A miniszterelnöki látogatástól a nemzetállami törvényig

A miniszterelnöki látogatástól a nemzetállami törvényig

 

 

 

Seres Attila, a Kibic Magazin projektvezetője a Heti Tv új műsorában az elmúlt hetet értékeli a zsidó közéleti ember szemével. Ezúttal a magyar miniszterelnök izraeli látogatása volt a téma.

 

A Heti Tv-ben nyilatkozott a kormányszóvivő, aki megerősítette, a Sorsok Háza addig nem nyílik meg, ameddig nem állapodnak meg a zsidó szervezetekkel, ebben a tekintetben is tartja magát a kormány a korábbi álláspontjához. A hír kapcsán Seres Attila megjegyezte, a nyilatkozat igen diplomatikusra sikeredett, mert a szóvivő azt már nem fejtette ki, hogy melyik zsidó szervezetekre gondol, amelyek egyetértésére tart számot a kormány. A Kibic projektvezetője szerint vannak olyan jelek, amelyek azt támasztják alá, hogy nem teljesen megalapozatlanok azok az információk, amik Karsai László történésztől erednek, mely szerint összevonnák a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központot és a tervezett Sorsok Házát, az egyesített intézménynek pedig Schmidt Mária lenne a vezetője. Mindez annyiban függhet össze a miniszterelnök izraeli látogatásával, hogy amikor Orbán Viktor találkozott David Lau askenáz főrabbival Jeruzsálemben, akkor ezen a megbeszélésen jelen volt Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija is, de egyes hírek szerint Köves rabbi még a Jad Vasembe is elkísérte a miniszterelnököt. Tudni kell, hogy az EMIH vezető rabbija volt az, aki legutóbb éppen a múlt héten nyilatkozta azt, hogy ő együttműködne a Sorsok Háza megnyitásában.

Mark Zuckerberg nyilatkozta azt, hogy az általa alapított Facebookon a jövőben sem fogják törölni a Holokausztot tagadó posztokat, hozzászólásokat. Mint elmondta, azért nem kívánják törölni ezeket, mert nem mindenki szándékosan ír ilyeneket, hanem ismerethiány okán. Nagy felháborodás követte ezeket a mondatokat az interneten, bár Seres Attila kifejtette, ezeket azért nem érti, hiszen éppen a szólásszabadság a Facebook egyik alapszabálya. Bár az is igaz, hogy egyes hírek szerint azóta már Zuckerberg visszavonta ezt a nyilatkozatát, ám ezt még senki sem erősítette meg.

Pont a magyar miniszterelnök látogatásának az idején fogadta el az izraeli parlament a nemzetállami törvényt, ennek kapcsán a Kibic projektvezetője elmondta, Izraelnek nincsen írott alkotmánya, azaz eddig nem volt meghatározva, hogy milyen ország is, a mostani törvénnyel jogilag is kijelentették, Izrael Állam, zsidó állam.