Hegedüs-Csáky Hírlevél

Kedves Olvasó,

Hegedüs-Csáky Hírlevél

Hírlevelünk korábbi számaiban közölt témákon túl a következő néhány hónapban Schöner alfréd főrabbi tollából foglalkozunk további izraeli visszaemlékezésekkel is, tekintettel arra, hogy Izrael Állama az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját.
Reméljük örömét leli ebben a rovatban is.

1. KÖRZETI HÍREK
Milyen események történtek tévész hónapban?

Folytatódik a Dáma-Király-Ász – beszélgetés a közélet vezetőivel című programsorozat. Február 4-én Breuer Péter, a Heti TV vezetője lesz a vendégünk a zsinagóga dísztermében, a moderátor dr. Schőner Alfréd főrabbi.

• a Tu bi svát ( hamisa aszar), amely a magyar nyelvű köztudatban a fák újéveként ismert, megünneplése január 31-én szerdán este, a máriv ima után történik. ekkor gyümölcsökkel látjuk vendégül híveinket. A gyümölcsünnep része lesz továbbá a február 2-i, péntek esti kidusnak is.

2. Tájékoztatás

Tájékoztatjuk Önöket arról,

1.évfolyam 4.szám

5778 svát hónap

• A Csáky-Csicsergők – gyermek klub programja 2018.január 2-án és 16-án 17:00 órakor volt. • 2018 január 4.-én volt dr.Schöner Alfréd audovizuális előadása: Világhirű magyar

kántorművészek (Rosenblatt, M. Stern,) címmel.

• Mit tervezünk svát hónapban?

• A Csáky-Csicsergők – gyermek klub programja január 30-án, február 6-án és 20-én 17:00 órakor lesz. A január 30-i tu bi svat szellemében kerül megrendezésre.

• A Talmud Tóra február 3-i foglalkozásban is a tu bi svat ünneplése dominál.
• A körzeti iroda változatlan időben, keddi és csütörtöki napokon 14.30-17.00 óra között tart

nyitva.

• hogy a 2017. évben fizetett hitközségi adó (havi 500, évente összesen 6.000 Ft) közösségünknél maradt felhasználásra. Köszönjük körzetünk melletti elkötelezettségüket,

amelyre a jövőben is számítunk. Befizethető: sárga csekken, amely az irodában és a zsinagóga sameszánál kapható, vagy átutalással, bankszámlaszám: OTP bank 11707024-20405287, az vagy személyesen az irodában kedden és csütörtökön 14.30-16.30 óra között.

1

• hogy a 100 éves Hegedüs Gyula utcai Zsinagógáért Alapítvány részére a NAV 269.100 forintot utalt vissza az un. 1%-os adórendelkezésekből.

• Kérjük, szíveskedjenek felajánlásaikat ebben az évben is megtenni Alapítványunk részére. Ezzel a körzet működését segítik. Ez évben az eddigi programokon kívül kiemelten kezeljük a gyermekekkel, fiatalokkal való foglalkozást.

• A 100 éves Hegedüs Gyula utcai Zsinagógáért Alapítvány adószáma:18298998-1-41 3. A BZSH Hegedüs Gyula utcai körzete Héber Imre Idősek Klubjának programja

Időpont Téma Előadó
Február 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26, 28 -án 14 órakor Gyógytorna Vezeti: Csere Éva gyógytornász
Február, 5. 15 órakor A köszvényről Dr. Rosenberg Ágnes neurológus előadása
Febr. 7. 15 órakor Lehetett e zsidó Árpád fejedelem? Szántó Edit egyetemi tanár előadása
Febr. 14 15 órakor A zsidó zene szépséges világa Ádám Mária karnagy előadása,. történeti áttekintés és csodás zenék hallgatása
Febr. 19. 15 órakor Peru, inka orvoslás Dr Rosenberg Ágnes előadása
Febr. 21. 15 órakor Ünnepi készülődés Darvas István rabbi előadása
Febr. 28. 15 órakor Ádám Mária karnagy előadása

2

4. EGY MONDAT A HETISZAKASZBÓL – SVÁT HÓNAPJA

———————————————————————————————————————

Bo január 20.

„… időseinkkel és ifjainkkal megyünk…”

Mózes II.10.9 ——————————————————————————————————————————————————————————————

Besálách január 27.

„…mert Én vagyok az Örökkévaló, a te gyógyítód…”

Mózes II.15.26

………………………………………………………………………………………….. Tu biSvát – Fák újéve január 31. …………………………………………………………………………………..
Jitro február 3.

„Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életű légy a földön…”

Mózes II.20.12

……………………………………………………………………………………..

Mispátim február 10.

Párását Sekálim

3

„…Idegent ne gyötörj, ne zaklass, mert idegenek voltatok Egyiptom

országában …”

Mózes II.19.20

…………………………………………………………………………………………………….

5.SVÁT HÓNAP
A harminc napos svát hónap legismertebb ünnepe Tu bi – Svát, a fák újéve, a hó 15. napján. A tu tet 9 táv 6 = 15. Lehetne Hámisá Ászárt mondani, az is 15, de akkor a héber betűkkel a Teremtő nevét említenénk. Izraelben a rügyfakadás (chánátá) befejeződik, a virágzás és gyümölcsérés korszaka következik. Van, aki hét gyümölcsöt fogyaszt ilyenkor, utalva Mózes V. könyvében említett kiemelt növényekre: búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajbogyó, datolya (méz). Mások 15 fajta gyümölcsöt esznek, tekintve az ünnep elnevezésére, illetve dátumára. Izraelben ilyenkor fákat ültetnek. Éled a természet. Helyes olyan növényt kóstolni, amelyet azon évben még nem ettünk. Sokan ilyenkor a János-fa gyümölcsét választják, keménysége miatt ritkán eszik, bár jó édes. Egész évben kerüljük, pedig ez az önzetlenség gyümölcse. Ugyanis 70 év után ad először termést, mégis található a Jánosfa, mert aki ülteti, a jövő nemzedékére gondol.

Beszéljünk a hónap kiemelkedő szombatjairól, illetve nevezetes szombatjáról. Svát 11-én Pársát Besáláh szidráját olvassuk, amelyben a vörös tengeri élet szerepel, ezért e napot a Dal Szombatjának nevezzük.

Svát hó 18-án Jitró szidrájában a tízparancsolatot recitálja az olvasás mestere, a bál kóré. A tíz igét állva hallgatjuk meg. Ilyenkor kötelessége minden zsidó fér nak és nőnek a templomba elmenni a fontos szavakat meghallgatni. A Teremtő kivezette Izrael ait az egyiptomi rabságból, megadva a szabadságot, majd biztosította a mindennapi élethez szükséges zikai feltételeket, az élelmet manna formájában, forrásból nyerték őseink a friss vizet, ezután következett a szináji kinyilatkoztatás, ahol megkapták a legnagyobb ajándékot, a szellemi kincset, a földi lét másik nagy feltételét, a törvényeket. A tíz igén nyugszik a polgári törvénykezés, amelyet a Teremtő Mózes közvetítésével adott az emberiségnek.

A négy nevezetes szombat közül az első a Pársát Sekálim svát hó 25-ére esik. Két nevezetes szombatot ünneplünk Purim előtt, kettőt Purim és Pészach között. Mindenki fél sékellel járult hozzá a Szentély fenntartási költségeihez, a gazdag sem adott többet, a szegény sem kevesebbet, így mindenki magáénak érezhette a jeruzsálemi templomot egyforma joggal és okkal.

4

Említsünk meg kettőt a hónap jellegzetes halálozási évfordulói közül. Svát hó elsején hunyt el Sík Mózes huszti rabbi, (1807-1879) akit könyve címe után Máhárám Siknek ismer a világ. A Sik név a hagyomány szerint: Izrael neve szent. (Sém Jiszrael Kádos), e mondat kezdőbetűinek összevonásával jött létre a SIK név. A rabbi tanítványa volt a pozsonyi Hátám Szófernak. Előbb Szentgyörgyön működött, mint rabbi, majd 1861-től élete végéig Huszton. Kiterjedt levelezést folytatott kollegáival, az 1868-as kongresszus halkszavú, de befolyásos résztvevőjeként a konzervatívokat, tehát az ortodoxokat támogatta. A chászidizmussal szemben azonban fenntartásai voltak. Fáradhatatlanságáról legendákat regéltek, szinte egész éjszaka világított szobájában a gyertyafény.

Svát 22-én halt meg Simon ben Dávid Oppenheim (1753-1851) pesti rabbi, sírja a Kozma utca 6. szám alatt lévő temető büszkesége. A világ minden tájáról zarándokok keresik fel. Majd 100 évet élt, Prágában tanult, 1789-ben ott publikálta első művét: Ammud ha Sáchár címmel Wahrmann Izrael (1755- 1826) első pesti rabbi halála után 3 tagú rabbi-tanács vette át a vezetést Oppenheim mellett Brill Izrael és Kunitzer Mozes voltak a tagjai a tanácsnak. Az Orczy-házban zsinagógákat működtettek, temetőt vásároltak, iskolát építettek, igyekeztek megőrizni a atal pesti hitközség egységét.

Deutsch Gábor

———————————————————————————————

6. NÉGY HÓNAP MÚLVA HETVEN ÉVES IZRAEL ÁLLAMA 1.
A Scud rakéták és a remény

– Huszonhat évvel ezelőtt Jeruzsálemben –

Nagyon szeretem a péntek délutánokat Jeruzsálemben. Itt ülök a Bét Canaada harmadik emeletének parányi lakásában az ablak előtt, s kitárulkozik előttem az „Arany Jeruzsálem”.
1991. tavasza van.

A valószínűtlenül kék ég és a csillogó napsugár által aranyköntösbe öltöztetett Szent Város. Az utakon már gyengül a forgalom, sábátra készülődnek az emberek. Emitt még zakatol, s monoton zenét duruzsol a munkagép, melynek vezetője szinte egyedül rendezi át a kicsiny hegyoldalt, odavarázsolva hűsítő árnyékot adó parkot, sétányt a szerelmeseknek, játszóteret a zsibongó gyermekhadnak.

5

Amott már csöndes – az egyébként gyermekzsivajtól hangos – iskola, melynek falai között három és félezer gyerek tanul. Az iskola bejárata mögött csöppnyi park húzódik meg szerényen. Neve: Kineret Cohen. Kineret Cohen 12 éves volt csupán, a tér mégis az Ő nevét viseli. E kislány ott ült azon a 405-ös autóbuszon, amely Tel- Aviv és Jeruzsálem között haladva, gyilkos terrorcselekmény áldozata lett két esztendővel ezelőtt.

Valamivel volt csak fiatalabb, mint Anna Frank. Gondolataim és érzelmeim kavalkádjából kiragadva most a kosárlabda pályára téved tekintetem. A tömegsport itt azt jelenti, hogy mindig és mindenki előtt nyitva áll a hőséget sugárzó betonkatlan. Állandóan kosaraznak a fiúk, s hangosak, fékezhetetlenek, könnyedén öltözöttek, fáradhatatlanok, tehetségesek. Vajon melyikből lesz az új Miki Berkovics, vagy a izraeli fiatalság egyik sportideálja, Doron Jamchy?

Messziről látszik a nemrég épített szfárádi zsinagóga impozáns architektúrája. Olyan templom ez, ahol együtt ad hálát a Mindenhatónak a világ négy tájáról hazatért zsidó. Először monotonnak tűnő imájuk ma már lenyűgözően érdekesnek hallik, melyben állandóan az örök időszerűséggel bíró üzenet szárnyal:

„Vetechezená énénu besuvchá lecion beráchámim.”

Ülök a szobámban a nyitott ablak előtt, melynek szárnyait hat héten keresztül beragasztva tartottuk. Ma már anakronisztikusnak tűnik, hogy több mint négymillió testvérünkkel együtt, ragasztószalaggal és nylon fóliával védekeztünk Irak őrült diktátorának Scud rakétái ellen.

Az Ország minden polgárára deprimálólag hatott a Cáhál és a józanész diktálta önfegyelem. Már nem emlékszem pontosan, hányszor hallottuk a kibírhatatlan atmoszférát teremtő szirénazúgást.
Vagy arra, hogy hányszor vettük fel korunk egyik védő szörnyszüleményét, az ormótlan gázálarcot.

De így a péntek délutáni csendben újból kirajzolódik előttem a januári első támadás, amikor hajnalban Iraki rakéták törték át Izrael egét, hogy legújabb kori történelmünk hős városának, Tel-Avivnak házai közé csapódjanak. Ültünk a „zárt szobában”, és remegve vártuk, van- e áldozata a gyilkos fegyvernek. Csendben mormoltam magamban a gyermekkorból beidegződött T’hilim (zsoltár) verseket,

6

remélve, bízva, tudva, hogy Ő, a Teremtő soha nem hagyja el népét. Majd elhangzottak a „varázs” mondatok: le lehet venni a gázmaszkot !

Kimenni a „zárt” szobából !
Kábultan, mint, ki álomból ébred, igazán csak akkor tértem magamhoz, amikor a

rádióban, reggel hatkor érces hangon, gyönyörűen hangsúlyozva újra felcsendült az ősi, a hitet, s biztonságot sugárzó mondat:

„Smá Jiszráél, Hásém Elokénu, Hásém Echád”.

„Halld Izrael, az Örökkévaló a mi Istenünk, az Örökkévaló egyetlenegy !”

Schöner Alfréd