A rabbi dolga a közösség szervezése, vezetése.

A rabbi dolga a közösség szervezése, vezetése.

 

Oberlander Baruch a Vasvári Pál utcai zsinagóga rabbija, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője, a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt munkájáról, valamint tanítást is adott sávuot ünnepére.

 

A rabbi elmondta, nem lehet tudni, mi vezette a lubavicsi rebbét az elhatározásában, hogy 1989-ben felkérte, legyen a lubavicsi mozgalom első magyarországi küldötte. A döntésben persze szerepet játszhatott az is, hogy ekkor már egy ideje rabbiként tevékenykedett, valamint az is, hogy az ősei több generáción át Magyarországon éltek.

Oberlander Baruch szerint a haszid közösségben rabbik vannak, a főrabbi titulus az a magyarországi neológia hagyománya. Az ortodox lubavicsi közösségben a rabbik dolga a közösség szervezése, vezetése, valamint az, hogy tanítsa a Tórát, a Talmudot, és természetesen válaszoljon a hozzá intézett kérdésekre. Ugyanakkor vannak bonyolultabb ügyek, amelyek közös döntést igényelnek, ilyenkor jön elő a második szint, a paszkecheké. Ezen túlmenően vannak a dájánok, ami a következő szint, ők a zsidó bírók, nekik olyan feladataik vannak, amelyek nagy odafigyelést igényelnek, mint például a házasság-és válólevelek pontos megírása, kiadása és átadása. De a dájánok dolga az is, hogy a modern élet kihívásaira is tudjanak háláhikus vitákat lefolytatni. Mint megjegyezte, nemrégiben járt Londonban egy dáján konferencián, ahol többek között a lombikprogramról is vitáztak a zsidó vallásjog tükrében.

Oberlander Baruch, mint a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője, elmondta, az általa vezetett testületnek nincsen köze a magyarországi ortodoxiához, a rabbinátusnak más feladatai vannak. Példaként emelte ki a kósersági felügyeletet, a kóser ellátás megszervezését, azt hogy itthon is csak olyan termékeket lehessen vásárolni, amik a legszigorúbb vallási előírásoknak megfelelnek. A Rabbinátus vezetőjeként, de a Vasvári Pál utcai zsinagóga rabbijaként is azt tekinti fontos feladatának, hogy a magyarországi zsidók újból megtalálják a vallást. Mint kiemelte, aki háláhikusan zsidó, annál szinte teljesen mindegy, hogy ateista, neológ, ortodox, lubavicsi. A lényeg az, hogy zsidó, őket kell visszavinni a zsidó valláshoz, ami természetesen nem egyszerű feladat, de nagyon fontos.

Végezetül a rabbi tanítást adott sávuot alkalmából. Mint kiemelte, ez a tóraadás ünnepe, de tudni kell, ez nem egy egyszeri alkalom. Az Örökkévaló folyamatosan nyújtja a Tórát, az abban szereplő parancsolatokat. Az embereknek pedig az a dolguk, hogy ezeket a parancsolatokat megtartsák, a Tóra szerint éljenek. Ehhez nem kell más, mint egy döntés, hogy igenis képesek megcsinálni. Ha ez megtörténik, akkor mindezt ráadásul örömmel is teszik, és nemcsak az ünnepnapokon, hanem minden egyes nap.

 

Köszönöm a beszélgetést Breuer Péter