A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Jelentősen szigorítja a kormány a “Stop Soros” törvénycsomagot, és ilyen formában nyújtja be az Országgyűlésnek – jelentette be a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Tuzson Bence azt mondta, a kabinet megvitatta a több mint hatszáz beérkezett érdemi javaslatot, és “levonta a megfelelő következtetéseket”. A törvénycsomag szigorított formában kerül majd az Országgyűlés elé – nyomatékosította. A legfőbb változás, hogy nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő. A cél, hogy Magyarországon migrációt szervezni, támogatni vagy finanszírozni csak engedély birtokában lehessen, amelyet a belügyminiszter adna meg a nemzetbiztonsági vonatkozások megvizsgálása után – ismertette.

 

A Terrorelhárítási Központ nem kis mértékben járul hozzá ahhoz, hogy ma Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa – mondta Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságnak fideszes elnöke, miután látogatást tett a Terrorelhárítási Központban. Németh Szilárd elmondta, egyetért Christiane Hoehn-nel, az EU terrorelhárítási koordinátorának különleges tanácsadójával, aki szerint a TEK létrehozása mérföldkő volt az EU terrorizmusellenes programjában, és minden uniós tagállamnak szüksége lenne egy TEK-hez hasonló terrorelhárítási központra. Mint mondta, a TEK-nél tett látogatása meggyőzte őt arról, hogy igaza van Christiane Hoehn-nek: a TEK nemzetközileg is elismerten, magas színvonalon végzi munkáját, és ezzel hozzájárul az ország biztonságához.

 

A magyar kormány már nem elégszik meg a nyilatkozatokkal az ukrán nyelvtörvény ügyében, hanem a jogszabály végrehajtásának felfüggesztését várja az ukrán vezetéstől – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. „Nekünk csak a jogi garanciák elegendőek” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Ameddig ez nem történik meg, a kormányzat továbbra is blokkolni fogja Ukrajna nemzetközi törekvéseit. Szijjártó arról is beszélt, hogy a magyar kormány a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraindulásáról szóló törvény aláírására kéri a román elnököt. „Kölcsönös tiszteletre kívánjuk alapozni a kétoldalú kapcsolatokat” – tette hozzá a miniszter.  Egy Romániában működő magyar iskola újraindulása nemcsak szimbolikus ügy, hanem gyakorlati jelentősége is van, hiszen egy ilyen intézmény hiányában az ottani magyar gyerekeket különböző helyekre szórják szét, bizonytalanságban tartva őket – tette hozzá.

 

Élő adásban közvetített szakpolitikusi, majd miniszterelnök-jelölti vitát javasol a kampány idejére a Válasszunk! 2018 (V18)csoport. A csoport szerint első menetben a jogbiztonság, az európai értékek és a migráció, másodikban a gazdaság, a versenyképesség, a korrupció és a fenntartható fejlődés, harmadikban pedig az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátás témakörében ütköztethetnék álláspontjukat a pártok szakértői. Javaslatuk szerint ezután a parlamenti képviselőcsoport alakítására esélyes erők miniszterelnök-jelöltjei állnának ki vitára egymással.

 

A Magyar Liberális Párt küldöttgyűlése elfogadta az MSZP-Párbeszéd országos választási listáját, amelynek 15. helyén Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője szerepel. Fodor Gábor a párt elnöke nem került a listára, és várhatóan egyéniben sem indul, de Bősz Anett közlése szerint erről még nincs végleges döntés. A képviselőjelölt úgy fogalmazott, hogy 2018-tól is lesz liberális képviselet a magyar parlamentben.  Az ellenzék pártjainak kompromisszumokat kell kötniük annak érdekében, hogy minél nagyobb csapattal vágjanak neki a kampánynak, és leválthassák a kormányt – mondta. Bősz Anett hangsúlyozta: a Liberálisok komoly kompromisszumkészségről tettek bizonyságot, amikor lemondtak arról, hogy a szavazólapokon szerepeljen a logójuk.

 

Külpolitika

 

Azonnali hatállyal távozik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből Martin Schultz, aki személyesen jelentette be kedden Berlinben. Kedd estére kiderült, az elnökség női vezetőt szeretne látni a német szociáldemokraták élén. Martin Schulz a párt elnökségi ülése után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy keserűség és harag nélkül távozik tisztségéből. Döntésével hozzá akar járulni a személyi viták lezárásához, amelyek szavai szerint elterelték a figyelmet a politika tartalmi kérdéseiről. Hangsúlyozta, hogy siker a szociáldemokratáknak az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette Keresztényszociális Unióval (CSU) kötött koalíciós szerződés, amelyre építve a párt megújítását is sikerrel végrehajthatják, feltéve, hogy a tagság elfogadja a szerződést.

 

Mindenki számára kötelező lesz az általános “nemzeti szolgálat” Franciaországban, amelynek bevezetése Emmanuel Macron államfő egyik választási ígérete volt – jelentette be a francia kormányszóvivő. “Általános lesz, egy teljes korosztályt fog érinteni, és kötelező lesz” – mondta Benjamin Griveaux a Radio classique közrádiónak adott interjúban. Miután Franciaországban 1997-ben eltörölték a sorkatonai szolgálatot, Emmanuel Macron az elnökválasztási kampányban egy hónapos kötelező és általános nemzeti szolgálat bevezetésére tett javaslatot, amely évente 6-800 ezer fiatalt érintene. Megválasztása után Macron megismételte a javaslatot, amelynek részleteiről azóta is találgatások folynak, és a kormánytagok az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek.

 

Húsz év börtönre ítélték a posztjáról eltávolított dél-koreai államfő barátnőjét, bizalmasát, Csoj Szun Szilt, akit hatalommal való visszaéléssel, kényszerítéssel és kenőpénzek elfogadásával vádoltak. Csoj a 2016 októberében kirobbant politikai és korrupciós botrány központi figurája. Dél-Koreában hatalmas tiltakozás kezdődött, amikor kiderült, hogy a semmilyen tisztséggel nem bíró barátnő befolyással van Pak Gun Hje államfő döntéseire, s ebből busás hasznot húz. Kiderült, hogy Csoj révén az államfő, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai óriásvállalatoktól – köztük a Samsungtól és a Hyundaitól -, s a pénz végül olyan alapítványokhoz került, amelyeket Csoj felügyelt.

 

Katasztrófasújtotta területté nyilvánították kedden a dél-afrikai hatóságok az ország egészét, mert Fokváros környékét emberemlékezet óta nem tapasztalt szárazság sújtja hónapok óta. A döntést a hatóságok a “jelenlegi szárazság mértékének és súlyosságának újraértékelése után” hozták meg a hatóságok, és így immár a kormányzat feladata a katasztrófa elhárítása. A szárazság miatt félő, hogy Fokvárosban hamarosan nem lesz ivóvíz.

 

Izrael további meglepetésekre számíthat, ha Szíria területén további katonai akciókat hajt végre – figyelmeztette Damaszkusz a zsidó államot kapcsán, hogy hétvégén lelőttek egy F16-os vadászgépet. Mint arról a HETI TV is beszámolt Izrael a hétvégén meglehetősen nagy károkat okozott az Irán által is támogatott szíriai légvédelmi rendszerben, valamint a terrorszervezet Hezbollah katonai állásaiban. Izrael azért indított akciót a hétvégén, mivel egy iráni drón behatolt a zsidó állam területére. A szír nyilatkozattal kapcsolatban Avigdor Lieberman védelmi miniszter az Israel Hayom tudósítása szerint azt mondta, hogy továbbra is határozottan fellépnek minden olyan akcióval szemben, ami veszélyezteti Izrael biztonságát és geopolitikai érdekeit. Közölte, hogy adott esetben semmilyen korlátja nem lesz a katonai akcióknak, ha erre szükség lesz.

 

Gazdaság:

 A 2,1 százalékos januári inflációs adat megfelel a várakozásainknak, és a havi alapon mért, 0,3 százalékos árindex-emelkedés sem okozott meglepetést – mondta el a Világgazdaságnak Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője. Az élelmiszer kategória felfelé húzta az árakat, ugyanakkor a több szektorban megjelenő áfacsökkentés lefele húzta az inflációs adatot. Ennél lényegesebb, hogy a maginfláció a decemberi 2,6 százalékról nem nőtt tovább, sőt, 2,5 százalékra csúszott vissza, ami azt jelzi, hogy nincs inflációs nyomás a gazdaságban – tette hozzá Trippon Mariann. Lényeges, hogy nemcsak a piaci várakozásoknak felelt meg a friss adat, hanem valószínűleg a Magyar Nemzeti Bank is hasonló árindex-változási mutatóra számított – emelte ki a CIB elemzője. Ennek köszönhetően a monetáris politikai várakozások szempontjából semleges lehet a 2,1 százalékos infláció, egybevág az MNB tervével, így a korábban felvázolt kamatpolitikát folytathatja továbbra is a magyar jegybank.

Sport:
Az Argentin Labdarúgó Szövetség (AFA) elnöke azt szeretné, ha Lionel Messi, a válogatott csapatkapitánya kevesebbet játszana klubjában, az FC Barcelonában annak érdekében, hogy jó állapotban legyen a nyári világbajnokságon. Claudio Tapia elmondta, már beszélt az ötszörös aranylabdással, aki a katalánok szezonbeli 39 tétmérkőzéséből 33-szor volt kezdő, s mindössze három Király Kupa-összecsapást hagyott ki. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Ernesto Valverde, a Barca vezetőedzője hogyan viszonyul ehhez a kéréshez, mert ugyan csapata utcahosszal vezeti a La Ligát, a Bajnokok Ligájában még csak most kezdődik az egyenes kieséses szakasz. Tapia megjegyezte, a tervek szerint az argentin nemzeti csapat júniusban a vb-felkészülés részeként a katalán válogatottal játszhat majd barátságos mérkőzést, így Messi klubtársai ellen szerepelhet.