A bahá’iok elutasítják

a felforgató tevékenységek
vádját Iránban


A Nemzetközi Bahá’i Közösség kategorikusan elutasítja az iráni ügyész vádját, miszerint a hét fogvatartott bahá’í hívő „bevallotta”, hogy izraeli és más országokkal is kapcsolatban álló, illegális szervezeteket működtet.

„A lehető leghatározottabban tagadjuk a feltételezést, miszerint a bahá’iok Iránban bomlasztó tevékenységekben vennének részt”- nyilatkozta Bani Dugal, a Nemzetközi Bahá’í Közösség ENSZ főképviselője. A Bahá’í Közösség nem vesz részt politikai ügyekben. Egyetlen bűnük, hogy a vallásukat gyakorolják”.
Dugal asszony elmondása szerint a letartóztatás is része annak a jól dokumentálható, évtizedek óta tartó kampánynak, melynek célja Irán legnagyobb vallási kisebbségének, a 300.000 fős bahá’í közösségnek a megsemmisítése.
A képviselőasszony reagált Hasan Haddat, a Teheráni Iszlám Forradalmi Bíróság védelmi főügyész helyettes iráni lapokban megjelenő nyilatkozatára.
Dugal asszony elmondta, hogy az a hét bahá’í, akiket ezévben letartóztattak, tagja volt egy olyan bizottságnak, melynek feladata, hogy az Iránban élő mintegy 300,000 bahá’í hívőről gondoskodjon.
Az iráni bahá’iok elleni támadások legutóbb házak és autók gyújtogatásában nyilvánultak meg.
Az elmúlt 15 hónap során legalább egy tucat olyan gyújtogatásos esetet jelentettek, melyek célpontjai bahá’iok voltak, mondta Dugal asszony, említve a legutóbbi esetet:
— Július 25-én Kerman tartományban, Rafsanjanban egy ismert bahá’í hívő gépjárművét gyújtották fel és rongálták meg motoros gyújtogatók. Soheil Naeimi, az autó tulajdonosa, a városban lakó 10 másik bahá’í családdal együtt fenyegető leveleket kapott egy magát a Rafsajani Fiatalok Bahá’í Ellenes Mozgalmának nevező csoporttól, mely – többek között –dzsiháddal (szent háború) fenyegette meg őket.
Az izraeli összejátszással kapcsolatos állítások teljes mértékben hamisak és félrevezetők. Az iráni hatóságok csak ürügyként használják a tényt, hogy a Bahá’í Világközpont Izrael északi részén található.
„Az iráni kormány tökéletesen figyelmen kívül hagyja azt az ismert történelmi tényt, miszerint a bahá’í hit központja 1853-ig Iránban volt, mikor is a hatóságok elűzték onnan a bahá’í vallás alapítóját, és 40 éves száműzetése utolsó állomásaként, az akkor az Ottomán Birodalomhoz tartozó Akkóban bebörtönözték. Ez a terület most Izrael része.”
A képviselőasszony azt mondja, hogy a bahá’iok Iránban állandó zaklatásnak vannak kitéve, őrizetbe veszik és kihallgatják őket tevékenységeikről.
„Ahogy a bahá’iok világszerte aggodva figyelik az erőszak fokozódását – mondja – úgy látják, egyre erőteljesebb mértékben igazolódik be, hogy terv szerint üldözik a bahá’iokat. Egyedüli reményük, hogy elegendően emelik fel szavukat világszerte tiltakozásul az iráni kormányzat ellen és kényszerítik rá arra, hogy az erőszaknak véget vessen”.
BreuerPress-info