Teljesítsük be a választók akaratát!

Teljesítsük be a választók akaratát!

Dr. Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője értékelte eddigi munkáját, de mellette beszélt a választókörzetének, a fővárosnak az ügyeiről mis, mindezeket országos szemszögből is megnézve.

 

Ön jelenleg a VI-VII. kerület országgyűlési képviselője, milyen különbségeket lát a két kerület között, a mostani népszavazás kapcsán, mi a bulinegyedet érinti?

Terézváros már korábban kialakított egy szabályozást, míg Erzsébetvárosban minden magától megy, azaz nem lett átgondolva egy olyan szabályozás, ami a vendéglátósoknak és a lakosoknak is korrekt feltételeket tud biztosítani. 2011-ben hozott a Fidesz egy olyan törvényt, ami elvette a társasházak azon jogát, hogy dönthessenek abban, egy addig a házban működő könyvtárból legyen-e kocsma. Ettől az Országgyűlés által meghozott döntéstől kezdve szabadult el a pokol, irányíthatatlanná vált a kerület is. Az erzsébetvárosi önkormányzat semmit sem tett annak érdekében, hogy megpróbálja valamilyen módon ezt a dolgot kordában tartani, tudni kell, volt olyan önkormányzat, amelyik lépett és volt, amelyik nem.

Ön miként próbálta meg ezt a döntést befolyásolni országgyűlési képviselőként?

Számtalan javaslatot adtunk le, hogy miket is lehetne tenni, a zajtérképtől kezdve, de sorolhatnám még sokáig ezeket.

Most mit lehet tenni?

Lesz népszavazás február 18-án, bár az Alkotmánybíróság is dönt előtte erről, meg kell várni, hogy mit mondanak. Hozzá kell tennem, nem mi adtunk be kezdeményezést, az mindenesetre furcsa, hogy egy alkotmánybírósági kezdeményezést ilyen gyorsan meg is tárgyalnak a bírák. Általában egy döntés hosszabb ideig tart, sőt akár évekig is elhúzódhat, ha ehhez megnézzük, kik is ülnek most ott, akkor egyértelmű lehet, melyik oldalról is támadták meg a népszavazást.

Ön nem csak egyéni jelölt, hanem a Demokratikus Koalíció országos listáján is elöl szerepel. Mi várható, lesz valamilyen megállapodásuk végül Bokros Lajossal?

A DK tett egy ajánlatot a MoMa-nak, ezt ők nem tudták elfogadni, így sajnos nem tudunk ezzel a továbbiakban mit kezdeni. Mi egyet mondunk, akkor van nyerési esélye a demokratikus oldalnak, ha egy körzetben egy demokratikus jelölt indul a Fidesszel szemben. Mi ebben példát mutatunk, hiszen hatvan körzetben léptünk vissza annak érdekében, hogy legyen kormányváltás és rendszerváltás. A visszalépéseket az MSZP javára tettük, mi azt szeretnénk, ha ehhez az együttműködéshez, a koordinált jelöltállításhoz a többiek is csatlakoznának, lehet itt beszélni az Együttről, az LMP-ről is.

Ám az LMP hallani sem akar Önökről.

Azért ma már nem azt mondják, hogy hallani sem akarnak rólunk, az együttműködésről, hanem azt mondják, elindulnak mind a 106 körzetben és majd márciusban kell visszatérni arra, van-e valamilyen együttműködési hajlandóság. Egy dologra mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet, 2014-ben 11 körzetet bukott el a demokratikus oldal, mert az LMP-vel nem volt koordináció. Ez azt is jelenti, hogy a mostani ciklus elején sem lett volna meg a kétharmada a Fidesznek. Abban bízunk, az LMP érzi ennek a felelősségét. A párt politikai vezetésének kell mérlegelni mit akarnak tovább, Orbán Viktor politikai hatalmát tovább éltetni vagy pedig valóban le akarják váltani. Azt látjuk, amikor találkozunk LMP szavazókkal, ők azt mondják, Orbán Viktor leváltása az elsődleges céljuk, reméljük, ezt az üzenetet az LMP politikusai is értik. Van egy másik példám is, ha 2014 őszén Erzsébetvárosban az LMP hajlandó lett volna koordinálni velünk, akkor ma gyakorlatilag alig lenne fideszes önkormányzati képviselő a kerületben. Itt, a VII. kerületben is a lakók egyharmad szeretné a jelenlegi kormányt, a kétharmaduk Orbán Viktor távozását akarja. Nekünk ezt ki kell használni, teljesítsük be a választók akaratát! Ma már látszik a közvélemény-kutatásokban, hogy van egy trendforduló. Az emberek látják, hogy meg lehet halni a kórházak folyosóin, ma többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint közúti balesetekben, többet kell fizetni a gyógyszerekért, mint korábban.

Ha a Fidesz gyengül, akkor ki erősödik?

Az ellenzéki oldal általában erősödik, de látni kell, az országos és az itteni kerületi adatok nagyon különbözőek. Amikor országosan a Fidesznek kétharmada lett, akkor itt a kerületben megvertük őket. A főváros az amúgy is hagyományosan ellenzéki, biztos vagyok abban, hogy tavasszal több helyet szerez meg a demokratikus ellenzék, mint a Fidesz. Budapestnek elege van ebből az egészből, a kormányból, a városvezetésből, a 200 milliárdból felépülő stadionból, és itt is hosszasan sorolhatnám az ügyeket.

Ami a fővárosi városvezetést illeti, azért tettek jót is, itt van például az akadálymentesítés. Lázár János kancelláriaminiszter mondta, ha tavasszal megint ők győznek, akkor boldogan megcsinálják, előtte meg azt mondta, ha a főpolgármester kéri a kormányt, akkor ennek a költségnek a felét állják.

A főpolgármester a mostani elképzeléseivel próbál elébe menni a civil nyomásnak. Gondoljunk csak bele, ha bármilyen baj van a metróban, akkor a babakocsis anyukák, a mozgássérültek nem tudtak volna sehova sem menni.

Bár Tarlós István szerint azért sem érdemes a népszavazás kezdeményezése, mert annak semmi értelme.

Annyi van, hogy rákényszerítette a kormányt és a fővárost a probléma végiggondolására, és végül meghátrálásra kényszerülnek. Nem maguktól lépegetnek vissza, hanem a civil társadalom és az ellenzéki pártok közös nyomására. Nézzük meg, hogy milyen rettenetes állapotokban vannak a kórházak.

De azok nem az elmúlt nyolc évben kerültek ilyen helyzetbe.

A kutatások azt mutatják, hogy GDP arányosan soha ilyen keveset nem költöttek még oktatásra és egészségügyre, mint most, soha ennyi nem volt még háziorvosi ellátás nélkül, mint most. Kevesebbet kapnak az emberek gyógyszertámogatásra, mint a Gyurcsány-kormány ideje alatt. 12 ezer ember vár most szürkehályog műtétre, csípőműtétre több mint 600 napot kell várni. Értem én, hogy épülnek a stadionok, de az itteni kerületi Fidesz miért nem szól, hogy adjanak már 15 milliárdot a Péterffy Sándor utcai kórház felújítására, meg még 6 milliárdot az eszközökre, mert ennyi kellene, hogy normálisan működjön, ám ők nem mernek megszólalni, csendben bólogatnak a kormányzatnak. Nem olyan képviselőkre van szükség, akik csendben elnézik, hogy a vizes vébére elköltenek több mint 100 milliárdot, közben pedig itt ez a helyzet. Miért nem szólalnak fel azzal kapcsolatban, hogy miért másodrangú egy olyan általános iskolás gyerek, aki nem egyházi iskolába jár?

Mi a bajuk az egyházi iskolákkal?

Az a baj, hogy a mostani rendszer megkülönböztet állampolgárokat. Egy egyházi iskola egy gyerek után több mint háromszoros dologi kiadást kap, mint az állami iskola az odajáró gyerek után. Félreértés ne essék, mi éppen azt mondjuk, minden gyerek ugyanannyit ér, kapjon az állami iskolába járó gyerek után is annyit az iskola, mint a másik. Akkor ezek szerint a Fidesz azt gondolja, az egyházi iskolába járó gyerek háromszor annyit ér? Mi kezdeményeztük, hogy ezt változtassuk meg, de nem érdekelte őket.

Hol volt Ön eddig a Parlamentben?

Több mint 330 képviselői indítványom volt, az előző fideszes képviselőnek pedig 14. Az indítványaimat lesöpörték, mint annyi minden mást. Most volt egy parlamenti vitanap kezdeményezése, a Fidesz el sem ment az ülésre, egy embert küldött el. Mára a kormánypártok kiüresítették a Parlamentet, már nem válaszolnak érdemben semmire.

Ezért nem mennek be a DK képviselői?

Amikor a Parlamentet egy színpaddá alakította át a Fidesz, akkor nem lehet együttműködni, nincs alku Orbánnal! Meg kell mutatni, nem vagyunk az ő díszletei. Mit tesz az Orbán-kormány? Tönkreteszi a kórházakat, az iskolákat, miközben 300 ezer forintokat ad ukrán nyugdíjasoknak.

Miért gondolja, hogy a miniszterelnök kevésbé magyar, mint Ön? Biztosan nem direkt nem ad elég pénzt a kórházakra és sorolhatnám.

Nem a magyar érzéssel van a gond, hanem azzal, kinek mi a preferenciája. Van, aki felcsúti stadiont épít és több mint 200 milliárd TAO pénzt ad a focistáknak, ebből a pénzből több mint 10 Péterffy kórházat lehetett volna felújítani. Lehet mondani erre, hogy populáris, meg demagóg, de ez annak biztosan nem az, aki a kórház folyosóján halt meg. Ez rólunk szól, ahogy az oktatás is, a gyermekeink jövőjéről. Most generációkon keresztül teszik tönkre az oktatást, ez a történet így nem működik.

Amikor Önök kormányoztak, akkor jobbak voltak a PISA eredmények?

Nagyon is! Nézze meg, brutálisan esik a PISA eredmény, minden mérés mutatja, a szövegértésben, a matematikai számításokban esik vissza az ország.

Mit tennének elsőként, ha Önök győznek a választáson és mi szeretne Ön lenni?

Nem érdekes, hogy ki mi szeretne lenni, az ország olyan komoly bajban van.

De ha Ön lenne a miniszterelnök-jelölt, akkor mik lennének az első lépések?

Nálunk listavezető van, Gyurcsány Ferenc személyében. Ami a miniszterelnök-jelöltséget illeti, mi azt mondjuk, a a párt adja a miniszterelnököt, amelyik a listán a legjobb eredményt éri el.

De akkor elképzelhetőnek tartja Karácsony Gergely miniszterelnökségét is? Tudnának akár koalícióban együttműködni az LMP-vel, netán a Jobbikkal is?

A versengő listák mellett természetesen elfogadható bárki. Ami az együttműködést illeti, abban bízunk, hogy a demokratikus ellenzéki pártok elegen lesznek a parlamentben ahhoz, hogy önmaguk megalakítják az új kormányt. A demokratikus ellenzéki pártok közé nem sorolom be a Jobbikot, velük nincs együttműködés.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter