A BreuerPress és a HetiTV Hírei 

A BreuerPress és a HetiTV Hírei 

Egy uniós ország miniszterelnöke szerintem egyáltalán nem tehet ilyen kijelentést, ez az európai értékekkel, mindennel szembemegy, sőt talán még a büntetőtörvénykönyv egyes állításait is kimeríti mindaz, amit megengedett magának a román miniszterelnök az erdélyi magyarokkal, a székelyekkel, a székely szimbólumokkal szemben.Egy uniós ország miniszterel­nöke szerin­tem egyáltalán nem tehet ilyen kijelen­tést, ez az európai értékek­kel, min­dennel szem­bemegy, sőt talán még a büntetőtörvénykönyv egyes állításait is kimeríti min­daz, amit megen­gedett magának Mihai Tudose, román miniszterel­nök az erdélyi magyarokk­al, a székelyek­kel, a székely szim­bólumokk­al szemb­en – mondta Németh Szilárd, a Heti Tv Pirkadat című műsorában. A Fidesz alelnöke szerint amit a román kormányfő el­mondott, az a XX. század legsötétebb óráit idézi, egys­zerű­en el­fogad­hatat­lan, meg­bocsát­hatat­lan és most is ki kell jelen­tenem, amit a román miniszterel­nöknek is tudomásul kell ven­nie, az erdélyi magyarokat mind­en eszközzel meg fog­juk védeni.

Bukaresti sajtóértesülések szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői végrehajtó bizottsági ülésén megvonják a bizalmat Mihai Tudosétől. Utódja Mihai Fifor védelmi miniszter lesz. A Maszol a stiripesurse.ro információira hivatkozva arról számol be, hogy a döntést Liviu Dragnea pártelnök és több megyei szervezet vezetőjének vasárnapi titkos találkozóján hozták meg. A politikai bizalom megvonását a portál szerint azzal fogják megindokolni, hogy Mihai Tudosét és a táborába tartozó minisztereket foglyul ejtette a „párhuzamos állam”. A kormányfőt azzal fogják kritizálni, hogy a PSD érdekeivel ellentétes döntéseket hoz, és nem fogadja el a párt jelöltjeit bizonyos kormánytisztségekbe.

A hétvégén az egyik tartományi szervezet elutasította, hogy a szociáldemokraták (SPD) ismét együtt kormányozzanak a jobbközép pártszövetséggel, emellett több vezető SPD-s politikus is bírálta a koalíciós tárgyalások alapjának szánt megállapodást. Az SPD Szász-Anhalt tartományi szervezetének kongresszusán az az álláspont érvényesült, hogy a pártnak a megújulás és megerősödés érdekében ellenzékben kell maradnia a következő négy évben, így a helyi alapszervezetek küldöttei bár szűk többséggel (52-51), de elutasították a CDU/CSU-val 2013-ban kezdett nagykoalíció folytatásáról szóló határozati javaslatot. Az SPD január 21-én egy rendkívüli szövetségi kongresszuson dönt arról, hogy a pénteken befejezett előzetes egyeztetés után elkezdjék-e a hivatalos koalíciós tárgyalást az eddigi koalíciós partnerrel.

Kisebbségi kormány létrehozásáról állapodott meg három párt Norvégiában négy hónappal a parlamenti választások után – jelentette be Erna Solberg miniszterelnök. Az új kormánykoalícióban Solberg pártja, a konzervatív Höyre mellett a jobboldali populista Haladó Párt (FrP) és a liberális Venstre vesz részt. A kisebbségi koalíció számít a kereszténydemokraták (KrF) külső támogatására. Erna Solberg azt ígérte, hogy az új kormány közösen jó megoldásokat fog találni Norvégia számára. Céljuk az, hogy elérjék: Norvégiában legyen a legjobb élni a világon. Ehhez erősíteni kell a gazdaságot, új munkahelyeket kell létrehozni, csökkenteni kell a szegénységet és hatékonyabban kell integrálni a bevándorlókat a munkaerőpiacon – hangsúlyozta a régi-új kormányfő.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egy 30 ezer fős új alakulat létrehozásán dolgozik a szíriai határvidékeken több szíriai fegyveres csoporttalegyüttműködve – közölte a koalíció a Reuters hírügynökséggel. Recep Tayyip Erdogan török államfő szóvivője aggasztónak és elfogadhatatlannak nevezte a fejleményt. Egy magas rangú török tisztségviselő a Reutersnek azt mondta: azért kérették be szerdán a török külügyminisztériumba az amerikai nagykövetség ügyvivőjét, mert helytelenítik, hogy az Egyesült Államok részt vesz az új „határbiztonsági erő” kiképzésében.

Huszonötre emelkedett az iráni tüntetések során történt zavargások halálos áldozatainak száma a legfrissebb hivatalos adatok szerint. A huszonöt halott között vannak civilek és a biztonsági erők tagjai egyaránt. Egyikük halálát sem a biztonsági erők által leadott lövések okozták, mert ők azt a parancsot kapták, hogy nem használhatják a fegyverüket – mondta Golamhoszein Mohszeni Edzsei, az iráni igazságszolgáltatás szóvivője. Iránban december 28. és január 1-je között voltak tüntetések országszerte több tucat városban a magas árak és a teheráni kormány politikája ellen. Az előzőleg közzétett hivatalos adatok szerint 21 ember vesztette életét a megmozdulások során kirobbant zavargásokban: 15 tüntető, a biztonsági erők két tagja és négy külföldi civil. Mohszeni Edzsei vasárnap nem részletezte a halálos áldozatok kilétét.

Pénzbüntetést szabtak ki annak a három zsidó fiatalnak, akik izraeli zászlót lengettek a Palesztin Hatóságot támogató szimpátiatüntetés mellett Bécsben. A szimpátiatatüntetés résztvevői amúgy a zsidók meggyilkolására bátorító jelmondatokat skandáltak – közölte az israelnationalnews.com. „Először néhány szót szóltak angolul és az USA, valamint Izrael ellen hőbörögtek” – számolt be a történtekről Adam Geiger, a megbüntetett diákok egyike. „Ezután elővették az ilyenkor szokásos szólamokat – intifáda, gyerekgyilkos izraeliek és a zsidók meggyilkolására bátorító jelmondatok”. A helyszínen történtekre adott válaszul a fiatalok fotókat készítettek magukról kezeikben az izraeli zászlóval, majd egyszer csak valaki a tömegből kilépve rájuk támadt. A diákok beszámolója szerint az odasiető rendőrök a támadó helyett őket motozták meg, majd vették őrizetbe. Az eset után végül fejenként 100, összesen 300 eurós bírságot szabtak ki a fiataloknak, mivel az indoklás szerint az izraeli zászló lengetésével „közrendet sértettek”.