Az ENSZ szerint növekszik a szintetikus drogok fogyasztása

Az ENSZ drogfogyasztással foglalkozó irodája (UNODC) szerint az USA-ban kevesebb kokaint szívnak, viszont Európában növekszik ennek a drognak a fogyasztása. Bár világszerte csökken a kokainfogyasztás, azonban a szintetikusan előállított kábítószerek fogyasztása növekszik. (New yorki tudósítónk jelenti)


A világszervezet drogügyi szervezete szerint a szintetikus drogok az egész világon egyre népszerűbbek, ennek következtében hamarosan többen lesznek a szintetikus drogfogyasztók, mint a kokain, az ópium és heroin élvezők együttesen.
Az ENSZ éves drogjelentése szerint a szintetikus drogok, például az amfetamin fogyasztása növekvő tendenciát mutat, míg a hagyományosnak mondott szerek, mint a kokain, vagy az opiátok fogyasztása nem növekszik.
Az UNODC jelentés szerint az USA-ban a kokainfogyasztás jelentősen csökkent, ezzel szemben Európában az utóbbi tíz évben megduplázódott a fogyasztók száma.  Ugyancsak növekszik a drogfogyasztás a fejlődő országokban. Míg Kelet-Afrikában a heroinisták száma, addig Nyugat-Afrikában a kokain fogyasztók száma emelkedett. Ázsiában egyre népszerűbb – a sajnos Magyarországon is ismert – extasy. Európában ugyanakkor csökken az extasyt használók száma.
Az UNODC jelentés becslése szerint az európai igény ellenére a kokain fogyasztásának csökkenése várható. Ugyancsak csökkenő tendenciát mutat a heroin termelése és fogyasztása is, és 2010-ben visszaesést várnak az ópiumtermelésben is.
A szintetikus drogok jelentős növekedése a huszadik század kilencvenes éveire tehető. A legelterjedtebb szer a szintetikus drogok világában az extasy, amely rendkívül veszélyes szer, még akkor is, ha nem lehet olyan „gyorsan” hozzászokni, mint akár az  amfetaminhoz, amely 60-as évek amerikai, és nyugat-európai ifjúságának volt igen kedvelt drogja.
Az extasyt először 1913-ban állították elő Németországban. A huszadik század 60-as éveiben lett közismert, a 70-es években pszichés betegek kezelésére használták, valójában robbanásszerű elterjedése a 90-es évekre tehető.
BreuerPress Info