„A pápa meggyilkolása”

A Vatikáni Rádió szerint azok a feltételezések, melyek szerint a török légitársaság gépének eltérítése XVI. Benedek közelgő törökországi utazásával állna kapcsolatban, nem bizonyultak valósnak.


– A géprabló a pápa segítségét kérte? (október 4. 13:45)

Súlyos következmények nélkül ért földet a Turkish Airlines boing utasszállító gépe, amelyet kedden este térített el egy török férfi. A repülőgép menetrend szerint Tiranából Isztambul felé tartott, de végül az olaszországi Brindisi katonai repterén ért földet, miután egy F-16-os olasz harci gép leszállásra kényszerítette. A gép eltérítője ellenkezés nélkül adta meg magát a rendőrségnek, a több mint száz utas és a gép személyzete közül senki sem sérült meg.
Töb b hírforrás olyan adatokat közölt, amelyek szerint az eltérítésben két ember vett részt, és tettükkel a pápa közelgő törökországi látogatása ellen, illetve a regensburgi egyetemen elhangzott beszéde ellen tiltakoztak. Mások, köztük az Agance France Press ezzel szemben egy elkövetőről arról adtak hírt, valamint arról, hogy a török férfi, Hakan Ekinci, a pápa segítségét akarta kérni, hogy mentesülhessen a katonai szolgálat alól. A török szállításügyi miniszter, Binali Yildrim megerősítette ezt az információt.
Törökországban egyre feszültebb a hangulat. Nemrégiben könyvformában jelent meg „A pápa meggyilkolása” címmel egy novella, két héttel ezelőtt pedig Mehmet Ali Agca, a II. János Pál pápa elleni merénylet elkövetője börtönéből figyelmeztette XVI. Benedeket, hogy ne utazzon el Törökországba.
Az Asianews hírügynökség jelentése szerint tegnap minden török napilap leközölte az Al-Kaida azon üzenetét, amelyben halálosan megfenyegetnek minden m uzulmán vallású törököt, aki a pápához közeledni mer, vagy részt vesz a vele szervezett találkozókon. Az iszlám nacionalisták a muzulmán vallás elárulásának tartják XVI. Benedek fogadását, valamint Törökország európai uniós csatlakozását.
BPI-info