Radnóti Zoltán:Hírlevél 18-11-15 (sok sok névadás, pályázat, hagyomány

Hírlevél 18-11-15 (sok sok névadás, pályázat,

Beérkező levelek x

Radnóti Zoltán

n

Kedves Barátaink!

—– hagyomány
Jákob ősapa – mint mindegyik ősapa – különleges szereplője a Szentírásnak. Ő az első menekülő zsidó. Furcsa esküt tesz az elindulása pillanatában:
„És fogadást tett Jákob, mondván: Ha Isten velem lesz, megőriz ezen az úton, melyen én járok … és visszatérek majd békében atyám házába, akkor az Örökkévaló lesz nekem Istenem…” (28:20)
Jákob kereste a lelki társát, hitbéli partnerét, az Istent.
Ám már ez is egy válasz volt, hiszen álmában egy furcsa mondatot hallott:
„És íme, én veled vagyok és megőrizlek, bárhol jársz…, mert nem hagylak el” (28:15).  A Tóra minden szava tanítás számunkra. Észre kell vennünk, hogy itt egy menekülő ember álmáról és esküjéről van szó.
Istenkeresés és Istenszeretet.Nem azután, hogy megtalálta a nyugalmat, és megérzi azt a tökéletes kapcsolódást Istennel, amire olyannyira vágyik, hanem már akkor is, amikor még csak keresi Őt.
Ez nem olyan mint egy „normális” üzleti találkozó, amikor odamegyek valahová, találkozom valakivel, megcsinálom, amit kért, elveszem a pénzt és hazajövök.
Azaz nincs semmi lelki kapcsolatom sem az üzleti partneremmel, csak annyi, hogy most már nálam van a pénze, mert megdolgoztam érte.Ám a Tóra és a zsidó nép viszonya teljesen más. És ezt örököltük meg Jákobtól….
Hiszen egy olyan különleges kapcsolódásom van Istenhez, hogy még mielőtt találkozom vele, azaz megtalálnám Őt, már akkor is egy különleges kapcsolat köt hozzá. És ez csak erősödik a rátalálás után.
Az istenszeretet volt Jákob csodája, amit a Tóra a későbbi könyvekben részletesen kifejt, elmagyaráz.Istenszeretet…. Szeretet… furcsa szavak.
Állandó kérdés, hogy honnan tudom, hogy valakit nagyon szeretek?
Az egyik válasz egyszerűbb, mint gondolod. Amikor kapsz ajándékot valakitől, mindig megköszönöd, ám nemsokára már nem is emlékszel arra, hogy kitől kaptad.
Ám ha olyasvalakitől kapsz ajándékot, akit nagyon szeretsz, akkor 3000 évvel később is emlékezni fogsz rá, hogy ezt a lelki társadtól kaptad.Ilyen a zsidó nép története.
A szináji Tóraadás után magától értetődik, hogy az a  szentség, amit a Tóra jelent, közel hoz bennünket a Mindenhatóhoz. Bármerre is járnánk a micvák elkísérnek.Ám a zsidó kapcsolódás picit színesebb, hiszen mielőtt megkaptuk volna a Tórát – már a szívünkben égett.Ábrahám, Izsák és Jákob… mennyire vágyakoztak rá.Mint a kisgyermekek, akik szeretnének valamit, és nem kaphatják még meg.Ám az ősapák szíve már akkor is megtelt örömmel, amikor még csak úton voltak.Maga a vágyakozás öröme vált számukra a megtalálás örömévé.Pontosan ismerjük ezt az érzelmet. Ilyen a szülő – gyermek vagy akár egy szerelmes pár viszonya. Ilyenkor a földrajzi távolság nem számít, hiszen a kapcsolódás, a vágyakozás ami folyamatosan – szavak nélkül is él, betölti az ember lelkét.Jákob erről beszél…Milyen messze még a Tóraadás… Ám pontosan Jákob azért kereste Istent, amiért mi is keressük Őt.Mert Jákov tudta és mi is hisszük, hogy Isten keres minket.
Mint a Hair végső jelenetében, ahogy Claude Bukowski belép a repülőgépbe…„I believe in God
And I believe that God
Believes in Claude…
That’s me that’s me”

Ahogy Jákob álmában, Istenre vágyakozva álmodta az isteni szavakat:
“…én veled vagyok és megőrizlek, bárhol jársz és visszahozlak erre a földre…“
És a történet végén így indítja útjára őt az Örökkévaló:
“Térj vissza atyáid országába; szülőföldedre és én veled leszek!” (31:3)Jákob ősapa… A menekülő és megtaláló próféta. Megtanította számunkra az igazi Istenkeresést. Merjük, sőt akarjuk Őt akkor is meglátni és megtalálni, amikor éppen nagyon messzire érezzük Őt magunktól.
Köszönjük Jákob, köszönjük Jiszráél!

—– sábát —
hetiszakasz: Vájécé
sábát: 15:49 – 16:55
rajzfilm:


PÉNTEK:
17:00 Atyák mondásai (Misna) tanulás – Radnóti Zoltán (!)
18:00 Szombatfogadás, majd kiddus – Előimádkozó: Dési Tomi
*** pészáhig a pénteki esti kezdés: 18.00 ***
dvár Tóra: Csanády Laci
SZOMBAT:
8.30: ima-szöveg gyakorlás és törvények – Radnóti
9.00: reggeli ima – majd kiddus (névadások!)
dvár Tóra: – Csergő Évi
kb. 12:30: Heti kérdés – Radnóti

—— mázl tov!!!
A héten 2 névadás is volt:
Pál Balázs a Saul, míg unokatestvére,György Bence a Benjámin héber nevet kapta
– Eheti névadásokSzombaton:Windt Ria egyéves kislánya Rita Róza kap héber nevet, ill. Roller Gábor kap héber nevet és hívjuk fel a Tórához – életében először. (és nem 20 éves…)Csütörtökön:Tóth Szandra és Ruzsányi Dani kislányának lesz a névadása.

—– Ima a jövő héten
hétfő: 7:00
csütörtök: 7:00

—– Tanulás a jövő héten:
A fentebb olvasottakon kívül…
1)
vasárnap 18.00 – zsidóság alapjai tanfolyam
lásd: docs.google.com/spreadsheets/d/1yrh74ndpOErIhBH0ADVBYeGItFQoF0RemEFgrmdEEeI/edit#gid=7
2)
[email protected]

——- zs-média
– pilpul 78


– Világ zsidó szemmel