שידור חי: 40 הרוגים…


www.mako.co.il/news-israel/local/Article-3762f5ca3c6ac21004.htm

Netanjahu külföldi segítséget kér

 

 Hatalmas tűz tört ki csütörtökön Haifa közelében, a Karmel-hegy két faluját kiürítették, és elszállították egy, a tűz által fenyegetett börtön ötszáz lakóját is. Különböző források szerint mintegy 40-en meghaltak a katasztrófában. Az izraeli kormányfő külföldi segítséget kért a tűz megfékezéséhez.
      A Damon börtön ötszáz foglyát a környék más börtöneibe szállították, az evakuáció során felborult egy autóbusz, amely 50 börtönőrt szállított. A halottak közül sokan közéjük tartoznak. Eddig 2800 hektárnyi terület teljesen kiégett, több tucatnyi a sérültek száma, köztük tűzoltók.
      A mentésben több százan vesznek részt, sok ezer házból kellett kiköltöztetni a lakókat és kiürítették a haifai egyetemet is. A város más körzeteiben arra szólították fel a lakókat, hogy ne hagyják el otthonukat.
      Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a televízióban azt mondta, hogy „ilyen fokú katasztrófát még sohasem láttunk”. Felkérte Ciprust, Görögországot, Olaszországot és Oroszországot, hogy segítsenek országának a tűz eloltásában.
      Izraelben az utóbbi hónapokban szinte egyáltalán vagy alig esett csapadék, valószínűleg ez is hozzájárult a tűz kitöréséhez az ország északi részében, bár a szándékos gyújtogatást se zárják ki. Erre utal, hogy több, egymástól független kisebb tűzfészket találtak – közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő. Ugyanakkor az izraeli média azt jelentette, elképzelhető, hogy egy környékbeli illegális hulladéklerakó gyulladt ki és a kiszáradt aljnövényzet megkönnyítette a lángok terjedését. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szelek a tenger irányába fújnak, így viszonylag korlátozott marad a pusztítás.

 

 

BreuerPress media info