Az izraeli hadsereg szerint Irán légibázist üzemeltet Palmyra mellett Szíriában

Az izraeli hadsereg szerint Irán légibázist üzemeltet Palmyra mellett Szíriában

“Ma reggel Irán kegyetlenül megsértette Izrael szuverenitását. Egy iráni drónt küldtek szíriai területről Izraelbe. És ez azt bizonyítja, hogy figyelmeztetéseink 100 százalékosan igaznak bizonyultak.”

A drón lelövését követően Izrael legalább 12 másik célpontot támadott “köztük három légvédelmi üteget és négy iráni célpontot, amelyek Irán katonai létesítményeinek részét képezték Szíriában,” – nyilatkozta a hadsereg.

Összesen legalább négy különböző típusú orosz gyártású légvédelmi rendszert használtak Szíriában az ellentámadáshoz: SA-5, SA-17, SA-6 és az SA-3.

Az izraeli hadsereg szombaton késő este megosztott egy térképet a közösségi oldalain, melyen konkrétan megnevezte a nagy hatótávolságú SA-5 és a közepes hatótávolságú SA-17 rakétavédelmi ütegeket, mint a légicsapások célpontjait, valamint egy nagy hatótávolságú SA-2 rakétavédelmi rendszert, amelyek mindegyikét Damaszkusz köré telepítették.

IDF releases map of sites targeted in Saturday’s strikes, notably SA-5, SA-17 and SA-2 batteries, as well as the mobile command unit from which the army says an Iranian operator flew a drone into Israeli airspace. pic.twitter.com/kFOHiwbPpb

— Judah Ari Gross (@JudahAriGross) February 10, 2018

Bar azt mondta, Izrael jelentős kárt okozott a szíriai légvédelemben, az izraeli válasz pedig “a legnagyobb és legjelentősebb támadás volt, amelyet a légierő a szíriai légvédelem ellen véghehajtott,” az 1982-es első libanoni háború óta.

A szíriai ellentámadás egy izraeli harci repülőgép lezuhanásához vezetett, a két pilóta megsérült, egyikük súlyosan. Mindkettőjüket a haifai Rambam Kórházba szállították.

Izrael szerint a drón beszivárgása “az izraeli szuverenitás súlyos és rendellenes megsértése”, és további fellépésre figyelmeztetett a soha nem látott iráni agresszió ellen.

Az események az izraeli északi határ mentén fellépő feszültségek drámai növekedését jelezik, és a szíriai polgárháború kezdete óta (2011) az Izrael és Irán közötti legsúlyosabb összeütközések közé tartoznak.

Bar az incidenst “szíriai chutzpah” -ként írta le, és azt mondta, Izrael ennek megfelelően reagált, hozzátéve, hogy a légicsapások “jelentős kárt okoztak a szíriai légierő védelmében”, amely magában foglalta a “közelmúltban kötött üzleteket [az oroszokkal], melyek légvédelmi ütegek vásárlására vonatkoztak”.

A hadsereg szóvivője, Jonathan Conricus egy telefonos nyilatkozatban azt mondta az újságíróknak, hogy a szíriaiak és az irániak “a tűzzel játszanak”, de Izrael “nem kívánja tovább fokozni a helyzetet”.

“Ez az izraeli szuverenitás legsúlyosabb és legszembetűnőbb megsértése Irán részéről az elmúlt évek viszonylatában,” – mondta, a Szíriából indított iráni drónra hivatkozva, mely belépett az izraeli légtérbe. “Ezért volt a válaszunk olyan súlyos, amilyen.”

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint a megtorló csapás során repülői komoly szíriai légvédelmi tűzzel szembesültek, amely katapultálásra kényszerítette egy F-16-os két pilótáját. A gép Észak-Izraelben zuhant le. Bar szerint a pilóták nem jelentették, hogy eltalálták őket.

“Nem világos, hogy a rakéta eltalálta-e a repülőgépet, de azt feltételezzük, hogy ez történt.”

Ha a repülőgépet valóban az ellenség tüzereje kényszerítette földre, ez lenne az első ilyen eset az 1982-es első libanoni háború óta.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Avigdor Liberman védelmi miniszter, a hadsereg vezérkari főnöke, Gadi Eizenkot és a vezérkar magas rangú tisztjei sürgősségi tanácskozásokat tartottak szombaton a hadsereg Tel Aviv-i központjában, hogy megvitassák a lehetséges további reakciókat.

Irán és Szíria szombaton tagadta, hogy a drón, melyről Izrael azt állította, hogy lelőtte, behatolt volna a zsidó állam légterébe. Az izraeli nyilatkozatokat egyenesen “hazugságnak” nevezve kijelentették, a drón csak a szokásos hírszerzési küldetését végezte az Iszlám Államról.

Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint az izraeli légierő támadására adott szíriai válasz “egyértelmű figyelmeztetés Izraelnek. Véget ért az izraeli légicsapások kora Szíriában.”

A szóvivő “könyörtelen választ” ígért az “összes további agresszióra”.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja, amely figyelemmel kíséri a polgárháborút, elmondta, hogy a támadásokban hat rezsim hű harcos vesztette életét, de nem határozta meg az állampolgárságukat. A szíriai lázadó erők szerint szíriai és iráni csapatok haltak meg az izraeli légierő bombázásában.

“A halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, mert több sérült állapota kritikus,” – mondta a Megfigyelőközpont szombaton.

A Fehér Ház vasárnap támogatását fejezte ki Izrael megtorló csapásait illetően Szíriában, és felszólította Iránt, hogy “szüntesse meg a provokatív intézkedéseket” a régióban.

“Izrael szilárd szövetségese az Egyesült Államoknak, és támogatjuk azon jogát, hogy megvédje magát az Irán által támogatott szíriai és más katonai erőktől Dél-Szíriában,” – nyilatkozta Donald Trump amerikai elnök hivatala, amely visszhangozta a külügyminisztérium és a Pentagon korábbi észrevételeit.

“Felszólítjuk Iránt és szövetségeseit, hogy szüntessék meg a provokatív fellépéseket és törekedjenek a regionális békére,”- tette hozzá a Fehér Ház.