נתניהו נועד עם א&…

 

הרחק מעיני התקשורת, על רקע מתן אישורי בנייה נוספים במזרח י-ם, נערכה פגישת רה”מ עם נשיא ארה”ב. עיתונאים לא הורשו לסקר את

 

 

 


נתניהו נועד עם אובמה בצל אישור הבנייה במזרח י-ם

הרחק מעיני התקשורת, על רקע מתן אישורי בנייה נוספים במזרח י-ם, נערכה פגישת רה”מ עם נשיא ארה”ב. עיתונאים לא הורשו לסקר את האירוע ובסופה לא ניתנו הצהרות. בארץ מתחו ח”כים ביקורת חריפה על ההחלטה לבנות ב”מלון שפרד” שניתנה כבר ביולי. עיתוי הפרסום מאיים להחזיר את המשבר המדיני לכותרות

 

 

 

משבר נוסף בפתח? בצל אישורי הבנייה בשכונת שייח’ ג’ראח, הרחק מעיני התקשורת, נפגשו הלילה (ד’) ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית ברק אובמה בבית הלבן. הפגישה ארכה כ-90 דקות, אך בסיומה, שלא כמקובל, לא נישאו נאומים והבית הלבן לא פרסם הצהרה. כמו כן, עיתונאים לא הורשו לצלם את שני המנהיגים לוחצים ידיים בפתח הדיון. בתום הפגישה התעכב נתניהו בבית הלבן כשעתיים נוספות, מסיבות שאינן ברורות.
נתניהו בכנס איפא”ק: הבנייה בי-ם לא מסכנת את פתרון שתי המדינות

  נתניהו וברק יוצאים מהבית הלבן בסיום פגישתו של נתניהו עם אובמה צילום: אי-אף-פי זמן קצר לפני הפגישה התברר כי עיריית ירושלים אישרה סופית את הבנייה במתחם מלון שפרד („מלון המריבה”) בשכונת שייח’ ג’ראח במזרח העיר. מדובר בהיתר מנהלי שניתן בעקבות אישור שהתקבל כבר בקיץ שעבר, אולם העיתוי שבו התקבל – בשבוע שעבר – עלול להחריף את המשבר המדיני בין ישראל לארצות הברית רגע אחרי שהחל להידחק אל מחוץ לכותרות הראשיות.
מלון שפרד, שנבנה על שטח ביתו של המופתי של ירושלים, חאג’ אמין אל-חוסייני, נרכש על ידי המיליארדר היהודי אירווין מוסקוביץ’ בשנת 1985. במשך כעשרים שנה מנעה עיריית ירושלים את הבנייה במתחם, באמצעות התנגדויות שונות בוועדות התכנון והבנייה. בחודש יולי האחרון אושרה הבנייה במקום, והעמידה את ישראל בפני משבר עם הממשל האמריקאי, שדרש למנוע את הבנייה. נתניהו סירב לדרישה, ובסופו של דבר ההחלטה נותרה על כנה.
משניתנה הסכמת הוועדה המקומית לבנייה במתחם, ניתנו לקבלן כמה הנחיות לביצוע בטרם יקבל ההיתר הסופי. ההנחיה האחרונה הייתה תשלום אגרה מטעם בעלי הקרקע – דרישה שהתממשה בשבוע שעבר, ב-15 במרץ. ימים אחדים לאחר מכן קיבל הקבלן את ההיתר בהליך פקידותי, ולא מתוקף החלטה חדשה.
„זה בדיוק כמו שעברת טסט על רכב, אבל אתה משלם רק כמה חודשים אחרי. ההחלטה היא אותה החלטה, הניסיון להבעיר מחדש את השטח נגוע באינטרסים של אנשי שמאל”, אמר אמש גורם בכיר בעיריית ירושלים. „מדובר באישור טכני בלבד, הרי האישור למלון שפרד ניתן לפני יותר מחצי שנה. לצערי גורמי שמאל קיצונים בחרו להציג את העניין כאילו התוכנית אושרה היום”.
צילום: אי-אף-פינתניהו בדרכו לפגישה עם אובמה צילום: אי-אף-פי שלום עכשיו: „ירושלים שבויה בידי הימין הקיצוני”

בתגובה רשמית מעיריית ירושלים נטען כי הפרסומים בנושא ניזונים ממידע מעוות. „מדובר בידיעה מסולפת. התכנית אושרה כבר ביולי אשתקד. אישור הוועדה היה סופי ולא עקרוני, ולכן למתן ההיתר אין כל משמעות נוספת. בעלי הקרקע מילאו את חובותיהם עד ה-15 למרץ, והאישור ניתו אוטומטית לאחריו. גם אז, הבנייה טרם החלה בפועל, משום שמדובר היה באישור עקרוני בלבד, תחת תנאים מגבילים”.
על פי תגובת עיריית ירושלים, היזמים מורשים להתחיל בעבודות הבנייה במלון שפרד בכל רגע. „ביום חמישי האחרון קיבלה התוכנית היתר רשמי, ומשמעותו היא כי הבנייה במקום יכולה להתחיל בכל עת”, נמסר

בתגובת העירייה.
פעילי שמאל, מנגד, טוענים כי התנהלותן של הממשלה ועיריית ירושלים תביא לסיכול האפשרות להגיע עם הרשות הפלסטינית לפתרון מדיני. „אנו מצטערים שירושלים שבויה בידי ימין קיצוני”, אמר אמש יריב אופנהיימר, מזכ”ל תנועת שלום עכשיו.
„חבל שראש העירייה ברקת לא מבין שנושא מזרח ירושלים הוא נושא לאומי ולא מוניציפלי”, הוסיף. „עיריית ירושלים מנהלת מדיניות משל עצמה שיכולה לגרום לנזק מדיני כבד ולהפוך את פתרון שתי המדינות לבלתי אפשרי. הכוונה לייהד את שכונת שייח ג’ראח הרסנית לכל מי שמאמין בפתרון שתי המדינות ובהיפרדות מהפלסטינים”.

 

צילום ארכיון: אי-פיפלסטינית צועדת ליד מלון שפרד במזרח ירושלים. צילום ארכיון: אי-פי בליכוד בירכו: „מדובר בתרגום מעשי לדברים שאמר נתניהו”

מפמליית ראש הממשלה נתניהו, השוהה בוושינגטון במסגרת ביקור רשמי, טרם נמסרה תגובה לדברים. ואולם, במפלגתו יש מי שטוען כי מדובר במהלך שגרתי המוציא את מדיניות הממשלה מן הכוח אל הפועל, כפי שהצהיר ראש הממשלה בכמה הזדמנויות בשבועות האחרונים, על רקע אישור תוכנית בנייה אחרת בירושלים – בשכונת רמת שלמה שבצפון-מזרח העיר, מעבר לקו הירוק.

חח”כ לוין. „הבנייה בירושלים היא עניינה הפנימי של ישראל”. צילום ארכיון: יהונתן שאול חבר הכנסת יריב לוין (ליכוד) טען כי עיתוי הפרסום עשוי להבהיר לממשל האמריקאי כי אין ביכולתו להתערב במדיניות הבנייה בתחום השיפוט של עיריית ירושלים.
„אישור הבנייה היהודית בירושלים הוא תרגום מעשי לדברים הברורים שאמר ראש הממשלה עם צאתו לארצות הברית, שלפיהם זכותנו לבנות בירושלים היא בלתי ניתנת לערעור.
„מדיניות הבנייה בירושלים היא עניינה הפנימי של ישראל, ואסור לנו להסכים לכל תכתיב בעניין זה. פגישת נתניהו-אובמה היא הזדמנות מצוינת נוספת להבהיר לנשיא האמריקאי כי ישראל הינה מדינה ריבונית, וכי יחסינו עם ארצות הברית מבוססים על ידידות ושיתוף פעולה, ולא על מהלכים הפוגעים בזכויותינו הבסיסיות על ארצנו”.

 

ח”כ כבל: „נתניהו החליט לירוק בעינו של אובמה מקרוב”

חרף אופיו המנהלי של האישור שניתן בשבוע שעבר, חברי כנסת מכל קצוות האופוזיציה ניצלו את ההזדמנות כדי למתוח ביקורת חריפה על ממשלת נתניהו.

חח”כ כבל. „האם זו עוד טעות ‘לא נעימה’?”. צילום ארכיון: ראובן קסטרו „נתניהו החליט לירוק בעינו של אובמה, מקרוב הפעם”, עקץ ח”כ איתן כבל (עבודה). „האם זו עוד טעות ‘לא נעימה’? האם מדובר שוב ב’אי הבנה’? נתניהו וחבורת השרים הפירומנים שלו מתעקשים להבעיר את המזרח התיכון. הממשלה הזאת כבר הראתה שהיא מעדיפה את המתים על החיים – איפה מפלגת העבודה?”.
ח”כ אחמד טיבי (רע”מ-תע”ל) טען כי הבנייה היהודית במלון שפרד היא המשך של מדיניות ההתנחלות. „שוב מוכח כי אין לסמוך על הבטחות ממשלת ישראל לממשל האמריקאי ולמזכירת המדינה קלינטון”, אמר. „מדובר במעשה התנחלותי בוטה. זו יריקה בפרצופם של הבית הלבן והקהילייה הבינלאומית. נתניהו בחר בהתנחלויות ולא בהסדר מדיני”.
ח”כ שלמה מולה (קדימה) קונן על העיתוי שבו פורסם אישור הבנייה. „מדובר בעיתוי אומלל אם לא רשלני”, אמר. „דווקא כשראש הממשלה בארצות הברית ונפגש עם אובמה, לא היה צורך לתקוע טריז נוסף בינינו לבין האמריקאים. הממשלה הימנית הקיצונית עסוקה בהבערת אש במקום לנסות להפשיר את הקרח ולהתקדם לעבר משא ומתן. אני קורא להפסיק את הבנייה לאלתר, ואם לא כן – על מפלגת העבודה להתפטר מהממשלה”.
בהכנת הידיעה השתתפו: אלי ברדנשטיין, וושינגטון; רוני מלול; אריק בנדר ומיה בנגל.