Megfiatalodott a Szochnut Kelet-Közép-európai vezetősége a Lovag u. 5-ben.

Az intézmény új vezetője Eran El-Bar lett, aki a Szochnut oktatási és kulturális tevékenységét is vezeti a térségben. Erannal egy időben érkezett Corina Berger, aki Kelet-Közép Európa – s egyben természetesen Magyarország alija ügyeit vezeti.


Korábban már mindketten hosszú időt töltöttek Európában és Magyarországon és a Szochnut munkájában is részt vettek: Corina a civis városban, Debrecenben szervezte nagy sikerrel a zsidó ifjúsági életet, míg Eran nyelvtanfolyamaink tanára majd szakmai vezetője volt. Az alábbiakban a Szochnut új igazgatójának bemutatkozását közöljük.
Üdvözlöm az Erec minden kedves olvasóját!
Közel 10 évvel ezelőtt azért érkeztem Budapestre, hogy a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytassak tanulmányokat. Termékeny tanulás és zeneszerzői munka mellett figyelmem egyre inkább a gyökereim után való érdeklődésre és kutatásra irányult. Kötődésem tovább erősödött, amikor Isten segítségével megismerkedtem feleségemmel, aki találkozásunk nyomán fedezte fel saját zsidóságát. Azóta a zsidóság megismerésének lenyűgöző útján haladok az oktatás és a zene segítségével.
Két évet töltöttünk Magyarországon, s visszatértünk Erecbe, ahol az azóta eltelt időben két gyermekünk született. A gyermeknevelés során még nagyobb hangsúlyt kapott a hovatartozásról való gondolkodás, a szülői küldetés pedig elmélyítette a szeretet átadásának és fogadásának érzését.
Izraelben a Zenei Konzervatórium helyettes vezetője lettem, zenei és irodalmi klubot vezettem. Közben a Mendel Főiskolán oktatás szervezést tanultam és megadatott számomra, hogy kiváló kollegákkal, irodalom- és zenetanárokkal dolgozzam együtt. Több olyan oktatási projektet hoztunk létre közösen, melyet azóta számos jeruzsálemi iskolában alkalmaznak.
Amikor a Jeruzsálemi Szochnut felajánlotta számomra lehetőséget, hogy a budapesti irodát vezessem, felidéztem magamban a Magyarországon eltöltött éveket. Ekkor világossá vált, hogy a zenéhez, a zsidó oktatáshoz fűződő „szerelmemhez” Budapest is hozzátartozik.
Nagy örömömre szolgál, hogy részt vehetek Magyarországon a zsidó és cionista oktatásban. Szeretném, ha a Szochnut minél több szervezettel együttműködve, sikeresen végezné munkáját itt és a környező országokban egyaránt.
Ezúton is köszönetet mondok a Szochnut iroda dolgozóinak, akiktől szívet melengető fogadtatásban részesültem.
Kedves olvasók! Az ajtóm mindig nyitva áll minden új ötlet, vélemény vagy kérés előtt. Engedjék meg, hogy boldog új évet és örömteli ünnepeket kívánjak!
Eran El-Bar