hetiszakasz Chájé Száráפרשת חיי שרה

Shabat Shalom!


Shabat Shalom!

 Shabat Shalom! A BPI -honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a Shabat tiszteletére! A gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:52 óra.

Shabat Shalom!

5770 Chesván 26, 2009. november 13.         

 

 

 A BPI -honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a Shabat  tiszteletére!

A gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:52 óra.

 

Shabat  ünnepén a zsidó népnek a zsidó vallási törvények alapján nem szabad munkát végezniük, beleértve ennek a honlapnak a frissítését is.

A Tórából ezen a héten a „Chájé Szárá ” Hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
A honlap  frissítése szombat kimenetele után folytatódik (16:58 óra után)

Chájé Szárá  

Szakaszunk — Chájé Szárá (1Mózes 23–25:18.) — Sára ősanyánk halálával kezdődik. Sára 127 éves korában húnyt el. Ábrahám, temetkezési helyet keresve, hosszas alkudozás után megveszi a Máchpéla barlangot a hettita törzsfőnöktől, és ott temeti el feleségét. Később oda temetik Ábrahámot is, majd Izsákot, Jákobot és feleségeiket. Ábrahám elküldi szolgáját szülőföldjére, Mezopotámiába, hogy a családjából feleséget hozzon fiának. A küldetés sikerrel jár, és Izsák feleségül veszi Rebekát, Betuél lányát.


 

 Chájé Szárá (1Mózes 23:1–25:18.) פרשת חיי שרה
A hetiszakasz tartalmából

  • Sára 127 éves korában meghal és Hebronban, a Machpéla barlangban temetik el, amelyet Ábrahám 400 sékel ezüstért vesz meg Efrontól, a hettitától. – Uo. 23.
  • Ábrahám elküldi szolgáját, Eliezert, ajándékokkal megrakodva, Cháránba, hogy az feleséget találjon a fia, Izsák számára. A falu kútjánál Eliezer jelet kér Istentől: amikor a hajadonok kijönnek a kúthoz, ő majd inni kér tőlük; az a lány, aki majd felajánlja, hogy a tevéit is megitatja, az lesz az, akit az Örökkévaló Izsáknak szánt. – Uo. 24:1–14.
  • Rebeka, Ábrahám unokaöccsének, Betuélnek a lánya megjelenik a kútnál, és kiállja a „próbát”. Eliezert meghívják otthonukba, ahol az feleleveníti a nap történéseit. Rebeka visszatér Eliezerrel Kánaán országába, ahol összetalálkoznak a mezőn imádkozó Izsákkal. Izsák feleségül veszi Rebekát, megszereti őt, és megvigasztalódik anyja halála után.– Uo. 24:15–67.
  • Ábrahám új feleséget vesz magának, Keturát (Hágárt), és újabb hat fiút nemz, de Izsákot nevezi meg egyedüli örökösének. Ábrahám 175 évesen hal meg, és két legidősebb fia, Izsák és Ismáél, Sára mellé temeti el. – Uo. 25:1–18.

Chájé Szárá

Videó URL-je:
Videó beillesztés: ” />