חנן גרינברג
בישראל מודאגים מההצהרות של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג’אד, בנוגע להצלחה בהעשרת אורניום, ובניגוד להערכות בוושינגטון, במערכת הביטחון לא חושבים שההצהרות הן „רק מהלך מדיני”. קצין בכיר באגף המודיעין אמר אמש (יום ג’) ל-ynet: „זה יום משמעותי בתוכנית הגרעין האיראנית. הם עדיין לא חצו את הסף הטכנולוגי, אבל בהחלט נמצאים בנקודה שעלולה להביא אותם לנשק גרעיני במועד המוקדם ביותר – שנת 2009”.
הקצין הבכיר הוסיף עם זאת שלא מדובר במהלך מפתיע: „זה תואם את ההערכות שלנו. אנו מעריכים שיש אמת בהכרזות והדבר מדאיג, בעיקר בגלל שקצב ההתקדמות של התוכנית מהיר מקצב ההתקדמות של הדיון בנושא בזירה הבינלאומית”.
נשיא איראן: בעזרת אללה הצלחנו להעשיר אורניום
הערכה: נשק גרעיני יהפוך את איראן לחזקה מישראל
הבית הלבן: יש מקום לדאגה
הקצין הסביר שבתוכנית הגרעין האיראנית יש חמישה שלבים עיקריים (ראו תרשים): הראשון, שכבר נמצא מאחורינו, הוא פיתוח (או רכישה והפעלה) של צנטריפוגה בודדת. הצנטריפוגה מסתובבת במהירות גבוהה, מפרידה את האטומים של האורניום, ומזקקת ממנו את האורניום המועשר. אורניום מועשר יכול לשמש כדלק להפעלת כורים גרעיניים אך בדרגות העשרה גבוהות משמש לייצור פצצות גרעין.
החומר המסתובב בתוך הצנטריפוגה הוא גז הקרוי UF-6. באוגוסט אשתקד חידשה איראן את המרת האורניום המעובד לגז. כעת טוענים האיראנים שיש בידיהם 110 טונות של הגז הדרוש לתהליך ההעשרה.
בינואר חידשה איראן את פעילות המחקר והפיתוח בתחום העשרת האורניום. מחקר ופיתוח הוא למעשה שיכלול של הצנטריפוגה הבודדת למערך של מספר מתקנים הפועלים במקביל. זה השלב השני, שכעת נמצאים האיראנים בשליש הראשון שלו. בשלב זה מפעילים קסקדה (מפל או שירשור) שמכילה 164 צנטריפוגות הפועלות במקביל ובתיאום.
לדברי הקצין הבכיר, על מנת להשלים את כל השלב השני ידרשו לאיראנים עוד מספר שבועות עד כמה חודשים בודדים, במהלכם יפעילו את הקסקדה בצורה ממושכת ואמינה. „זוהי הנקודה המכרעת שתהיה מבחינתם חציית סף טכנולוגי”, הוסיף הקצין. „מכאן הם יעברו לשלב השלישי, שכבר פשוט יותר עבורם כיוון שהידע קיים”.
השלב השלישי הוא יישום הידע שנרכש במהלך המחקר והפיתוח ו”שיכפול” מספר הצנטריפוגות ממאות לאלפים, במטרה להגביר את היצור. שלב זה עשוי להימשך כחצי שנה.
השלב הרביעי הוא תהליך העשרת האורניום עצמו, תהליך שעשוי לקחת, בפרק הזמן המינימלי ביותר, כשנה.
השלב החמישי הוא יישום וניצול האורניום המועשר לצורך הפקת ראש נפץ גרעיניים – שלב שעל פי ההערכות המינימליות ידרוש עוד כחצי שנה. כל הערכות הזמנים, הדגיש הקצין הבכיר, הן מינימליות, שמניחות שהאיראנים לא נתקלים בבעיות טכנולוגיות וששום גורם חיצוני – פעולה צבאית למשל – אינו מפריע להם להמשיך בפעילות.
אין דבר כזה „אל חזור”
עד כה שלט בדיון בנושא הגרעין האיראני המושג „נקודת אל-חזור”, כביטוי לשלב בו תוכל איראן להפיק אורניום מועשר בכוחות עצמה, מבלי להיות תלויה בסיוע טכני חיצוני. בצה”ל שינו לאחרונה את ההגדרות בכל הקשור לתכנית הגרעין האיראנית ולא משתמשים יותר בביטוי זה. במקומו נכנס לשימוש הביטוי „חציית סף טכנלוגי”. הסיבה לשינוי נעוצה בעובדה שלמעשה אין נקודה במהלך השלבים השונים שלא ניתן לחזור ממנה אחורה או להפסיק את התהליך – בין אם מרצון או מכורח שנובע מהפעלת כוח צבאי חיצוני.
הקצין הבכיר הביע דאגה מההתקמות של איראן לעבר אותה חציית סף. „אין ספק שבעוד מספר חודשים המציאות תהיה שונה, כאשר הידע הנדרש כבר יהיה בידי האיראנים. אפילו הדיבורים על מהלך צבאי מצד ארצות הברית או כל מעצמה אחרת, לא יהפכו כה מהר למציאות. האיראנים נערכים גם לאפשרות כזאת, ולא במקרה הם פועלים במספר מתקנים שפזורים בכל המדינה, מתחת לאדמה”, דברי הקצין.
הסיבה שבעטיה בחר הנשיא האיראני לפרסם בפומבי ובשחצנות את ההתקדמות בתכנית, נובעת לדברי הקצין הבכיר מרצונו לקבוע עובדות בשטח וליצור לעצמו עמדה אחרת במשא ומתן עתידי.
„בעוד שהעולם מתווכח היכן לעצור את האיראנים – האם במהלך צבאי או בסנקציות – הוא מגיע ואומר לכולם שכבר השיג את היכולת הראשונית ונמצא למעשה בעמדה אחרת מול הקהיליה הבנילאומית. יש לו כבר נכס”.
„ההערכה היא כי רק בספטמבר 2006 יוטלו סנקציות על איראן. דיבורים על סנקציות אפשריות יהיו רק במאי השנה, הענישה עצמה מאוחר יותר. אבל תכנית מתקדמת בקצב טכנולוגי יותר מהיר”, אמר הקצין הבכיר.