„A kilátástalanság forradalma volt”

56-os kiállítás párhuzamosan Moszkvában és Budapesten


Több mint száz, részben korábban publikálatlan dokumentumokból álló kiállítás nyílik 1956-ról, a magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban és Budapesten az Orosz Kulturális Intézetben. A közös, orosz és magyar levéltárak archívumaiból összeállított anyagot bemutató kiállítást Moszvában Schneider Márta szakállamtitkár, Budapesten pedig Gecsényi Lajos, az Országos Levéltár igazgatója nyitja meg ugyanakkor: 2006. október 19-én 18 órakor.

A „Kilátástalanság forradalma volt” – 1956 a levéltári források tükrében című párhuzamos kiállításon az Orosz Föderáció Külügyminisztériumának Levéltára, az Orosz Állami Film- és Fotóarchívum, az Orosz Állami Katonai Levéltár, az Orosz Föderáció Állami Levéltára, a Magyar Országos Levéltár, az 1956-os Intézet és a Politikatörténeti Intézet levéltára anyagai láthatók. Az orosz kiállítás főként a Szovjet Kommunista Párt Központi Bizottságának ülésein készült anyagokra épül, valamint minisztériumi és nagykövetségi jelentésekre és a szovjet-magyar megbeszélések anyagaira. A magyar fél külügyminisztériumi dokumentumokat, illetve a Magyar Dolgozók Pártja és utódja a Magyar Szocialista Munkáspárt anyagaiból gyűjtött iratokat mutat be, korabeli fénykép- és filmfelvételek mellett.

A budapesti megnyitó előtt 15 órától 1956 a magyar és orosz közgondolkodásban címmel zajlik majd orosz és magyar résztvevőkkel értelmiségi kerekasztal-vita, amelyet novemberben folytatnak Moszkvában. A kerekasztal-vitát tekintélyes orosz értelmiségiek nevében Mihail Svidkoj, az Oroszországi Föderáció Kulturális és Film Ügynökségének, valamint a Kultúra tévécsatorna népszerű beszélgető-műsorainak vezetője kezdeményezte.
A vitát Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár nyitja meg, a résztvevők pedig Mihail Svidkoj, Nyikolaj Szvanidze, a Tükör Összoroszországi Állami Televízió és Rádió Társaság információ-elemző programjainak stúdióvezetője,Szergej Karaganov, az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetének igazgatóhelyettese, Alekszandr Sztyepanovics Trosin filmesztéta, Vagyim Abdrasitov filmrendező, valamint Gothár Péter film- és színházi rendező, Papp András író, a Kazamaták című 1956-ról szóló dráma szerzője, Rév István történész, a Nyílt Társadalom Archívumának igazgatója, Szilágyi Ákos író, költő, esszéista, Térey János író, drámaíró, a Kazamaták című dráma társszerzője.
BreuerPress-info