Klasszikusok a Zsidó Művészeti Napokon

Klasszikusok a Zsidó Művészeti Napokon

Régi is, új is, Jewish

 

Több mint 24 eseményen közel 300 művész lép fel az idei Zsidó Művészeti Napokon (ZsiMü), mely május 28-án startol. Az ország kiemelkedő összművészeti eseménysorozatán kiváló művészek lépnek fel. A klasszikus zenei koncerteken olyan előadókkal találkozhatnak az érdeklődők, mint Ádám Zsuzsanna, Szántó Andrea, Boncsér Gergely, Kovács István, a Magyar Állami Operaház Énekkara, Murry Sidlin, Emilio Aversano, Korcsolán Orsolya, az Auer Trió, Molnár Levente, Mester Viktória, László Boldizsár, Nánási Helga, Eva Helde, Hábetler András, Sövegjártó Áron vagy Boris Martinovich. A ZsiMü június 10-ig tart.

A ZsiMü célkitűzése fiatalnak maradni, új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra kifogyhatatlan tárházából. E gondolat mentén majd mindegyik művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt, kiváló és népszerű alkotók tolmácsolásában.

Különleges koncertdrámát láthatnak a nézők a május 28-i nyitónapon, mely a theresienstadti koncentrációs tábor rabjainak állít emléket. A rabok, embertelen körülményeik közt, méltóságuktól megfosztva is elhatározták: előadják a táborban Giuseppe Verdi nagyszabású Rekviemjét. Amit nem mondhatunk el szóban, elmondjuk zenében. Ez volt a célja a náciknak 16 alkalommal bemutatott előadásnak 1944-ben, az Ellenálló Requiemnek. A mostani Defiant Requiem – Verdi Terezinben című nagyszabású előadásnak a Vigszinház ad otthont. Az Állami Operaház Zenekarát Murry Sidlin, a Defiant Requiem Alapitvány elnöke, a mű megálmodója vezényli. A közreműködők között megtaláljuk Ádám Zsuzsannát, Szántó Andreát, Boncsér Gergelyt, Kovács Istvánt, a Magyar Állami Operaház 72 fős Énekkarát.  Az énekesek mellett prózai színészek, Béres Ilona és Bálint András is részt vesznek a produkcióban.

Május 29-én a MOMkult kupolatermében Emilio Aversano, az elmúlt 15 év egyik legkeresettebb olasz zongoraművésze ad koncertet, Korcsolán Orsolya hegedűművész közreműködésével. Műsorát Ernest Bloch magával ragadó, zsidó liturgikus dallamokat feldolgozó Baal Shem szvitje köré építi fel. A hangversenyen megannyi költői szépségű hangulat elevenedik meg Scarlatti F-dúr szonettjétől, Beethoven ‘Vihar’ szonátáján, Schubert, Chopin és Mendelssohn kompozícióin keresztül egészen Alberto Fano és Leonard Bernstein világáig.

Május 31-én a Budapest Music Centerben, Hegedűs D. Géza közreműködésével hallható az Auer Trió estje. Felcsendülnek Schumann és Mendelssohn művei.

Június 10-én Berle Sanford Rosenberg életműkoncertje lesz hallható a Frankel Leó zsinagógában. A belcanto Mester és Tanítványai előadáson a mester mellett fellép Molnár Levente, Mester Viktória, László Boldizsár, Nánási Helga, Eva Helde (Svédország), Hábetler András, Sövegjártó Áron, Boris Martinovich (Horvátország), Gulyásik Attila és Demi Laslo Demeter. Egyszeri és megismételhetetlen élményben lesz része a közönségnek a koncert során.