Egy igazi és igaz EMBER emlékére

Egy igazi és igaz EMBER emlékére

Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője emlékezett meg a nemrégiben elhunyt Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművészről, akinek az emlékére muzsikál majd a zenekar február 25-én az Arénában.

Váratlanul hagyott itt minket Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész, a 100 Tagú nagyszerű muzsikusa. Már lehet tudni, hogy februárban egy emlékkoncertet adnak, hogy méltóképpen búcsúzzanak el az egykori társtól.

Nagy veszteség ért minket, egy nagyszerű művész, egy kiváló előadó, barát, muzsikus, legfőképpen meg férj, apa, nagyapa hagyott itt minket, egy igazi és igaz EMBER. Számos díjjal ismerték el tudását, a legjelentősebb a Kossuth-díj volt, ám minden elismerés ellenére megmaradt egy szerény, alázatos embernek. Rettenetes beszélni erről, de sok terve volt, most kapott a múlt héten meghívást, hogy a Berlini Filharmonikusokkal lépjen fel júniusban, de a Budapesti Fesztiválzenekar is tervezett vele egy újabb fellépést. Ami a koncertet illeti, február 25-én lépünk fel az Arénában, a koncert forgatókönyvét átszabtuk, mert most Ökrös Oszkár emlékére adjuk a koncertet. Fájdalom az elvesztése, de én nagyon bízom benne, hogy Oszi már az Úrnál van, azaz hazaérkezett. A koncerten természetesen jelen lesz ő is, hiszen, amikor a koncerten az ő szólója következik, akkor egy kivetítőn nézheti és hallhatja őt a közönség.

Furcsa, de a családjában nem került átadásra a zenész szakma.

Oszi nagyfia sokáig tanult zongorázni, ám ma már nemzetközi jogászként dolgozik, ám a másik fia, az bizony hegedűművész és zenetanár, tehát azért valamennyire öröklődött a zene a családban. Igaz, ő komolyzenész, így a cigányzene nem öröklődött tovább. Oszi volt az, aki szinte intézményesítette a cigányzenét, egy igazi színpadi előadó, művész volt, aki a cigányzene mellett nagyon sok klasszikus zenét is játszott.

Hogyan indult az ő pályája?

Oszi egy őstehetség volt, aki már nyolc évesen megnyert egy országos cimbalomversenyt, 12 éves volt, amikor a Konzervatóriumba is felvették, négy évvel később már a Magyar Rádió zenekarának volt a szólistája, majd nem sokkal később már Londonban, a Palladiumban Erzsébet királynő előtt játszott. A 100 Tagút Berki László alapította, ő már mindjárt az elején Oszit szerette volna a zenekarba, de ő akkor nem volt itthon, így három évvel később csatlakozott hozzánk, most lesz 30 éve, hogy először jelent meg nálunk. Mondhatni, már az első perctől egy ikonja lett a zenekarnak, úgy lett teljes a 100 Tagú, hogy ő ott ült középen és a muzsikájával, a játékával magával tudta ragadni a közönséget.

Sajnos egyre többet kell járni a temetőbe a muzsikustársak búcsúztatása miatt, van-e a zenekarnak utánpótlása?

Az igaz, hogy az utóbbi öt évben egyre többször kell mennünk a temetőbe, ami az utánpótlást illeti, tíz évvel ezelőtt megalapítottam a 100 Tagú Cigányzenekar ifjúsági tagozatát, ők adják az utánpótlást.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter