A szíriai hadsereg támadásában סוריה: ספינות קרב הפציצו את לטקיה; 21 נהרגו

Szíria: harckocsikról és hadihajókról lövik a civileket, újabb halottak

  אולטימטום טורקי? בשאר אסד ממשיך בדיכוי האלים. „הם יורים עלינו ממקלעים כבדים מכיוון הים”, סיפר פעיל זכויות אדם סורי. במקביל, עשרות טנקים ומשוריינים יורים ללא הבחנה בעיר הנמל

Legalább 21 polgári személy vesztette életét, tizenöt pedig súlyosan megsebesült vasárnap reggel Latakia kikötővárosban a szíriai hadsereg támadásában. Az egyre gyakoribb és erőteljesebb nemzetközi bírálatok ellenére Szíria nem hagy fel a civilek elleni erőszakkal. Az Asszad-rezsim kommunikációja szerint hajtóvadászatot folytatnak a kormányellenes tüntetések mögött álló „terrorcsoportok ellen”.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) tájékoztatása szerint a hadsereg egységei hadihajókról és harckocsikról lőtték a várost.

A hadsereg és a biztonsági erők vasárnapra virradóra bevonultak Damaszkusz két elővárosába, Szakbába és Amuríjába. Előrenyomulásukat szórványos lövöldözés kísérte, s számos embert őrizetbe vettek.

Latakiában továbbra sem működik a távközlési szolgáltatás, nincs internet sem. Szakbával szombat éjjel ugyancsak megszakadt a telefon-összeköttetés.

Amerikai szankciók

Az egyre gyakoribb és erőteljesebb nemzetközi bírálatok ellenére Szíria nem hagy fel a civilek elleni erőszakkal. Az Asszad-rezsim kommunikációja szerint hajtóvadászatot folytatnak a kormányellenes tüntetések mögött álló „terrorcsoportok ellen”.

Washington a héten újabb szankciókkal sújtotta Szíriát – most az ország legjelentősebb kereskedelmi bankja, valamint távközlési vállalata került célkeresztbe. Az Egyesült Államok szerint további szankciók is várhatók – ugyanakkor Hillary Clinton a korábbi várakozásokkal ellentétben azt nyilatkozta a CBS News csatornának, hogy az USA nem fogja más országok támogatása nélkül arra felszólítani Basár el-Asszadot, hogy mondjon le.

Mint mondta: más országoknak is nyomást kell gyakorolniuk a rezsimre. „Komolyan nyomást kell gyakorolnunk Asszadra azzal, hogy szankcionáljuk az olaj- és gáziparát” – mondta, majd felsorolta Európát, Kínát és Indiát, akiknek jelentős energetikai beruházásaik vannak Szíriában. Az amerikai külügyminiszter Moszkvának is üzent, és közölte, az Egyesült Államok azt várja Oroszországtól, hogy állítsa le a fegyvereladását az Asszad rezsimnek.

Arra a kérdésre, hogy miért nem szólította fel Asszadot a lemondásra, Clinton azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok ehhez nemzetközi támogatást szeretne összekovácsolni. „Ahelyett, hogy az USA egyedül szólítaná fel, úgy, hogy senki sem követi a példáját, azt gondoljuk, hogy többeket meg kell győznünk” – mondta az amerikai külügyminiszter.

Bizakodó ellenzék, török-amerikai egyetértés

A szíriai ellenzék pozitívan fogadta a rezsim elleni szankciókat: Amer al-Szadik, a kormányellenes Szíriai Forradalmi Koordinációs Egylet egyik aktivistája azt mondta a BBC-nek, hogy a gazdasági retorziók bátorítani fogják az ellenzéki mozgalmat. „Ezzel a néma többség bátrabban fog fellépni a rendszerrel szemben, és komolyabban ki fog állni a békés tüntetések mellett” – vélekedett a férfi.

A héten Barack Obama amerikai elnök és török kollégája, Recep Tayyip Erdogan is egyeztetett az ügyben, majd megállapodtak abban, hogy valóban komoly aggodalomra ad okot a civilek elleni erőszak Szíriában. „A szíriai nép jogosan követeli a demokratikus átmenetet, és ezt tiszteletben kell tartani” – olvasható a csúcstalálkozó után kiadott közös nyilatkozatban.

Kormányellenes tüntetés Homszban, csütörtök este.

Hamából kivonult, Der al-Zúrban tovább pusztított a karhatalom.

Eltörlik Izraelt, nem számít, milyen áron

A szíriai helyzetet árnyalta a hét elején az ANB TV-n megszólaló Hezbollah vezető, Valid Szakaríja nyugalmazott dandártábornok. A főtiszt szerint a szíriai rezsim az Irán által kiépített síita tengely egyik fontos tagja. A MEMRI Tv által publikált beszélgetésben a főtiszt elmondja, hogy „Irán a legellenségesebb ország Izraellel szemben, de a perzsa rezsimet elválasztja – az amerikaiak által megszállt – Irak a palesztinai fronttól. Éppen ezért Irán a Hamaszt, a Hezbollahot és Szíriát használta eddig a konfrontációkhoz”.

Északi front szeretné eltörölni a zsidó államot.

A dandártábornok úgy véli, hogy „miután az Egyesült Államok kivonult Irakból, megszűnik a földrajzi akadály, és Irán közvetlenül be tud majd vonulni Szíriába, hogy északról Izraelre támadjon”. Szakaríja hozzátette: hamarosan nem egyedül a Hezbollah fog küzdeni Izraellel szemben, hanem a szíriai, iraki és iráni erők együttesen fognak konfrontálni a zsidó állammal. „Ez az a síita tengely amitől félnek” – mondta a Hezbollah főtiszt, aki szerint ha szervezete már most képes arra – mivel van ötvenezer rakétája – hogy leromboljon zsidó városokat, akkor Iránnal egyesülve csak hatékonyabb lesz. „Stratégiai fölényünk lesz, elegendő ahhoz, hogy eltüntessük Izraelt, még akkor is, ha mártírok százezreibe fog is kerülni egy ilyen háború” – fenyegetett a Hezbollah tábornok a televízióban. Hozzátette, hatalmas áldozatokra lehet majd számítani, mert Izrael akár nukleáris fegyvert is bevethet a túlélésért folytatott harcban, de ez nem számít, mert ez a háború véget fog vetni a zsidó államnak.

ML – atv.hu / BBC / Reuters / MTI/ bpi.hu