Pécsre. A nagykövet Páva Zsolt polgármesterrel és a Pécsi Magyar-Izraeli Baráti Társasággal, valamint a pécsi hitközség tagjaival is találkozott.

 

[1]

Az új budapesti nagykövet, Ilan Mor néhány napja érkezett hazánkba, s közép-európai gyökerekkel is bír. Dolgozott már Kínában, Németországban és az Egyesült Államokban is, de az izraeli hadsereg stratégiai tanácsadója is volt.

Ilan Mor szerint Izrael tanulhat Pécstől a békés egymás mellett élés terén, lévén itt sok nemzetiség él. Mint mondta, elsősorban a Pécsi Magyar-Izraeli Baráti Társaság meghívásának tett eleget, amely híd szerepet tölt be. „Jogom és kötelezettségem támogatni őket, meglátogatni őket” – emelte ki.

Elmondta, hosszan tárgyalt Páva Zsolt polgármesterrel, akiről az a benyomása alakult ki, hogy rendkívül felkészült, s ismeri a város helyzetét. Pécsnek van egy izraeli testvérvárosa, s az egyik cél épp az, hogy e kissé szunnyadó kapcsolat felélénküljön. Ennek érdekében nyitni kell a kultúra és a gazdaság kapcsolatok elmélyítése felé.

A diplomata biztos abban, hogy később is ellátogat Pécsre, hiszen egy rendezett, szép, tiszta, modern városba érkezett. Meghívást kapott arra is, hogy felkeresse a kulturális fővárosi program kapcsán felhúzott létesítményeket. Megjegyezte: az üzletet nem lehet csak úgy irányítani, de megtesz mindent annak érdekében, hogy megpróbálja meggyőzni a befektetőket: érdemes a baranyai megyeszékhelyen beruházni, lépjenek ki Budapestről.

A Pécsi Magyar-Izraeli Baráti Társaság 2009. szeptember 22-én alakult. Célja, hogy közelebb kerüljön egymáshoz az izraeli és a magyar nép, hogy a jövőben kapcsolatukat az egymás iránti tisztelet és megbecsülés határozza meg.

F:www.pecsma.hu