Program Erzsébetvárosban az allergia ellen, az egészséges életmódért

Program Erzsébetvárosban az allergia ellen, az egészséges életmódért

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt egy általa indított elképzelésről, az egészséges életmódra való nevelésről, mellette szóba került még a bulinegyed, valamint a Zsidó Történeti Tár is.

 

 

A Liberálisok szerint a kerületi népszavazáson igennel szavazzanak az erzsébetvárosiak, azaz ne zárjanak be a vendéglátósok éjfélkor, szerintük az iparűzési adó átcsoportosításával Budapest jelentősebb bevételhez juttathatná a VII. kerületet.

Szerintem ez az elképzelés önmagában nem oldaná meg a helyzetet. Ha megnézzük az önkormányzat eddigi működését, akkor azt látjuk, évről évre egyre nagyobb forrásokat biztosít arra, hogy a bulinegyedben élők életkörülményei javuljanak. Persze az is tény, hogy önmagában egy kerület nem tudja ezt a problémát megoldani, nem csak a teher nagy, az ideérkező turisták igen feszültté teszik az itt lakók életét, sokszor szinte élhetetlenné téve a körülményeket, hanem azt is látni kell, itt a bulinegyedben nagyon sok munkavállaló is dolgozik, sok beszállító is dolgozik, egy teljes iparág alakult ki. Fogalmazhatunk úgy is, hogy van itt egy megtelepült, kialakult iparág, amelyik most kénytelen együtt élni olyanokkal, akik ezt nem akarták, nem vehettek részt az akkori döntéshozatalban, ezzel nem számoltak, amikor a lakásaikat megvették. Most viszont azzal kell szembesülniük, hogy naponta több tízezer ember mulat az utcákon.

Értem a kettősséget, de Önöket nem a vendéglátósok választották meg, hanem az erzsébetvárosi polgárok.

Ez így is van, a polgárok bizalmából kerültünk a képviselőtestületbe, nekünk az ő érdekeiket kell képviselnünk. Mi ezért is kezdeményeztük ezt a népszavazást, hogy az itt élők elmondják a véleményüket, ha ezt megteszik, akkor ebből nekünk képviselőknek további következtetéseket kell levonnunk.

Ön helyi politikusként most egy új témát vetett fel, az allergia elleni küzdelmet, elsősorban a gyermekeket megvédendő. Honnan jött ez az ötlet, kikkel kezdett neki ennek a munkának?

Már régóta kapcsolatban vagyunk Nékám Kristóf professzorral, ő vetette fel, komplexen kell kezelni az allergia kérdését. Mindez kezdődik azzal, hogy fel kell ismerni az allergiát, tudni kell, ez egy rejtőző, alattomos betegség, sokan nem is tudják, különösen a gyermekek, hogy ők tulajdonképpen allergiások. Már ezért is kell ezt az egészet gyermekkorban elkezdeni, megvizsgálni, ki mire allergiás, mely szervét érinti a betegség, milyen körülmények okozzák a bajt. Azt tudjuk, itt Erzsébetvárosban is vannak olyan körülmények, amelyek kiválthatják az allergiát, ám ennek a felmérése eddig még nem történt meg. Tudjuk, hogy az íallergiások között a legnagyobb arányban azok vannak, akik valamilyen légúti allergiában szenvednek, azt is tudjuk, hogy Erzsébetváros az egyik legszennyezettebb kerület, ami a levegőtartalmat illeti, ahogy ez a legsűrűbben lakott városrész, ahogy az itt élők egészségtudatos életmódján is sok fejlesztenivaló akad. Azt mondanom sem kell, az egészség a legfontosabb, ha a mostani estet nézzük, amennyiben valakinél kora gyermekkorban felismerik az allergiát, akkor ő már úgy tudja alakítani az életét, hogy később egészséges felnőtté váljon. Nem lehet elég korán elkezdeni az egészségtudatos életet, ahogy nem lehet elég korán felfedezni a betegségeket. Tisztelet a kivételnek, de ez egy nagyon rossz népszokás Magyarországon, hogy az emberek nem mennek el orvoshoz, nem előzik meg a bajt, szerintem meg fontos az emberek biztatása, ösztönző programokkal való támogatása. Gyermekkorban meg különösen fontos, hogy a betegségek forrásának a felderítését elvégezzék.

A kerületi háziorvosok, házi gyermekorvosok nyitottak az Ön elképzelésére?

Teljes mértékben, de tudni kell, egy finn modell mutatta be, nem csak az egyént kell vizsgálni az allergia esetében, hanem a környezetét, a gyermekek esetében legyen ez a lakás, az iskola, a körülötte lévő növények. Így, ha komplexen vizsgáljuk az egyént és a környezetét, akkor sokkal hatékonyabb megoldásokat lehet találni. Persze a háziorvos nem képes mondjuk a lakások vizesedésének a vizsgálatára, ez nem az ő feladatuk.

Mennyire van összefüggésben az Ön ötlete a tavaszi országgyűlési választással, hiszen Önt indítja a Fidesz-KDNP szövetség ebben a választókörzetben?

Nem, már azért sem, mert régóta foglalkozom ezzel a kérdéssel, noha az egészségügyi kérdések nem tartoznak a feladataim közé az önkormányzatban. De azt is gondolom, csak akkor lehetünk jó városvezetők, akkor tudjuk teljesíteni az elvárásokat, ha a legfontosabb problémákkal foglalkozunk. Mondtam azt is már, Nékám professzorral már régóta kapcsolatban állunk, így ez nem tekinthető választási fogásnak, ahogy abban is bízom, ez nem csak nálunk terjed el, hanem országosan is. Az egészséges életmódra nevelés, ennek már a gyermekkorban való elkezdése, ennek a programnak országosnak kellene lenni. Tudom, kicsit máshonnan van a példám, de egyszer Kodály Zoltánt megkérdezte egy anyuka, hogy mikor kell a gyermek zenei nevelését elkezdeni. Kodály azt felelte, a gyermek születése előtt kilenc hónnappal érdemes elkezdeni, de az a legjobb, ha mindezt már az édesanya születése előtt kilenc hónappal kezdik el. Mindez igaz lehet az egészségre is, egyszerűen nem lehet elég korán elkezdeni. hogy tudjuk, mit jelent a betegségek megelőzése, az egészség megőrzése, ezt már gyermekkorban el kell kezdeni.

Ön és a felesége gyermeket várnak, mit tesznek azért, hogy az allergia elkerülje majd a gyermeküket?

Ahol lakunk, ott tudjuk, hogy milyen allergiát okozó fák vannak, de a feleségem még arra is figyelt, hogy a lakás kifestésekor milyen festékeket használtunk fel. Vigyázunk az atkákra, rendszeresen kifőzzük a ruhaneműket,. az ágyneműt, mellette még igyekszünk egészséges életmódot is élni.

Ön elmegy a budapesti gettó felszabadítására megszervezett megemlékezésre?

Most is, ahogy eddig minden alkalommal elmegyek a Mazsihisz és az EMIH által megszervezett megemlékezésekre, ahogy a Csányi utca 5. előtt induló menetre is, fontos, hogy ilyenkor is együtt legyek zsidó honfitársaimmal.

Kérem, beszéljen a Zsidó Történeti Tárról, ami a Csányi utca 5. szám alatt található!

Van egy állandó kiállításunk, amelyik az egykor itt élt zsidó családok életkörülményeit mutatjuk be, a lakáskörülményeiket. Megtalálható itt egy rabbi lakása, könyvtárszobája, de egy polgári család lakókörnyezetét is lehet látni, ahogy egy egykori zsidó munkásét is. Én azért tartom fontosnak, hogy egyszer mindenki eljöjjön ide, mert itt a maga valódiságában látható, miként éltek itt egykor emberek, zsidó honfitársaink. Nagyon színvonalas tárlatvezetés is társul ehhez a kiállításhoz, aminek a segítségével az itt élők szokásait, kultúráját is megismerhetik a látogatók. Nagyon fontosnak tartanánk, ha azok is eljönnének ide, akik valamikor itt éltek, az őseik laktak itt egykor, hogy visszajöjjenek a forrásokhoz. Mindezek mellett a Zsidó Történeti Tárat működtető alapítványnak az is a célja, hogy kutatási helyszínt is biztosítson a témával foglalkozó szakembereknek, de az épületnek van még egy közösségi tere is, ahol koncerteket, előadásokat is szerveztünk már, mondhatom mára már egy igazi kulturális tér alakult ki itt.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter