A „tűzszünet” alatt bombáztak

 

Bár a Hamasz fegyvernyugvást ígért, Izrael a terrorszervezetet tartja felelősnek az újabb támadásokért.

Hétfő éjjel újból megszegték a Gázai-övezetben működő terrorszervezetek a hétvégén kihirdetett tűzszünetet – hétfőn ismét rakétákat lőttek ki Izrael déli városaira. Négy Kasszám rakétát lőttek ki a palesztin területek északi részéből Askelonra, valamint Hof Askelonra.

Rakétatámadás Szderótban, az egyik leginkább támadott izraeli városban a Gázai-övezet közelében.

A Hof Askelonban becsapódó rakéta bozóttüzet eredményezett, veszélyeztetve több lakóingatlant, valamint fóliasátrat – a kiérkező tűzoltók azonban sikeresen meg tudták fékezni a lángokat.

A hétfő esti támadást a harmadik eset volt már azt követően, hogy a palesztinok tűzszünetet hirdettek ki. Először vasárnap este lőtték Izraelt rakétákkal, percekkel azt követően, hogy a Hamasz-tűzszünet életbe lépett, majd hétfő hajnalban is becsapódott egy rakéta, a dél-izraeli Eshkol egyik üresen álló házába. Hétfő reggel egyébként az eilati terrortámadásért felelős Népi Ellenállási Bizottságok (PNC) is csatlakozott a tűzszünethez. A szervezet közölte, hogy leállítja a rakétatámadásokat.

A Gázai-övezet kormányzati szóvivője, Taher al-Nunu hétfőn megerősítette, hogy sikeresen megkötötték a palesztin frakciók és Izrael között a tűzszünetet. És nem csak sikeresen, de sietősen is. Ugyanis Benjámin Netanjahu kormányfő hétfő hajnalra összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését, ahol a hadsereg vezetői a Gázai övezetben végrehajtandó lehetséges akciókat ismertették – ezek célja az Izraelre irányuló rakétatámadások leállítása. Egyórás tanácskozás után a nemzetbiztonsági kabinet mégis úgy döntött, hogy nem indít offenzívát a Hamasz iszlamista palesztin szervezet ellenőrzése alatt lévő Gázai övezetben, „nehogy Egyiptomban a jelenlegi kairói rendszert megingató tömegtüntetések törjenek ki”.

A jelek szerint a nemzetbiztonsági kabinet ülése elegendő fenyegetést jelentett, ugyanis még a véres eilati terrortámadásért felelős Népi Ellenállási Bizottságok (PRC) nevű palesztin iszlamista szervezet is ideiglenes tűzszünetet hirdetett meg hétfőn egy, a Gázai-övezetben tartott sajtótájékoztatón. Egy palesztin tisztviselő azt is hozzátette, hogy a Hamasz vállalta azt, hogy kikényszeríti a tűzszünet betartását a kisebb fegyveres csoportok között is, amelyeknek komoly szerep jutott az elmúlt napok során Izrael ellen indított támadásokban – péntek óta közel 100 rakétát lőttek ki a zsidó állam déli városaira.

Ám a jelek szerint a Hamasznak mégsem sikerült a tűzszünet betartására rábírni a kisebb frakciókat, ám mivel Gázai övezetet gyakorlatilag a Hamasz tartja uralma alatt, az újabb támadásokért Izrael a terrorszervezetet tartja felelősnek.

atv.hu / JPost/bpi.hu