Több tízezren tüntettek Izraelben מארגני המחאה מבהירים: אין דעיכה

Többek között Haifában, Beér-Sebában, Askelónban és Eilatban vonultak az utcára az emberek a magas megélhetési költségek miatt.

מארגני המחאה מבהירים: אין דעיכה

מספר המפגינים אתמול בהפגנות המחאה בפריפריה היה נמוך יותר מבהפגנות הענק בתל אביב, אבל ראשי מחאת הדיור ויוקר המחיה מבהירים כי הם מתכוונים להמשיך בצעדי המחאה שהם נוקטים מזה כחודש. „הציבור איתנו”, אומרת סתיו שפיר לחדשות 2 באינטרנט, „אני ממש לא מרגישה שיש דעיכה אלא להפך – אנשים חדשים יוצאים לרחובות”

Több tízezren tüntettek szombat este Izraelben a magas megélhetési költségek miatt; a zsidó államban immár negyedik hete tartanak a tiltakozó megmozdulások.

Míg egy hete Tel-Avivban 250 ezren vonultak utcára, ezúttal az onnan északra fekvő kikötővárosban, Haifában tüntettek a legtöbben, nagyjából 30 ezren.

Összesen még egyszer ugyanennyien tüntettek Beér-Sebában, Askelónban, Eilatban és más városokban – jelentette az Ynet izraeli hírportál. Most először arabok lakta településeken is voltak tüntetések. A szervezők bevallott célja, hogy kiszélesesítsék a tiltakozó akciót. Azt szeretnék, hogy országszerte legyenek tüntetések, és azokon az összese társadalmi csoport részt vegyen. Eddig jórészt a középosztály és a diákok képviseltették magukat a megmozdulásokon.

„Szociális igazságosságot, gondviselő államot akarunk” – skandálták a tiltakozók, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányát hibáztatták a kialakult helyzetért.

A tüntetések négy hete a lakásbérleti díjak elleni tiltakozással kezdődtek Izraelben, de azóta a lista kibővült; tiltakoznak a magas élelmiszer- és üzemanyagárak miatt, követelik az egészségügyi ellátás, az oktatási rendszer javítását és az adók csökkentését. Felmérések szerint az izraeliek 88 százaléka egyetért a tiltakozások céljával, és 53 százalékuk azt mondta, hajlandó részt venni a tüntetéseken.

Benjámin Netanjahu megbízott egy ad hoc bizottságot, hogy foglalkozzon a tüntetők követeléseivel. A tiltakozók eddig elutasították a kormány minden reformjavaslatát, és szeptember 3-ra 50 izraeli városra kiterjedő, egymilliós tüntetést hirdettek.