USA 46. elnökének és alelnökének beiktatása

Helyi idő szerint ma délelőtt Washingtonban beiktatták az Egyesült Államok 46. elnökét Joseph Robinette Biden Jr. -t  és alelnökét Kamala Devi Harris –t.  Tudósítónk jelentése.

A hagyományok szerint január 20-án Washingtonban beiktatták az Egyesült Államok 46. elnökét Joseph Robinette Biden Jr. -t  és alelnökét Kamala Devi Harris –t.

A január 20-án, a washingtoni Capitolium nyugati oldalán megrendezett beiktatási ceremónia az amerikai történelem 59. ilyen ünnepsége volt. Az új alelnök, majd az új elnök is a hagyományoknak megfelelően letette a hivatali esküt.

Magának a beiktatási folyamatnak, igy az ünnepségeknek vannak, voltak és lesznek hagyományos és a tradíciótól eltérő mozzanatai is. Ami a hagyományoktól eltérő, például elmaradt a szokásos, leköszönő elnök és First Lady beiktatási ünnepséget megelőző találkozója a beiktatásra váró új elnökkel és az új First Lady-vel.

A beiktatási ünnepség rendkívül komoly biztonsági korlátozások között kerül lebonyolitásra. Ennek két okát is adták a szervezők. Egyrészt a Covid-19 vírusjárvány, illetve a politikai helyzet okozta veszélyhelyzet miatt korlátozták a részvételt az eseményeken.

A szervezők az ünnepségeket erőteljesen korlátozták a COVID-19 terjedésének megakadályozása, és a január elején a Capitolium elleni erőszakos tevékenység megismétlődésétől történő félelem miatt.  Az ünnepségeken történő részvétel személyes lehetőségét korlátozták az USA 117. Kongresszusának tagjaira és néhány más vendégre. A beiktatási ünnepség résztvevőinek védelmére komoly közegészségügyi intézkedéseket alkalmaztak, mint a maszk kötelező használata, tesztek, hőmérséklet-ellenőrzések és természetesen igyekeztek betartani a két méteres távolságot is a jelenlévők között. Bár ez utóbbi nem mindig sikerült.

A beiktatási ünnepség fényét emelte, hogy Lady Gaga énekelte el az amerikai himnuszt, Jennifer Lopez adta elő a “This Land is Your Land” című, egyik leghíresebb amerikai dal feldolgozását, valamint az egyik amerikai énekes legenda Garth Brooks  country sztár elénekelte az Amazing Grace című dalt. Amanda Goreman, a Nemzet Fiatal Költője verseny első nyertese a beiktatáson felolvasta az eseményre írt The Hill We Climb című versét.

A beiktatási ünnepségen először Kamala Devi Harris tette le az esküt, Sonia Sotomayor, a Legfelsőbb Bíróság bírája elött.

Harris történelmet csinált, mivel Ő lett az Egyesült Államok első női alelnöke, az Egyesült Államok történelmének legmagasabb rangú női megválasztott tisztviselője, az első afro-amerikai és az első ázsiai-amerikai származású alelnök. Ehhez hozzátehetjük, hogy férje, Doug Emhoff, amerikai ügyvéd, szintén történelmet ír azzal, hogy ő lett az első “Second Gentleman”.

A beiktatási ünnepségen Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke, John Roberts, a Legfelsőbb Bíróság legfőbb bírója előtt esküt tett, majd elmondta beiktatási beszédét.

Joe Biden elnöki beiktatási beszéde

Biden beiktatási beszédének talán legfontosabb üzenete: “Együtt! – Szükségünk van egymásra! Az összes amerikai elnöke leszek!”

Biden elnökként az ország egyesítésének fontosságáról beszélt, mondván: „Ma, ezen a januári napon az egész lelkem ebben van: Amerika összefogása nemzetünk egyesítése” – mondotta.

Biden beszédében kiemelte, hogy “Ez Amerika napja, ez a demokrácia napja.”

Hozzátette, hogy „Ma nem a jelölt, hanem az ügy – a demokrácia ügyének – diadalát ünnepeljük. A nép akaratát meghallgattuk, és az emberek akaratát figyelembe vettük. Ismét megtanultuk, hogy a demokrácia értékes A demokrácia törékeny. És ebben az órában, barátaim, a demokrácia győzött.”

Az új elnök beszédében felszólította az amerikaiakat, hogy gyűljenek össze a nemzet előtt álló rendkívüli kihívások leküzdésére. Hangsúlyozta, hogy “ezeknek a kihívásoknak a leküzdéséhez, a lélek helyreállításához és Amerika jövőjének biztosításához sokkal többre van szükség, mint szavakra, és a demokráciában, az egységben a legmegfoghatatlanabb dologra van szükség” 

„Egyesülés az ellenségek elleni küzdelemben. Harag, harag és gyűlölet, szélsőségesség, törvénytelenség, erőszak, betegség, munkanélküliség és kilátástalanság. Egységgel nagy dolgokat, fontos dolgokat tehetünk” – tette hozzá.

Joe Biden a beiktatási beszédében hivatkozott Amerika jelenlegi helyzetére, megjegyezve, hogy az országnak „sokat javítania kell, sokat helyre kell állítania, sokat kell gyógyítania, sokat kell építenie és sokat kell nyernie”.

A Covid-19 járványról szólva, mivel a koronavírus okozta amerikai halálesetek száma meghaladta a 400 000-et a héten, ezért Biden kijelentette, “Egy év alatt annyi életet vett el, mint amennyit Amerika elveszített az egész második világháborúban”.

Joe Biden az újrakezdésre szólított fel, amikor az ország „a válság és a kihívás történelmi pillanatát” éli meg.  „Mert egység nélkül nincs béke, csak keserűség és düh. Nincs fejlődés, csak kimerítő felháborodás. Nincs nemzet, csak a káosz állapota. Ez a történelmi válság és kihívás pillanata. – mondotta. „Halljátok meg egymást. Lássátok egymást. Tegyetek tiszteletet egymás iránt.”– mondta.

Joe Biden ígéretet tett arra, hogy „minden amerikai elnöke” lesz, beleértve azokat is, akik beiktatási címén nem támogatták kampányát. – „Ugyanolyan keményen fogok harcolni azokért, akik nem támogattak, mint azokért, akik támogatták” – mondta Biden, majd így folytatta: „Mindazoknak, akik nem támogattak minket, hadd mondjam el. Hallják meg, ahogy haladunk, én és a szívem. Ha még mindig nem értesz egyet, akkor legyen. Ez a demokrácia. Ez Amerika. A köztársaságunk védő terén belüli békés nézeteltérés joga talán ennek a nemzetnek a legnagyobb erőssége. Mégis hallgasd meg világosan. Az egyet nem értés nem vezethet kibontakozáshoz. És ezt ígérem neked. Elnök leszek minden amerikai számára. Minden amerikai. És ígérem neked, ugyanolyan keményen fogok harcolni azokért, akik nem támogattak, mint azokért, akik támogatták. ” 

Kiegészítésül hozzátette: „Tudom, hogy a bennünket megosztó erők mélyek és valóságosak. De azt is tudom, hogy nem új keletűek. Történelmünk állandó küzdelem volt az amerikai eszme, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk, és a kemény, csúnya valóság között, amelyet a rasszizmus, a félelem, a démonizálás régóta szétszakított minket „

Biden hangsúlyozta, hogy az amerikaiak minden esetben képesek voltak összefogni a nagyobb jó érdekében. „A történelem, a hit és az ész megmutatja az egység útját, útját” – mondta Biden.

A beiktatási ünnepséget követően a beiktatott új elnök aláírta a kabinetje tagjainak kinevezését igazoló okmányokat, majd részt vett azon az ünnepségen, amit a Capitoliumban tartottak. Itt a Kongresszus vezetöi átadtak az új elnök és alelnök számára a beiktatási ajándékaikat.

Mindketten egy hagyományosan összehajtogatott amerikai zászlót kaptak, valamint egy bekeretezett fényképet, amely csupán néhány perccel azt megelőzően, az eskütételükről készült.

A beiktatási ünnepség sorozat az arlingtoni temetőben történő koszorúzással folytatódott.

 

WBPI / Barát Tamás

A tudósitáshoz felhasznált illusztrációk forrása: Biden Inaugural Committee (bideninaugural.org – Social Media Channels, eg. Youtube, Instagram page) és WION page