A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:

Az EU-nak segítenie kell a menekülteken, de nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Welt am Sonntagnak adott interjúban. Hangsúlyozta, egyetért Ferenc pápával abban, hogy az EU-nak „keresztény felebaráti szeretetből” segítenie kell a menekülteken, de kérdés, hogy miként kell segíteni. A szíreknek joguk van az életüket mentve beutazni az első biztonságos államba, de hagytuk őket bevonulni Európába, és ehhez minden törvényt hatályon kívül helyeztünk – tette hozzá Orbán Viktor. Szolidárisak vagyunk és ezért kritizálnak bennünket, katonákkal állunk az EU határain, és ez eddig 1 milliárd eurónkba került. Mit tesz azonban Brüsszel és Berlin? Nem fizetnek nekünk semmit, és szidnak bennünket – mondta Orbán Viktor. Nem hagyjuk, hogy Brüsszel diktálja nekünk azt, hogy kit kell befogadnunk, csak Magyarország döntheti el, hogy kinek szabad magyar földön tartózkodnia. Ennek az alapelvnek a tiszteletben tartása esetén szívesen részt vállalunk egy menekültügyi rendszerben – mondta.

A tavaszi választáson csak azok a szavazatok eredményezhetnek változást, amelyeket az MSZP-Párbeszéd által létrehozott nyitott szövetségre adnak le, minden más voks a jelenlegi kormánypártokat támogatja – mondta Karácsony Gergely, a két ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje.  A Párbeszéd társelnöke kifejtette: a választáson nemcsak azok támogatják a Fidesz-KDNP-t, akik rájuk szavaznak, hanem a távol maradók és azok is, akik olyan ellenzéki pártra szavaznak, amely egyelőre nem tudja, miként kell egyensúlyozni az ország és saját érdekei között. Kiemelte, az MSZP-Párbeszéd szövetség továbbra is várja utóbbi pártok csatlakozását. Egy olyan piros-zöld szövetség jött létre, amely – további csatlakozókkal is kiegészülve – a sokszínű magyar társadalom egységét képviseli – tette hozzá, majd megjegyezte, a két párt között sokkal jobb a kémia, mint ahogy korábban gondolták.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja küldöttgyűlése Szigetvári Viktort választotta a párt miniszterelnök-jelöltjének, az országos politikai tanács pedig arról határozott, hogy Juhász Péter legyen a listavezetők.Szigetvári Viktor azt mondta, hogy az Együtt az egyetlen olyan párt, amely felnőttnek tekinti a választókat, ezért nem fogják folytatni az elmúlt “évtizedek néphülyítését”, nem tesznek betarthatatlan ígéreteket. 2018 tavaszának az lesz a tétje, hogy megtörik-e az Orbán-rezsimet – közölte. A választás végkimenetele az is lehet, hogy abszolút többséget szerez egy baloldali, zöld és liberális pártokból álló koalíciós kormány, ahogy az is, hogy a Fidesz kapja a legtöbb szavazatot, mégis elveszíti abszolút többségét – fogalmazott.

Néhány nappal azután, hogy Áder János köztársasági elnök kiírta az idei országgyűlési választást, új korszak kezdődhetett az ellenzéki oldalon, ugyanis úgy tűnik, mindenki mindenki ellen harcolni kezdett. Galló Béla politológus a köztévén úgy fogalmazott, elég össze-vissza mondatok hangzanak el az ellenzéki oldalon, főleg az MSZP részéről – ami egyik jele lehet annak, hogy nem sikerült megállítani a párt népszerűségének lejtmenetét. A választási esélyekkel kapcsolatban pedig nem látják értelmét a listás szavazatokért folytatott küzdelmeknek, ezért most az egyéni körzetek felosztásáért megy a harc. Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos véleménye: a DK elnöke a legkevésbé frusztrált a választások közeledtével, mivel szerinte ő el fogja érni a politikai céljait, ami közé az is beleférhet, hogy az MSZP romjain egy új baloldali pólust fog felépíteni, aminek természetesen a vezetője szeretne lenni. A szocialista párt pedig már Szili Katalin óta a DK elnökének tervét hagyja megvalósítani, ez a vezetői réteg sem képes megakadályozni, hogy apránként lebontsa az MSZP-t Gyurcsány Ferenc – jegyezte meg a politológus.

A Nézőpont Intézet legutóbbi felmérésének adatai szerint a közép-európaiak többsége nem lépne ki az Európai Unióból, ugyanakkor csaknem felük elégedetlen az unió jelenlegi vezetésével – mondta Nagy Dániel, az intézet kutatási igazgatója. Nagy Dániel ismertette: a kutatást Magyarország mellett tíz országban, – Ukrajnát kivéve – a szomszédos államokban, valamint Németországban, Csehországban, Lengyelországban és Bulgáriában végezték. Közölte: egyik országban sincs nagy többségben az az álláspont, hogy az EU jelenleg jó irányba haladna, de a románoknál, lengyeleknél többen inkább elégedettek. Magyarország mellett a csehek, a szlovákok, valamint az osztrákok és a németek is inkább elégedetlenek az EU vezetésének irányvonalával.

Külpolitika
Az izraeli hadsereg vasárnapra virradóra felszámolt egy újonnan megtalált, betonnal bélelt alagutat a Gázai övezet déli végénél, Izrael és Egyiptom, valamint az övezet hármas határánál. Az izraeli légierő gépei a Gázai övezetet tíz éve irányító, iszlamista radikális Hamász szervezet másfél kilométer hosszú alagútjának a bejáratát célozták meg kilencszáz méter távolságra a határtól. Az akcióra Benjámin Netanjahu miniszterelnök adott engedélyt, mielőtt több napos indiai látogatásra indult  – írta a Times of Israel.

Ha most rendeznék a választásokat Izraelben, akkor a kormánypárti Likud nyerné meg a választást – írta az Israel Hayom a legfrissebb közvélemény-kutatás alapján. A Likud 25, míg Yesh Atid 24 mandátumot szerezne a 120 fős parlamentben. A baloldali ellenzék egyébként csak akkor tudná a mostani kabinetet leváltni, ha az arab pártokkal közösen alakítana kotmányt. A mostani jobboldali koalíció tagjai egyébként úgy nyilatkoztak a lapnak, hogy nem tervezik a jelenlegi koalíció felbontását, így várhatóan csak jövőre lesznek parlamenti választások Izraelben.

Pokolgép robbant Libanon déli részén, Szidón városában, a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet egyik tisztviselője megsebesült. A robbanószerkezetet a palesztin vezető autójában rejtették el. Ajmán Sanaa helyi Hamász-illetékes azt mondta az al-Manárnak, hogy az áldozat az Abu Hamzaként ismert Mohamed Hamdan, és könnyebben sérült meg. Az al-Manár felvételeinek tanúsága szerint Hamdan autója megsemmisült, szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy a férfi, akit láttak, a lábán sérült meg. Libanoni források szerint a pokolgép akkor lépett működésbe, amikor Abu Hamza kinyitotta a kocsi ajtaját. Egyelőre nem tudni, ki követte el a támadást.

Az Egyesült Államok kudarcot vallott, mert nem volt képes aláásni az Irán és a nagyhatalmak, valamint Németország megállapodását Irán atomprogramjáról – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök.Az iszlám köztársaság államfője aláhúzta: az atomalku “sokáig tartó győzelmet” jelent Irán számára. Donald Trump amerikai elnök pénteken közölte: még egyszer utoljára igazolja a megállapodás teljesítését, de a következő alkalommal ezt már nem fogja megtenni, ha az egyezség “szörnyű hibáit” nem javítják ki. A 2015-ben létrejött egyezmény értelmében Irán korlátozza atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta a Iránnal szembeni szankciókat. Irán elutasítja a megállapodás újratárgyalását, és a többi részes állam is úgy véli, hogy az egyezség működik, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A skót miniszterelnök szerint továbbra is a függetlenség kínálja a legjobb jövőt Skócia számára, de az erről szóló döntés akkor lesz esedékes, ha már körvonalazódott a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszere. Nicola Sturgeon kijelentette: jelenleg “nagy a zűrzavar” abban a kérdésben, hogy milyen lesz Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszere, és a skótok szeretnének már tisztán látni ebben az ügyben. Sturgeon szerint annak alapján, amit a brit kormány és az Európai Unió mond, “ősz tájékán” lehet majd pontosabb képet alkotni Nagy-Britannia és az EU majdani viszonyrendszeréről, és várhatóan ő is akkor tudja majd megítélni, “hogy mi a megfelelő következő lépés Skócia számára”.

Nagy erejű, 7,3-es erősségű földrengést észleltek Peru partjaitól nem messze. Az Amerikai Földtani Intézet azt írta: a földmozgás fészke mintegy 12 méter mélyen volt, Acaritól 42 kilométerre dél-délkeleti irányban. Yamila Osorio, a Peru déli részén fekvő Arequipa kormányzója a földrengést követően arról adott tájékoztatást, hogy a földmozgásnak nincsenek áldozatai, és csak kisebb károkat okozott. A Csendes-óceáni Cunamiriasztó Központ első tájékoztatása szerint az epicentrum 300 kilométeres körzetében, Peru és Chile partjainál fennállt szökőár kialakulásának veszélye. Később viszont tudatták, hogy sehol nem észleltek cunamit, és a fenyegetés megszűnt.

Nem sikerült megválasztani az új cseh köztársasági elnököt a közvetlen államfőválasztás első fordulójában. A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a kilenc jelölt közül senkinek sem sikerült. Az összes voks összeszámlálása alapján Milos Zeman jelenlegi államfő és Jirí Drahos a cseh tudományos akadémia volt elnöke jutottak be a második fordulóba. Milos Zeman mintegy 38,5 százalékot, Jirí Drahos pedig mintegy 26,5 százalékot kapott. Helyi megfigyelők hangsúlyozzák, hogy a második forduló eredménye teljesen nyitott, és lehetetlen megjósolni, ki fog nyerni, bár Zeman újra mérsékelt favoritnak számít. Sokat nyom majd a a latban, kinek a támogatására szólítanak fel az első körben sikertelen elnökjelöltek, illetve a politikai pártok.

Az Országgyűlés elnöke szerint Közép-Európa 450 éve példát mutatott  a világnak, és ma is ezt teheti. Kövér László a tordai hálaadó ünnepségen bejelentette: eleget tesz az erdélyi felkérésnek és kezdeményezi a parlamentben az erdélyi országgyűlés vallásbékét kimondó tordai határozatának megörökítését. Az 1568-ban Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva a katolikus, az evangélikus, a református és az unitárius egyház szabadságát és egyenjogúságát.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint Romániának el kell döntenie, hogy részt kíván-e venni a közép-európai együttműködésben. Németh Zsolt az erdélyi magyar pártok vezetőivel tartott kolozsvári rendezvényen kijelentette: Magyarország Romániát is bevonná a közép-európai építkezésbe, ám Bukarest vonakodása vélhetően összefügg az erdélyi magyarok kérdésével.

Több tízezren vonultak az utcára Bécsben kormányellenes tüntetésre, arra szólítva Európát, hogy bojkottálja az új jobboldali kabinet szabadságpárti minisztereit. A rendőrség becslése szerint mintegy húszezren vettek részt a tüntetések, de a szervezők nyolcvanezresre tették a tömeget. A demonstrálók között voltak diákok, baloldali csoportok, de felvonult egy, Nagymamák a jobboldal ellen nevű csoport is. Egyes tüntetők plakátjai azt hirdették, hogy nem szabad megengedni a “náciknak”, hogy kormányozzák az országot. A tiltakozók arra szólították az európai kormányokat, hogy bojkottálják az új osztrák kabinetben részt vevő szélsőjobboldali szabadságpárti kormánytagokat, és ne működjenek együtt Ausztriával, amikor az év második felében átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Több ezren vonultak utcára Brüsszelben a szudáni illegális bevándorlók hazaküldését elrendelő Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár lemondását követelve. Rendőrségi becslések szerint közel hétezren vettek részt a demonstráción, amelyen mintegy húsz párt és civil szervezet is képviseltette magát. A tüntetők elfogadhatatlannak tartják Francken decemberi bejelentését, miszerint a hatóságok annak dacára is folytatni fogják az elutasított szudáni menedékkérők kitoloncolását, hogy a korábban visszaküldött migránsok közül többen arról számoltak be, hogy hazájukban bántalmazták őket. Emellett sokan azt is kifogásolják, hogy az államtitkár meghívására szeptemberben szudáni tisztségviselők érkeztek az országba a folyamat előmozdítása érdekében. A helyi sajtó jelentései szerint ugyanakkor azóta is mindössze tucatnyi visszatérítésre került sor.

A tavalyi gyászos év után az idei még életveszélyesebb lehet az újságírók számára Mexikóban: még két hét sem telt el, és máris megtörtént az idei első újságíró-gyilkosság a közép-amerikai országban. Az áldozat Carlos Rodriguez, akivel szombaton végeztek ismeretlenek Tamaulipas államban, a texasi határhoz közeli Nuevo Laredo városában. A hatósági közlés nem fedett fel részleteket a gyilkosság körülményeiről, a nyomozás pedig még csak ott tart, hogy kiderüljön: munkája okán ölték-e meg a riportert. Tavaly legalább tíz újságírót öltek meg Mexikóban, amit nemzetközi újságíró-szervezetek már véleménynyilvánítási válságnak minősítettek.

A washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet egyeztetett lépésekre készül az orosz-amerikai viszony javítása érdekében, erről az orosz nagykövet beszélt. Anatloij Antonov washingtoni orosz és Jon Huntsman moszkvai amerikai nagykövet egyeztetett lépésekre készül az orosz-amerikai viszony javítása érdekében. Az orosz nagykövet „konstruktívnak” nevezte a Huntsmannel az amerikai fővárosban megtartott megbeszélését, amelyen elmondása szerint kielemezték a kétoldalú viszony minden területét. Az orosz nagykövet ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi nehézségek közepette rövid távon nem lehet számítani a kapcsolatok javulására.

Feltörték a Der Spiegel című német hírmagazin főszerkesztőjének Twitter-fiókját. Klaus Brinkbäumer oldalán Twitter-üzenetként egy török nyelvű szöveg és német fordítása jelent meg, miszerint szeretnénk bocsánatot kérni a rossz hírekért, amelyeket Törökországról és Recep Tayyip Erdoganról közöltünk eddig.” Az üzenetet egy török nemzeti zászlót és a török államfőt, Recep Tayyip Erdogant ábrázoló kép egészítette ki. A Der Spiegel az egyik legrégibb és legtekintélyesebb német politikai hetilap, 1947 óta működik, hetente nagyjából 770 ezer példányt adnak el belőle. Hajnalban a lap a szerkesztőségi Twitter-oldalán közölte, hogy Klaus Brinkbäumer oldalát meghekkelték, és a kitűzött üzenet nem tőle származik. Röviddel ezután közölték, hogy megtisztították az oldalt.

Gazdaság:
Mindennapos hír, hogy mekkora munkaerőhiánnyal küzdenek egyes ágazatok, vállalatok, gyakorlatilag már nincs olyan szektor, ahol ne jelentek volna meg az ezzel kapcsolatos problémák. A jelenséget számos olyan tényező – demográfia, kivándorlás, egyes ágazatok, például a járműgyártás hazai fejlődésének elszívóhatása és nem utolsósorban a gazdasági konjunktúra felívelése – okozta, amelyen rövid távon túl sokat nemigen lehet változtatni – mondta Suppan Gergely a Világgazdaságnak. Az elemző szerint a gazdasági növekedés örvendetes gyorsulását vetítik előre a legfrissebb vállalati felmérések is, amelyek a munkaerő-felvételt tervező vállalatok számának dinamikus emelkedését tükrözik, míg számos nagyberuházás szintén jelentős munkaerőigényt fog támasztani a közeljövőben. Úgy látja, a munka- és bérverseny feltehetően hosszú folyamat lesz, a nyertesei a termelékenységüket fokozni képes vállalatok lesznek, miközben nem odázható el a munkaerőpiaccal kapcsolatos számos szemléletváltás sem, amely adott esetben szintén innovációt feltételez.

A kormány által tervezett 6,5 százalék helyett 6,9 százalék is lehet Kína 2017-es gazdasági növekedése a China Center for International Economic Exchanges gazdaságkutató intézet prognózisa szerint. Az első és a második negyedévben a kínai bruttó hazai termék évi 6,9 százalékkal nőtt, a harmadik negyedévben pedig 6,8 százalékra csökkent a növekedési ütem. Az összevont három negyedév növekedési üteme az előző évi azonos időszakhoz képest 6,9 százalék volt. A kormány 6,5 százalékos GDP-növekedést irányozott elő a 2017-e évre. Az intézet közgazdásza Hszü Hung-caj rámutatott: a külkereskedelmi forgalom fellendült tavaly, a lakossági fogyasztás a korábbi magas szinten tartotta magát és jelentősen megerősödött a fejlett technológiai ágazatok teljesítménye.

Sport:
Szombat éjjel megműtötték Miklós Edit térdét, aki az alpesi sízők világkupa-sorozatának ausztriai állomásán, a szombati szuperóriás-műlesiklás során bukott, és szenvedett keresztszalag-szakadást. “Editet megműtötték szombat éjjel, az ő és kezelőorvosa elmondása szerint nagyon jól sikerült az operáció. Ami ezen kívül fontos, hogy Editnek jó kedve van, és mi is pozitívak vagyunk a felépülését illetően. Ami biztos, hogy sajnos kihagyja a februári olimpiát” – idézte a Magyar Síszövetség Stark Mártont, az alpesi szakág szövetségi kapitányát. Hozzátette, kezelőorvosa, Christian Schenk úgy nyilatkozott, hogy orvosi szempontból Edit folytathatja karrierjét.  “Jól vagyok, sokkal nehezebb feldolgozni a mostani sérülést, mint a tavalyit, de jól érzem magam, a műtét jól sikerült” – mondta Miklós Edit. Stark Márton kijelentete, amint döntés születik arról, hogy Miklós Edit kiesésével az alpesi szakág mely versenyzőket indítja a téli olimpián, tájékoztatják a közvéleményt.

Könnyű:
A napokban öt vaddisznót fogtak be a Pilis Parkerdő Zrt. szakemberei a főváros környéki erdőkben, ezzel már százra emelkedett az utóbbi egy évben befogott állatok száma. A befogott egyedeket a lakott területektől távolabbi erdőségekben, főleg a Gödöllői-dombságban és a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben engedik szabadon. A vadak egy részét nyomkövető nyakörvvel szerelik fel, ennek segítségével feltérképezhető az állatok élettere és mozgása.