A BreuerPres és a HetiTV hírei

A BreuerPres és a HetiTV hírei

Belpolitika:

Az egészségügyben és szociális terület szakdolgozói november helyett már a januári fizetéssel megkapják a szakszervezetekkel korábban kialkudott béremelést – mondta Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője. A szaktárca vezetője azt mondta, ez az intézkedés mintegy 80 ezer embert érint, az előrehozás mellett pedig azért döntöttek, mert ezt a szakszervezetek kérték.  Ez 20 milliárd forint kiadást jelent, amelyet a 2018-as költségvetésben elfogadott 200 milliárd forint fölötti tartalékból finanszíroznak – ismertette Varga Mihály. Emlékeztetett, hogy 2018-ban is emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum: előbbi 8 százalékkal 138 ezer forintra, utóbbi 12 százalékkal 180 500 forintra módosul.

Idén több mint 5 milliárd, az elkövetkező években 10,3 milliárd forint jut az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére – mondta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője vasárnap, amikor átadták az intézmény 1,7 milliárd forintból beszerzett, kiemelkedő pontosságú és eredményességű sugárterápiás eszközét. A miniszter elmondta, a fejlesztések eredményeként olyan – megújult gép- és informatikai parkkal felszerelt, új tömbbel kiegészülő – onkodiagnosztikai komplexum jön létre, amely jelentősen csökkenti a betegek számára a várakozási időt, és mindenben megfelel a 21. századi elvárásoknak. Kiemelte, hogy a most átadott berendezés nem csupán Magyarországon, de az egész régióban az első ilyen eszköz állami intézményben.

Az MSZP-Párbeszéd országgyűlési határozati javaslatban sürget olyan kormányzati intézkedéseket, amelyekkel minden daganatos beteg hozzáférhetne a leghatékonyabb, személyre szabott terápiához. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kifejezte, Magyarországon az uniós átlagnál 33 százalékkal többen halnak meg rákos megbetegedésben, ami azt jelenti, hogy évente 30 ezer ember hal meg olyan daganatos betegségben, amely megelőzhető, illetve gyógyítható lenne. Szabó Tímea szerint ennek oka, hogy a kormány az egészségügy fejlesztése helyett fölösleges presztízsberuházásokra költi az adófizetők pénzét. Az MSZP-Párbeszéd ezért parlamenti határozati javaslatában elsőként azt kezdeményezi, hogy a kabinet – a szakmai szervezetekkel közösen – dolgozzon ki egy nemzeti rákmegelőzési stratégiát, továbbá indítson felvilágosító kampányokat a szűrővizsgálatok fontosságáról, valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás visszaszorítása érdekében.

A daganatos megbetegedések megelőzésében és a gyógyulásban is jelentős szerepe van a mozgásnak – mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a rákellenes küzdelem világnapján. Felhívta a figyelmet arra, hogy a daganatos megbetegedések különböző fajtáinál különböző mértékben, de sokkal jobb eredményt lehet elérni a gyógyulásban rendszeres mozgással. A rákellenes liga 2018-ra meghirdette a Mozgás évét, az Örökmozgó kilométergyűjtő programhoz várják a csatlakozókat, akik tenni szeretnének egészségükért – mondta Rozványi Balázs, hozzátéve, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is napi fél óra intenzív mozgást javasol.

Minden magyar háztartásba szórólapot juttat el a Fidesz a napokban, ebben tájékoztatják az embereket arról, hogy ha a bevándorláspárti ellenzék tehetné, akkor lebontaná a határzárat – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A kormánypárti politikus közölte: mióta bemutatták a plakátot arról, hogy az ellenzék együtt bontaná le a határzárat, az ellenzéki vezetők „kétségbeesett hazudozásba kezdtek”, és próbálják letagadni, hogy ha erre lehetőségük lenne, lebontanák az országot védő határkerítést. Ezek a politikusok nemcsak a múltban ellenezték a határzár megépítését; ha lehetőséget kapnának rá, habozás nélkül végrehajtanák a „Soros-tervet” és beengednék a bevándorlókat Magyarországra – jelentette ki a kommunikációs igazgató.

Kilép az MSZP-ből Simon József pécsi politikus, miután a Pesti Srácok Facebook oldalára olyan fotomontázst tett ki, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök főbe lőve szerepelt.  Simon József Facebook-oldalán azt írta: „Az erőszak minden formáját elutasítom, kezet soha senkire nem emeltem, de az tény, hogy az elmúlt években néha ökölbe szorult a kezem. Meggondolatlan voltam, és ennek következménye van. A párttagságomról a mai nappal lemondok.” Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az ügy után azonnal felszólította az MSZP-t, hogy zárja ki soraiból a politikust, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség pedig azt közölte: megdöbbentő, hogy az „MSZMP utódpártjában” még ilyen hozzászólások előfordulnak.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány magyarul nem beszélő ukrán állampolgároknak ad luxusnyugdíjat, hogy szavazataikkal hatalomban tartsa a Fideszt. Varju László, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselő kifejtette: korábban azzal a kérdéssel fordultak a kabinethez, hogy milyen céllal fordítottak 210 millió forint közpénzt kárpátaljai ukrán állampolgárok nyelvoktatására, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig válaszában azt közölte, magyarul nem beszélő határon túli magyaroknak szerveztek tanfolyamokat. Az ellenzéki politikus szerint ezzel a válasszal a „nemzetieskedő Fidesz” egyszerre alázta meg a határon túl élő magyarokat és leplezte le, hogy a kormány közpénzból tanít ukrán állampolgárokat a magyar állampolgárság megszerzéséhez. „Nyelvében él a nemzet” – fogalmazott Varju László, aki hazaárulónak minősítette a kormány „szavazatimportját”.

Az LMP szerint csődöt mondott a kormány családpolitikája, amit az is bizonyít, hogy tavaly kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője kijelentette: a családok nem kapják meg a kellő segítséget, tavaly például háromezer gyermek bölcsődei felvételét utasították el helyhiány miatt.  Szerinte a kormány nemhogy növelte volna, még csökkentette is a férőhelyek számát, tavaly ugyanis 1500-zal kevesebb volt ebből az országban, mint 2016-ban. Hozzátette: bár a kabinet fejlesztési programokról beszél, ezek sehol sem láthatóak. Az LMP növelné a bölcsődei férőhelyek számát – ismertette -, és olyan családpolitikát követne, amely mindenkinek kellő segítséget nyújt, és nem csak keveseknek adna sokat.

Eddig 3187-en vetették föl magukat a külképviseleti névjegyzékbe az április 8-i országgyűlési képviselő-választásra, a legtöbben, 427-en Londonban szeretnének szavazni. Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik a választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak, ehhez március 31-én 16 óráig kell a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől kérniük felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig több mint 45 ezren jelezték, hogy nemzetiségi listára szavaznának az április 8-ai országgyűlési képviselő-választáson, közülük a legtöbben romának vallották magukat. A 2014-es országgyűlési választás idején 35 289 választópolgár szerepelt a nemzetiségi névjegyzékben. A tájékoztatás szerint összesen 223 328 választót vettek nemzetiségi névjegyzékbe, közülük 45 875-en kérték külön azt, hogy a parlamenti szavazáson is nemzetiségiként szavazhassanak. Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki nemzetiségi választóként akar részt venni az országgyűlési választáson, akkor az egyéni képviselőjelölt mellett nem pártlistára, hanem a saját nemzetiségének listájára szavazhat.

Külpolitika:
Izrael törvényesen elismeri azt a ciszjordániai zsidó telepet, ahol nemrégen egy rabbit gyilkoltak meg palesztin szélsőségesek – minderről Benjamin Netanjahu beszélt az i24news.com tudósítása szerint. A kormány vasárnapi ülésén legalizálni fogják Havat Gilad nevezetű zsidó telepet, ami eddig törvényen kívül működött, így mostantól a normális élet feltételei biztosítva lesznek ott – tette hozzá a zsidó állam kormányfője. A miniszterelnök ezt a bejelentését egyébként azt követően tette, hogy az izraeli hadsereg erői elfogták Raziel Shevach rabbi gyilkosát. A rabbit Havat Gilad telep közelében ölték meg még tíz nappal ezelőtt.

Yahya Sinwar, a terrorszervezet Hamász egyik vezetője állítólag elrendeltre az Iszlám Dzsihád alakulatainak a készenlétbe helyezését, mivel szerinte pár napon belül háború törhet ki a zsidó állam és a terrorszervezet között – írta az i24news.com. A portál összeállítása szerint Sinwar arról is beszélt, hogy a közvetlen összecsapások azt követően törhetnek ki, hogy Izrael a napokban az ország déli részén hadgyakorlatot tart majd. Izrael és a Gázai övezet között azt követően nőtt meg a feszültség, hogy Donald Trump december 6-án Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosának. Azóta legalább húsz esetben hajtott végre rakétatámadást Izrael ellen a Hamász nevezetű terrorszervezet.

A belgiumi hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, aki állítólag ortodox zsidók közé akart hajtani egy autóval Antwerpenben – számolt be az esetről a The Jewish Telegraphic Agency. A portál összeállítása szerint az autó szándékosan hajtott fel a járdára, így próbált végezni a kiszemelt áldozatokkal. Szerencsére a tervezett merénylet sértettjei be tudtak menekülni egy védett kapualjba, így nem esett bántódásuk. Antwerpeni sajtóhírek arról szóltak, hogy a szemtanúk szerint a feltételezett merénylő nem helyi volt, de pontos nemzetiségét egyelőre nem közölték.

Izraelben megkezdték a kiutasítási végzések kiosztását az egyedülálló férfi menedékkérőknek. A belügyminisztérium bevándorlásért felelős osztálya elkezdte értesíteni a kitoloncolásra megjelölt menedékkérőket arról, hogy két hónapon belül dönteniük kell: egy őket befogadni kész, de a levélben meg nem nevezett afrikai országba távoznak, vagy inkább meghatározatlan időre börtönbe vonulnak.  Az izraeli hatóságok csak az Afrikából illegálisan érkezett, gyermektelen, fiatal férfiakat állítják választás elé, a nőket, a családosokat és a kiskorúakat nem érinti a kitoloncolás.  A kormány december végi döntése alapján áprilisban kezdődik meg a menedékkérők gyorsított ütemű kitoloncolása. A börtönhatóság vezetői azonban közölték az izraeli nemzetbiztonsági tanáccsal, hogy nem áll módjukban a börtönt választó afrikaiak fogadása, mert mindössze ezer hellyel rendelkeznek, és nem áll rendelkezésükre a megfelelő pénzügyi háttér.

A Standard & Poor’s megerősítette Izrael A+-os besorolását a legfrissebb jelentésében, valamint pozitív kilátásokat jósolt a zsidó állam gazdasága számára – írta az Israel Hayom. A portál összeállítása szerint abban az esetben, ha régiós biztonsági kockázatok csökkennek, akkor a későbbiekben egy magasabb osztályzata is kerülhet majd Izrael. Az ország központi bankja 3,4 százalékos növekedést vár idénre, míg 2019-ben 3,5 százalékkal bővülhet majd a közel-keleti ország gazdasága. Az S&P elemzői ennél némileg visszafogottabb bővülést várnak, mivel szerintük 2018-2021 között 3,1 százalékos évenkénti átlagos növekedés lehet.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) Mahmúd Abbász elnök vezette végrehajtó bizottsága felszólította a palesztin kormányt, hogy azonnal készítsen terveket a kapcsolatok megszakítására Izraellel minden szinten. A bizottság ezenkívül megnyitotta az utat azelőtt, hogy megfelelő pillanatban felfüggeszti Izraelnek mint államnak az elismerését. Erre a PFSZ második legmagasabb rangú döntéshozó testülete, a központi tanács szólította fel a bizottságot hetekkel ezelőtt, miután Donald Trump amerikai elnök december 6-án elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Németország történelmi felelősségét hangsúlyozta az elmúlt napokban sokat bírált, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító lengyel jogszabály kapcsán Sigmar Gabriel német külügyminiszter. „A legcsekélyebb kétség sem fér ahhoz, hogy a németek a felelősek a megsemmisítő táborokért, ők működtették ezeket a táborokat, amelyekben európai zsidók millióit gyilkolták meg” – fogalmazott Sigmar Gabriel. „Németország követte el ezt a szervezett tömeggyilkosságot, és senki más” – jelentette ki a külügyminiszter, hangsúlyozva azt is, hogy – mint fogalmazott – „egyes kollaboránsok mindezen nem változtatnak”. Az előzményekhez tartozik, hogy a hét közepén a lengyel parlament mindkét háza jóváhagyta azt a vitatott törvénymódosítást, amely büntethetővé teszi, ha Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett háborús bűntettekért való felelősséget, többek között azáltal, hogy a „lengyel haláltáborok” vagy ahhoz hasonló kifejezéseket alkalmazzák.

Moszkvában mélységes csalódást keltett a Washingtonban közzétett új amerikai nukleáris doktrína – állapította meg az orosz külügyminisztérium. „Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az Egyesült Államok arra hivatkozva folytatja atomfegyverkészletének nagymértékű növelésére irányuló politikáját, hogy Oroszország korszerűsíti atomfegyvereit, és az orosz katonai doktrínában állítólag növekszik az atomfegyverek szerepe. Azzal vádolnak bennünket, hogy csökkentjük az atomfegyverek használatának küszöbét, és állítólag agresszív stratégiát alakítunk ki” – olvasható a dokumentumban. „Mindennek semmi köze a valósághoz” – állapítja meg a közlemény. Az orosz katonai doktrína két, kifejezetten védelmi jellegű forgatókönyvre korlátozza az atomfegyverek használatát: ha Oroszországot vagy szövetségeseit nukleáris vagy más tömegpusztító fegyver bevetésével történő támadás éri, illetve hagyományos fegyverekkel történő támadás esetén Moszkva kizárólag abban az esetben használna atomfegyvert, ha az orosz állam puszta léte kerülne veszélybe – szögezi le a dokumentum.

Határozottan tiltakozott Peking amiatt, hogy az Egyesült Államok új nukleáris doktrínájában kínai atomfenyegetéssel számol, és hidegháborús mentalitást követve atomarzenálja túlzott növelésével vádolja az országot. Zsen Kuo-csiang, a kínai védelmi minisztérium szóvivője reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok – amely a világon a legnagyobb atomarzenállal rendelkezik – felhagy a hidegháborús mentalitással, és helyes értékelést ad Kína stratégia terveinek. Leszögezte, hogy a Kína mindig és minden körülmények között tartja magát ahhoz, hogy nem vet be elsőként atomfegyvert. „Semmilyen körülmények között nem fogja használni nukleáris fegyvereit, nem fogja fenyegetni velük az atomfegyverrel nem rendelkező országokat vagy az atommentes övezeteket” – közölte a szóvivő, aki szerint országa mindig is a legnagyobb visszafogottsággal fejlesztette atomfegyvereit, és a nemzetbiztonsághoz szükséges legalacsonyabb szinten tartotta nukleáris csapásmérő képességét.

Egy szíriai ellenzéki csoport az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban lelőtt egy Szu-25 típusú orosz csatarepülőgépet, amelynek pilótája életét vesztette. A gép lelövését és a pilóta halálát később az orosz védelmi minisztérium is megerősítette. A gép lelövéséről először egy helyi felkelőparancsnok közlése alapján több hírügynökség és a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) számolt be. Az orosz gépet a közlés szerint vállról indítható rakétával lőtték le Maarrat-en-Numán város közelében. A pilóta katapultált, és földet ért, de onnan öt kilométerre az első hírek szerint a lázadók foglyul ejtették, későbbi közlések szerint azonban életét vesztette. Az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ jelentése szerint megerősítette a gép lelövését és a pilóta halálát. Eszerint az incidens a Dzsebhat as-Sám (a korábbi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágaként ismert an-Nuszra Front) ellenőrzése alatt álló területen történt, ahol a pilóta földet érés után „a terroristákkal vívott harcban életét vesztette”. Az orosz védelmi minisztérium később azt közölte, hogy az orosz légierő nagy pontosságú fegyverrel légicsapást mért arra a körzetre, ahonnan a Szu-25-öst rakétával lelőtték. A légicsapásban a közlés szerint a Dzsebhat as-Sám 30 fegyverese meghalt.

Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök egy lapinterjúban nem zárta ki, hogy amennyiben második kormánya májusig nem kapna bizalmat a képviselőházban, előre hozott parlamenti választásra kerülhet sor. A tavaly októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnöke szerint kormánya számára nem a képviselőház, hanem a választók bizalma a legfontosabb. Babis ennek ellenére nem szeretné, hogy kormánya a parlament bizalma nélkül csak az államfő támogatásával működjön, ahogy az korábban Jirí Rusnok kormánya esetében megtörtént. A szakértőkből álló Rusnok-kormány Petr Necas miniszterelnök kabinetjének bukása után 2013 júliusától 2014 januárjáig volt hivatalban. Amennyiben második kormánya sem kapja meg a parlament bizalmát, nem zárható ki az előre hozott választás.

Tüzet nyitott az utcán a járókelőkre egy autóból egy férfi a közép-olaszországi Macerata városban kizárólag afrikai bevándorlókra célozva, hatan sebesültek meg – közölte a rendőrség. A tettes – akit őrizetbe vettek – a belügyiniszter szerint „szélsőjobboldali hátterű”. A lövöldözés elkövetőjének őrizetbe vételét követően Paolo Gentiloni kormányfő és Marco Minniti belügyminiszter megbeszélést tartott. Paolo Gentiloni miniszterelnök felelősségteljes magatartásra szólította fel az olasz politikai erőket. Semmilyen bűncselekményt nem lehet ideológiával igazolni – mondta az olasz miniszterelnök. Hozzátette: „az olasz állam különösen keményen fog fellépni azok ellen, akik erőszakot terjesztenek, állítsuk meg ennek veszélyét, a gyűlölet és erőszak nem oszthat meg bennünket”. Minniti később közölte az ANSA olasz hírügynökség szerint, hogy a tettes „szélsőjobboldali hátterű, egyértelműen kapcsolata van a fasizmussal és a nácizmussal”.

Őrizetbe vettek Spanyolországban 40 férfit, akik pedofil tartalmú anyagokat osztottak meg az interneten. A gyanúsítottakat – akik között vannak pedagógusok, mérnökök, hivatalnokok és nyugdíjasok – 17 tartományban vették őrizetbe. Tíz embert Madridban, ötöt pedig a délkeleti Alicante városban fogtak el. Összesen 42 ingatlant kutattak át a rendőrök, és számos adathordozót és számítógépet lefoglaltak.  A rács mögé került férfiak gyerekeket ábrázoló szexuális tartalmú képeket és videókat osztottak meg egymással a világhálón. Többségük olyan speciális számítógépet használt, amellyel el lehet rejteni a pedofil tartalmakat.

Ismeretlenek vasárnap hajnalban gyúlékony folyadékot tartalmazó palackot dobtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának épületére Ungvár belvárosában, a megyei rendvédelmi szervek azonnal reagáltak az esetre. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője megerősítette, hogy garázda cselekményt követtek el a KMKSZ ungvári székháza ellen a hajnali órákban. Az épületben komolyabb kár nem keletkezett.  „Nagyon örülök annak, hogy a rendvédelmi szervek igen operatívan reagáltak a történtekre” – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a történteket a hatóságok gyorsan kinyomozzák, és az eset nem okoz kárt az ukrán-magyar kapcsolatokban.

Mintegy húsz afrikai migráns holttestét emelték ki a tengerből Marrokkó partjainál a marokkói parti őrség hajói. A Spanyolországhoz tartozó Melilla exklávé prefektúrájának szóvivője beszámolt arról, hogy egy spanyol hajó legénysége előző nap figyelt fel a marokkói felségvizeken hánykolódó holttestekre, majd értesítette a spanyol és a marokkói tengeri mentőszolgálatot. A szóvivő úgy tudja, hogy mintegy húsz holttestet emeltek ki a tengerből. A marokkói hatóságok erről egyelőre nem adtak ki hivatalos tájékoztatást. A szerencsétlenül járt emberek Afrika Szahara alatti részéből származnak.

Gazdaság:
Afelé tart a magyar gazdaság, amiről egyszer már bebizonyosodott, hogy nem képes többletjövedelmek előállítására – mondta Petschnig Mária Zita. A Pénzügykutató tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak azt mondta, hogy ahogy a szocializmusban, úgy jelenleg is egy fordulatot kell végrehajtani a gazdaságban. Petschnig szerint a gazdasági adatok pillanatnyilag nem ezt a pályát mutatják a magyar gazdaság számára (a makrogazdasági számok jók), ám ha az adatok mögé nézünk, mégis ilyen kép rajzolódik ki. Ha ezek elmúlnak, akkor lepusztulva áll az a magyar gazdaság, amelyből egyre inkább kezdik a piacgazdasági törvényeket felszámolni, és ez egy rettenetesen rossz üzenet – vélekedett a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa, aki szerint a magyar gazdaság folyamatosan veszti a versenyképességét és perifériára kerül.

Boros Imre közgazdász szerint az elmúlt években átalakult az elsődleges és másodlagos foglalkoztatási piac, egyre többen kerülnek át az államiból a versenyszférába. A szakértő azt mondta, a kormány foglalkoztatásjavító intézkedéseinek köszönhetően megindult ugyan a munkanélküliség csökkenése, de először csak közfoglalkoztatottként tudták az érintetteket alkalmazni, majd ahogy beindult a gazdaság, a piac felszívta ezeket az embereket, így átkerültek a versenyszférába. Mára pedig egyes területeken a munkaerőhiány jelei mutatkoznak – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a hitelezés is megugrott, ami annak köszönhető, hogy kezd oldódni a félelem az emberekben a hitelekkel kapcsolatban. Azt mondta, ez azért pozitív, mert a gazdaság intenzív fejlődéséhez a vállalati szektorban szükséges a hitelezés.

Sport:
Babos Tímea pályafutása negyedik WTA-tornáját nyerte meg egyesben, miután a tajpeji 250 ezer dollár (61,2 millió forint) összdíjazású keménypályás tenisztorna döntőjében 7:5, 6:1-re legyőzte az ukrán Katerina Kozlovát. A világranglistán 45. magyar kiváló játékot nyújtott az első szettben, nyolc ászt ütött, és 55 perc alatt játszmaelőnybe került. A 24 éves Babos a továbbiakban még ellenállhatatlanabbul játszott a rangsor 85. helyén álló riválisával szemben – akitől kikapott korábbi egyetlen találkozójukon -, és végül 1 óra 24 perc elteltével ünnepelhetett. A párosban WTA-világbajnok és friss Australian Open-győztes Babos előzőleg Monterreyben (2012), Tajpejben (2015) és tavaly Budapesten diadalmaskodott egyesben, és vasárnapi sikeréért 43 ezer dollárt (10,5 millió forint) kapott.

Könnyű:
Bár alig néhány éve indult a kezdeményezés, napjainkra országos viszonylatban ismertté és sikeressé vált a bambuszkerékpárok gyártása Ghánában. Az ország gazdasága erősen függ a kőolajtól és a kakaótól, azonban az öko-biciklik gyártása és az ahhoz hasonló kezdeményezések, segíthetnek diverzifikálni azt – írta az Origo. Elsősorban a szegényebb, vidéki térségek felzárkóztatásának egyik lehetséges eszközét látják Ghánában a bambusz újszerű hasznosításában. Az egyik leginnovatívabb, népszerű megoldás keretében, környezetbarát kerékpárokat gyártanak abból. A környezetbarát bicikligyártás és hasonló kezdeményezések, hozzásegíthetik a ghánai gazdaságot ahhoz, hogy olajfüggősége csökkenjen, innováció jelenjen meg az egyes szektorokban, és a most tapasztalható növekedés hosszabb távon is fenntartható legyen.