Modi Rámalláhba látogatott,

Modi Rámalláhba látogatott,

Mahmúd Abbász  arra kérte Narenda Modi indiai miniszterelnököt, hogy segítsen megoldást találni az izraeli-palesztin konfliktusra, miközben továbbra is alternatívát keres az Egyesült Államokra, mint fő közvetítőre a békefolyamatban.

Abbász a Narenda Modi indiai miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a palesztinok kétállami-megoldásra törekszenek „mely az 1967-es határokon és (az izraeli-arab konfliktusra vonatkozó) nemzetközi határozatokon alapul”.

Ez volt az első alkalom 30 éves viszonylatban, hogy egy indiai miniszterelnök Rámalláhba látogatott. Modi látogatása egy hónappal azután történt, hogy Benjamin Netanyahu miniszterelnök Indiába utazott.

Az Egyesült Államok és a Palesztin Hatóság közötti kapcsolatok megromlottak Donald Trump amerikai elnök december 6-i nyilatkozatát követően, melyben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Abbász a nyilatkozat után kijelentette, hogy az Egyesült Államok többé nem lehet a béketárgyalások közvetítője, és többé nem fog találkozni az amerikai tisztviselőkkel.

Az Egyesült Államok viszont csökkentette a palesztinok számára folyósított pénzeszközöket, mondván, csak akkor kaphatják meg a segélyeket, ha visszatérnek a béketárgyalásokhoz.

 

Abbász reményét fejezte ki, hogy India, melyet befolyásos világhatalomként írt le, hozzájárulna a palesztinok és Izrael közötti béke megteremtéséhez. „Egy ilyen békeszerződés pozitív hatással lesz a világ biztonságára és békéjére.”

Abbász megköszönte Modinak India támogatását a különböző palesztin projektekre, mondván, ez erősíteni fogja a kétoldalú kapcsolatokat és a palesztin népet szolgálja.

India hagyományosan nagyon közel áll a palesztinokhoz, de az elmúlt években nagyon szoros kapcsolatokat alakított ki Izraellel is. Modi tavaly Izraelbe és Netanyahu januárban Indiába látogatott.

De Rámalláhban tett látogatáskor úgy tűnt, Modi alig várja, hogy megmutassa, Izraelhez fűződő kapcsolata ellenére Újdelhi továbbra is kiáll a palesztin ügy mellet. „Az indiaiak és a palesztinok között erős történelmi kapcsolat van,” – mondta a sajtótájékoztatón.

„Biztosítottam Abbász elnököt, hogy India elkötelezett a palesztin nép érdekeit illetően. Az India és Palesztina közötti kapcsolatok kiállták az idő próbáját.”

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke, Rami Hamdallah és Narendra Modi indiai miniszterelnök Jasszer Arafat sírjánál, Rámalláhban, 2018. február 10. Fotó: AFP /AP/Nasser Nasser

A látogatás alkalmával India és a palesztinok hat megállapodást kötöttek Ciszjordánia infrastrukturális fejlesztéséről.

A megállapodások közé tartozik egy kórház építése Beit Sahourban, Betlehem közelében, 29 millió dollárért, egy India-Palesztina Központ építése a nők helyzetének erősítésére, 5 millió dollár értékben, és három iskola építése 2,3 millió dollárért.

forrás: The Times of Israel