„זה יכול לעלות לנו 15 מיליון או 150 מיליון דולר, אבל זה לא משנה”, אמר ראש הממשלה הטורקי על ניתוק היחסים הכלכליים עם ישראל. הוא האשים: אתם לא עומדים בהסכם המל”טים
AP
ראש ממשלת טורקיה שולף עוד ועוד שפנים מהכובע. אחרי שהאשים את ישראל בהרג פלסטינים וטורקים, איים לתבוע אותה בהאג, והוריד את דרג היחסים בין המדינות, רג’פ טאיפ ארדואן האשים הערב (יום ד’) את ישראל כי היא אינה עומדת בהתחייבויותיה בעסקאות ביטחוניות. הוא גם טען שהמחיר הכלכלי של ניתוק היחסים אינו שיקול מבחינתו – „העיקר הכבוד”.
בשיחה עם כתבים בארצו נשאל ארדואן על החלטת טורקיה להשעות את כל יחסי הסחר והעסקאות הצבאיות והממשלתיות עם ישראל, ואמר כי ישראל אינה עומדת בהסכמים שנחתמו. הוא טען כי טורקיה השיבה מזל”טים ישראליים שרכשה לישראל, כדי שזו תבצע בהם עבודות תחזוקה, אך אלה לכאורה לא הוחזרו מאז לטורקיה.
„הם לא נאמנים להסכמים בינינו בנוגע לתעשייה הביטחונית”, אמר הערב ארדואן על ישראל, „יכולות להיות בעיות, יכול להיות מצב שבו שני צדדים לא מדברים זה עם זה, אבל אתה חייב למלא את האחריות שלך במסגרת הסכמים בינלאומיים”. בעבר כבר נשמעו טענות טורקיות על עיכוב באספקת מטוסים ללא טייס שרכשה טורקיה מישראל, אך בארץ הכחישו את הדברים.
ארדואן התייחס לנזק הכלכלי שעלול הקרע עם ישראל להסב לארצו, והדגיש שמבחינתו, העלות למשק הטורקי „יכולה להיות 15 מיליון דולר או 150 מיליון דולר. עלינו כמדינה זה לא ישפיע. מה שחשוב לנו זה שלא ניתן לאיש לפגוע בגאווה הלאומית”.
ראש ממשלת טורקיה המעיט בחשיבות התקרית בנמל התעופה בן-גוריון, שנוסעים טורקים טוענים כי עוכבו במסגרתה זמן רב על ידי משטרת הגבולות. הוא אמר כי מדובר ב”עניין זמני”, אך ציין שהטיפול בנוסעים הטורקים „חשף את האופי הישראלי”. לאחר תלונות הנוסעים הטורקים, עוכבו השבוע עשרות נוסעים ישראלים שנחתו בנמל התעופה באיסטנבול, עברו בדיקות פולשניות וספגו לדבריהם יחס מזלזל.
ארדואן שולח ספינות: „יש אזורים שהם שלנו”
ארדואן שב ואמר כי טורקיה מתכננת לנקוט עיצומים נוספים נגד ישראל, אבל סירב לחשוף מה הם עשויים לכלול. הוא אמר שוב כי טורקיה מתכוונת להגביר את פעילות חיל הים שלה במזרח הים התיכון, והוסיף כי חלקים מהאזור הם „אזורים כלכליים בלעדיים” של טורקיה. השבוע איימה טורקיה לשלוח ספינות לאזור על רקע סכסוך עם קפריסין היוונית על מקורות גז.
„עד עכשיו הם עשו מה שהם רוצים בים התיכון”, אמר ארדואן על ישראל. „מעכשיו, נראה ספינות טורקיות לעתים יותר קרובות, במיוחד באזורים הכלכליים האקסקלוסיביים שלנו. כל החישובים של בעד ונגד זה נעשו. הייתה לנו נוכחות במים האלה בעבר, אנחנו נוכחים בהם היום, ונמשיך לנכוח בהם מחר”.
מפלגת האופוזיציה הגדולה בטורקיה מתחה ביקורת על כוונת הממשלה הטורקית להגביר את הסיורים של ספינות קרב במזרח הים התיכון, בטענה כי הדבר יוביל לעימות בין טורקיה לישראל.
המשבר בין טורקיה לישראל התעצם בסוף השבוע, אחרי פרסום דו”ח ועדת פאלמר של האו”ם על המשט לעזה מלפני
שנה. הדו”ח קבע כי אף שישראל הפעילה כוח מוגזם בהשתלטות על האונייה „מרמרה”, שבה נהרגו תשעה פעילים טורקים, הסגר שלה על עזה חוקי, וטורקיה לא עשתה די כדי למנוע את העימות. בדו”ח המולץ שישראל תביע חרטה, אך טורקיה התעקשה שירושלים תתנצל בפניה ותקבל אחריות מלאה לאירוע.
בעקבות סירובה של ישראל להיענות לתכתיבים של טורקיה, גרשה אנקרה את כל הסגל הדיפלומטי הבכיר של ישראל, כולל השגריר. בהמשך הודיע ארדואן על ניתוק קשרי המסחר, וגם התקריות בנתב”ג ובנמל התעופה באיסטנבול הוסיפו למתיחות.