Van egy elkötelezett szívem a vendég felé

Van egy elkötelezett szívem a vendég felé

Salai Ferenc, a Yiddishe Mamma Mia étterem tulajdonosa, aki varázslóként igyekszik eleget tenni a vendégek kéréseinek. Minden nehézség ellenére tartja meg éttermét, de csak addig, ameddig nem jön el a Messiás. Az étteremtulajdonost Breuer Péter és Kovács András, az origo főmunkatársa kérdezte.

 

Erzsébetváros belső részén rengeteg „fapados” turista fordul meg, ők mennyire vevői az éttermének?

Nem hiszem, hogy ők lennének a vevőink, arról nem beszélve, hogy a Gozsdu-udvar, ahol a Yiddishe Mamma Mia is van, olyan arculatot vett fel, ami sok étteremtulajdonos számára inkább szomorú, a helyet ma már az angol bulituristák vették birtokukba.

Ha most egy nem buliturista, egy vendég ül be az étterembe, ahol kellemes zsidó zene fogadja őt, akkor ma mit ajánlana neki a pincér, mi lenne az Ön aznapi varázslata?

Folyamatosan próbálunk megújulni, elkap egy hangulat és máris cseréljük az étlapot, most, ebben az időben az olyan fűszeres, csípős ételekbe szerettünk bele, ami felmelegítik a testet és a lelket is. Mellette megint álmodtunk, a jövő héten megint Jeruzsálembe megyek inspirációkért, amikbe majd itthon persze majd beleteszem magam is.

Mit gondol a sok-sok fogyókúráról, hogy együnk salátát salátával?

Én ezekre nem fogok tudni vállalkozni, viszont határozottan azt gondolom, a hagyományos konyha ezerszer egészségesebb, mint az új dolgok tömkelege, a génmanipulált zöldségekkel, húsokkal. Nemrég jelentkezett nálunk egy hentes, aki kóser vágással is foglalkozik, aki valamiféle olyan nem igazi csirkemellet küldött, amit vissza kellett vinnünk, álltunk szombat délután, hogy megoldjuk a helyzetet, végül nagy nehezen, a piacon szaladgálva tudtunk beszerezni minőségi árut.  Az első csirke nem akart megpuhulni a sütés során, nem jöttek át a hozzáadott nyersanyagaim, hiába mondta rám, hogy varázsló vagyok, itt szinte tehetetlen voltam. Nagyon szeretek főzni, egész nap erre készülök, nagyon remélem, hogy egyre többen és többet beszélnek majd az ételeimről.

Beszélt a bulituristákról, Ön vár valamit az erzsébetvárosi népszavazástól, jobb lesz talán a helyzet?

Engem a népszavazás abból a szempontból nem érint, hogy én 11 után bezárok, nem tudok kocsmát csinálni, nem tudok verekedni. Nekem van egy szép éttermem, van egy vállalható, jó konyhám és van egy elkötelezett szívem a vendég felé, ami minden egyes nap megrángat engem és egyre jobb teljesítményre ösztönöz.

Ugyanott lesz az étterme egy év múlva?

Szoktam mondani, ha nem jön meg a Messiás, akkor biztosan ugyanott leszek, ha megjön, akkor az arany Jeruzsálemben leszek.

Köszönjük a beszélgetést.