A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A Fideszt a választókorú népesség 32 százaléka nevezte meg a leginkább kedvelt pártként, ez minimális, 1 százalékpontnyi csökkenés. A Jobbiknál érzékelhető leginkább a változás, araszolva, az elmúlt két hónapban 1-1 százalékponttal bővült a támogatói kör – jelenleg 11 százalékosak. Első alkalommal mérte együtt az MSZP-Párbeszéd listát a Závecz Research, lényegében összeadódott a két párt korábbi támogatottsága, a politikai szövetséget 9 százalék preferálja. A Demokratikus Koalíció és az LMP tábora sem módosult az elmúlt egy hónapban, előbbi 5, utóbbi 4 százalékon áll. A kisebb pártok támogatottsága sem változott: a Momentum továbbra is 2 százalékos, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak. A pártoktól távolságot tartók csoportja 33 százalékos.

 

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, hogy amennyiben kormányra kerülnek, akkor az összes állami földbérleti szerződést felülvizsgálják, valamint visszaveszik a „spekulációs célból” megvásárolt állami területeket. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese azt mondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium egy száz éves tradíciót szakít meg azzal, hogy nem hajlandó bérbe adni gazdáknak olyan, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bököny mellett található földterületeket, amelyeken azok családjai már generációk óta gazdálkodnak. Karácsony Gergely szavai szerint az eset megmutatja, milyen is az ország. Egyfelől vannak a területet generációk óta használó családok, másfelől pedig van a „fideszes hatalmasságok világa, akik kinézték maguknak ezt a részt, azért, hogy a barátaikkal vadászni tudjanak” – fogalmazott.

Aki a Stop Soros törvénycsomagot kritizálja, az a magyar kormány szuverén döntési jogosultságát kérdőjelezi meg, ugyanis világos, hogy Magyarország érdekeivel ellentétes az illegális bevándorlás, a magyarok biztonságának érdekével ellentétes a határvédelem lebontása – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető kiemelte: „vannak olyan civilnek nevezett szervezetek”, amelyek a bevándorlás támogatásáért és a nyitott határokért dolgoznak, ami ellentétes Magyarország biztonsági érdekeivel. Egy kormánynak fel kell lépni az ország biztonságával ellentétes tevékenységekkel szemben, és törvényi eszközökkel is ezt kell tennie – vélekedett.

A kormányzat közigazgatás-fejlesztési terveinek megfelelően már 270 kormányablakban intézhetik ügyeiket az emberek, 29 városban – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a Nyugati pályaudvaron, ahol új kormányablakot adtak át. Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a MÁV integrált állomás- és ügyfélszolgálat-fejlesztési programja keretében országszerte már 6 vasútállomáson működik kormányablak és további 7 megnyitását tervezik, köztük március 31-én a budapesti Keleti pályaudvaron. Az ügyfélszolgálatot a Nyugati pályaudvaron a Ceglédi váróban alakították ki. Az épület 435 millió forint felhasználásával újult meg az Európai Unió Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programja (IKOP) keretében.

 

Megkezdődik Szlovákiában a nemzetiségi nyelvű helységnévtáblák cseréje, az új táblák nagyságukat tekintve azonos méretűek lesznek az államnyelvűekkel – közölte a szlovák közlekedési és építésügyi minisztérium. Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó szabályozások azokon a településeken teszik lehetővé a nemzetiségi nyelvű helységnévtáblák kihelyezését, ahol az adott nemzetiség aránya eléri a 20 százalékot, ilyen településből az országban mintegy hatszáz van. Ezeken a településeken a nemzetiségi nyelvű helységnévtáblák az elmúlt években vizuális kivitelezésükben eltérőek és kisebbek voltak, mint az államnyelvűek. A szaktárca nemrégiben kiadott rendelete ezen a formaiságon változtat, lényegében lehetővé téve, hogy a nemzetiségi nyelvű helységnévtáblák az államnyelvűekkel azonos méretűek és csaknem azonos megjelenésűek legyenek. A táblákban egy különbség van, az, hogy míg az államnyelvű táblának fekete, addig a nemzetiségi nyelvű táblának kék lesz a kerete.

 

Külpolitika:

 

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik „valamiféle sötét jövőképű fikcióból előlépő, Mad Max-stílusú” országgá – mondta a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter. David Davis arról igyekezett meggyőzni hallgatóságát, hogy a Brexit után sem kell számítani a hagyományos brit jogrend olyan jellegű összeomlására, mint amilyent az apokaliptikus jövőképet felvázoló ausztrál mozifilmsorozat ábrázol. Davis szerint léteznek, de alaptalanok azok a félelmek, hogy a Brexit utáni Nagy-Britannia „lefelé induló angolszász versengésbe” kezdene az Európai Unióval például a versenyszabályozásban.

 

A német Szociáldemokrata Párt 463 ezer tagja kedden kapta meg azt a kérdőívet, amely alapján véleményt nyilváníthat a hónap elején kidolgozott hárompárti koalíciós megállapodásról. A válaszokat március 2-ig kell visszajuttatni a párt berlini központjába. A Szociáldemokrata Párt elnöksége és valamennyi vezetőségi tagja már napok óta pártgyűléseken igyekszik meggyőzni a tagságot arról, hogy a nagykoalíció feltámasztására adja le szavazatát. A kérdőívet egyszerűen fogalmazták meg, a 463 ezer szavazásra jogosult igennel vagy nemmel válaszolhat. Postai úton kell március 2-ig visszaküldeni, ekkor megkezdődik a szavazatok kiértékelése egy külön erre a célra kidolgozott számítógépes rendszer segítségével. Ha a szociáldemokraták legalább 50 százaléka az elnökség, valamint a két keresztény párt vezetői között nemrég született kompromisszum mellett teszi le a garast, várhatóan már húsvétra hivatalba léphet Angela Merkel kancellár új kormánya.

 

Legalább 50 civil, köztük 13 gyerek és 3 nő életét vesztette a szíriai kormányerők újabb légi- és tüzérségi támadásaiban a Damaszkusz környéki, lázadók uralta Kelet-Gútában – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A térségben mentési munkálatokat végző, úgynevezett fehér sisakosok közölték, hogy az áldozatok kiszabadítása közben őket is támadás érte az egyik kelet-gútai településen. A kelet-gútai helyzettel kapcsolatosan az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF közölte: már szavaik sincsenek arra, hogy kifejezzék felháborodásukat a kelet-gútai gyerekek szenvedései és halálozása miatt. A civilek elleni támadásokat azonnal abba kell hagyni – jelentette ki Panos Moumtzis, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának szíriai koordinátora.

 

Élő falként használja a civileket a Hamász nevezetű terrorszervezet, és a gázaiak minden pénzét a rakéták fejlesztésére fordítja – minderről Avgdor Lieberman beszélt. Az izraeli védelmi miniszter az izraeli-gázai határon tett látogatása során kijelentette, hogy a szombaton megsebesített négy izraeli katona sérüléséért a Hamász bombái a felelősek. A Jerusalemonline összeállítása szerint a miniszter arról is beszélt, hogy a Hamász tettének következményei lesznek, és Izrael nem fogja annyiban hagyni a dolgot.

 

Durva üzenetet fogalmazott meg egy konzervatív iráni politikus. Szerinte ki kellene végezni Izrael vezetőjét, országát pedig a földdel kell egyenlővé tenni – olvasható az Israel Hayom összeállításában. Benjamin Netanjahu miniszterelnök még a múlt heti müncheni biztonsági konferencián figyelmeztette Iránt, hogy azonnal hagyjanak fel a kémkedéssel Izrael légterében. Ezek után felmutatott egy drón darabot, ami állítása szerint a perzsa országból érkezett hozzájuk. Mohsen Rezaee most azt mondta, hasonló katonai fellépést fognak tenni, abban az esetben, ha Izrael a közelükbe férkőzik. Ha Izrael a legkisebb ostoba lépést is megteszi, úgy Tel Avivot porig romboljuk – mondta a politikus, majd tagadta, hogy a drón hozzájuk tartozna.

 

Gazdaság:

 

A Világgazdaság szerint Magyarországon száz emberből öten dolgoznak részmunkaidőben, nem jellemző a rugalmas foglalkoztatás. Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke a lapnak azt mondta: részmunkaidőben alig 200 ezren dolgoznak, de már több cég bevezette a munkaidőkeretben a törzsidőt és a peremidőt, vagyis például elegendő 9 és 14 óra között a munkahelyen tartózkodni.

 

 

A Magyar Idők szerint tavaly 8,8 millió liter ötvenszázalékos pálinkának megfelelő párlatot főztek Magyarországon. Sokan otthon, saját üsttel állították elő a szeszt, ők 2017-ben 85 millió forint közterhet róttak le, tízmillióval többet, mint egy évvel korábban.

 

Sport:


Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang negyeddöntőbe jutott a keddi selejtezőből a rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres távján a phjongcshangi téli olimpián, míg Knoch Viktor kiesett. A magyarok közül elsőként a negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor lépett jégre, aki a legjobb, egyes pozícióból rajtolt, ezt a helyet meg is tartotta,  mígnem az utolsó előtti kanyar előtt megbotlott, majd elesett és a mobilpalánknak csapódott.  Liu Shaoangnak nem okozott gondot a továbbjutás.  Az MTK minden távon junior világbajnok versenyzője élre állt, vezető pozícióját pedig a célig nem engedte át senkinek. A táv két évvel ezelőtti világbajnokának, Liu Shaolinnak viszont akadtak erős riválisai. . Az MTK 1500 méteren ötödik versenyzője az első kanyart végig külső íven tette meg a négyszeres világbajnok kínai Han Tien-jü mellett, majd az egyenesben faképnél hagyta. Vezető helyét egy pillanatra sem veszélyeztette senki.