Svát új-hónap, programajánló, Maccabi Akadémia, gettó megemlékezés, oktatás, stb

hírlevél 18-01-11 (svát újhónap, programajánló, Maccabi Akadémia, gettó megemlékezés, oktatás, stb)

 

Radnóti Zoltán

Tiszteltjeink,
—– hagyományLehet elemezni a kivonulás csodás/mesés történetét. Felállítani folyamatábrákat. Fáraó reakciói, Mózes tettei, Isten odafigyelése… Ezek mind-mind mítikus elemek.Ami leginkább hozzánk szól, az a nép reakciói. Félelmei, projektálásai, vádaskodásai, menekülései és támadásai.Ezek vagyunk mi.A csapások tízfélék. Látható, hallható, fogyasztható, tapintható – mindenfajta félelmet gerjesztő. A fáraó bölcsei csak ennyit mondtak: „Ecbá Elohim” – Isten ujja ez.Mit mesél ez a tórai történet számunkra?
Látható és képzelt félelmeket láthatunk a csapással sújtott egyiptomi nép, és az önmagát egyre kilátástalanabb helyzetben érző zsidó nép körében. Az egyik a csapások miatt a másik az elnyomás miatt kiált fel.A közös kép: a holnaptól való félelem. És ennek a félelemnek a felnagyítása.
Gyermekként képzelődő felnöttek tömege. Az egyiptomi emberek szemében a csapások morbíd valóságához páni félelem társult. Ezzel szemben a zsidó nép ebből mit sem érzett. Leginkább a diktátor nélküli élet céltalansága ijesztette meg őket. Szrongássá vált a szabadságtól való félelem.Ám ez kimondhathatetlen tabu. Félni emberi dolog. Emiatt nem hal ki az emberiség.Még békeidőben is szorogva tekintünk a holnapba és a holnaputánba. Sokkal félelmesebb mint a velem szemben álló ellenség. Mert azt látom és tudom. A saját holnapomat nem.A zsidó népnek megigértek egy Földet. valahol Egyiptomtól észak felé menve, ahol már jártak az ősök 250 esztendeje.Semmit sem tudnak róla, csak azt, hogy az odavezető úton nem lesz rabszolgahajcsár, hanem a saját akaratukból kell előre menni. És napról – napra dönteni kell.Aztán elérkezünk oda, és hangosan nevetünk… Zoli, ettől féltél?Hol vannak az elképzelt szörnyek és szörnyűségek???A zsidó nép is ilyen élményeket élt meg, ám az az óriási különbség „akkor” és „ma” között… Hogy akkor tapintható volt az Isten közelsége. Eképpen nehéz volt félni… MA már „csak” egy nagy és szép tapasztalt világ látható, és hiányzik belöle az a „szükséges plusz”A kivonulás története az egymásból származó félelmet története, és a végén egy hatalmas nagy megnyugvás látható.És ez a zsidó nép története és túlélésének kulcsa néhány mondatban: (C)Amikor visszatekintünk a saját multunkra, akkor meglátjuk, hogy az Örökkévaló lassan sétálva távolodik a poros úton. Tfilinje csodaszép feketén világít – még hátulról is. Belénkhasít a felismerés, az elöbb még itt volt mellettem, és én meg nem vettem észre, mert féltem mindentől és mindenkitől. Ezért mesélem el ezt a történetet a gyermekeimnek, hogy ő már keresse meg és beszélgessen el vele.
—- sábát
hetiszakasz: váérá
sábát: 15:57 – 17:08
rajzfilm:

PÉNTEK:
17:00 – Pirké Ávot tanulás Megyeri J. Andrással
18:00 – szombatfogadás majd kiddus
Dvár Tóra: Csergő Évi
SZOMBAT 
reggel:
8.30: ima tanulás
9.00: reggeli ima, majd kiddus
Dvár Tóra: Dési – Vadas családkiddus után rögtön (kb 12.20): minha

—– szombati tanulás
péntek 17.00: zsidó filozófia – pirké ávot (Megyeri András) – Be lehet ülni – késve is!!
szombat 8.30: ima-szöveg gyakorlás és törvények (Radnóti Zoltán)
szombaton kb. 12.40: bár és bát micva felkészítés (Megyeri – Radnóti)

És ha van idő és kedv, akkor szombaton kiddus után kielemzünk egy jogesetet is.

—– hétköznapi imák:
hétfő: 7.00
szerda: 7.00 ros hódes – svát újhónapcsütörtök: 7.00

—– Tanulás:

– zsidóság alapjai tanfolyam – vasárnap: 18.00És itt elkezdtem feltölteni az idei programokat:
docs.google.com/spreadsheets/d/1yrh74ndpOErIhBH0ADVBYeGItFQoF0RemEFgrmdEEeI/edit?usp=sharing
– héber oktatás 4 szinten (minden levelemben benne volt)érdeklődés: [email protected]
——– 7 héber szó a hetiszakaszból
שְׂפָתָיִם – szefátájim – ajkak
לְהוֹצִיא – lehoci – kihozni (moci, mociá, mociim, mociot)
מַטֵּה – máté – botמִּדְבָּר – midbár – puszta, sivatag
מִקְוֵה – mikve – vízgyűjtő (mikve)
דָם – dám – vér
צְּפַרְדֵּעַ – cefárdéá – béka

—– kirobbanó siker a MAZSIHISZ sip12 galériája… (design: Tausz Gábor!!!)www.mazsihisz.hu/2018/01/11/hatalmas-tomeg-jelent-meg-a-sip-12-megnyitasan-11322.html

—– média:– a menekültkérdésről:rabbi.zsinagoga.net/2018/01/11/radnoti-zoltan-a-rabbi-valasza-a-menekultkerdesrol-es-a-kvotanepszavazasrol/– a zsidóság jövőjéről:rabbi.zsinagoga.net/2018/01/08/a-magyar-zsidosag-jovojerol/
– az újévi eskükről:rabbi.zsinagoga.net/2018/01/06/igazat-szolj-ne-egyel-hust-szeresd-magad-ne-fogadkozz-cselekedj-isten-tudja-a-24-hu-honlap-kerdese-a-lelkeszekhez-xxxvii/
– hmmmmmm…..www.mazsihisz.hu/2018/01/11/oriasi-lehetoseg–magyarorszagra-koltozik-a-nagy-haszid–hippirabbi–11323.html
– Röhrig / Heislermandiner.hu/cikk/20171106_szalma_gyorgy_rohrig_geza_a_torockoi_arvaknal_jart– pilpul 36

– hajrá miskolc!www.mazsihisz.hu/2018/01/11/europa-egyik-legszebb-zsinagogaja-ujul-meg-a-miskolci-kazinczy-utcaban-11325.html
– www.eszak.hu/megyei-korkep/2018/01/10/europa-egyik-legszebb-zsinagogaja-ujul-meg-a-miskolci-kazinczy-utcaban.eszak– hajrá Izrael!izraeli-hirlevel.blogspot.hu/2018/01/marciusban-indul-villamos-gyorsvasut.html
– vajon „megmenti-e” Izrael a világot?www.mazsihisz.hu/2018/01/09/remeny–izraeli-kutatok-ujabb-nagy-lepest-tehettek-a-rak-gyogyitasa-fele-11314.html
– megdöbbentő emlékezés:www.origo.hu/tudomany/20180108-50-evig-elt-a-titokkal-az-ausztral-ferfi-aki-auschwitz-tetovaloja-volt.html?utm_source=szm&utm_medium=fb&utm_campaign=szm_camp1

—— megemlékezés a gettó felszabadítására @ programajánlat:
zsinagóga:www.mazsihisz.hu/2018/01/04/73-eve-szabadult-fel-a-budapesti-getto-%E2%80%93-meghivo-megemlekezesre-11301.htmlbeszélgetés:www.mazsihisz.hu/2018/01/09/vannak-e-embermentok-a-naci-hadsereg-katonai-kozt–%E2%80%93-meghivo-beszelgetesre-11316.html

—– esetleg valaki??www.mazsihisz.hu/2018/01/11/open-call-for-bids-%E2%80%93-position-of-university-leader–rector–to-the-orzse-11321.html

—— Maccabi Akadémia (X)
Közösség! Tanulás! Pihenés!
Maccabi Akadémia ( Future Leaders Forum )  kerül megrendezésre 2018.02.23.-25.  Debrecenben.
Ismerkedj meg hasonló gondolkodású fiataokkal. Képezd magad és tevékenykedj a közösséged vezetőjeként. Kapcsolódj ki wellness programokkal egy 5 csillagos szállodában.
Légy Te is a Maccabi család része!  Regisztráció és az alábbi űrlapon. A résztvevők száma korlátozott, erre az eseményre összesen 30 főt tudunk fogadni.
részletek:
maccabi.hu/maccabi-akademia
program:
www.facebook.com/events/778527449013697/

—— könyvbemutató!!! (X)
Szeretettel meghívjuk Önöket  Gáli József A püspök madarai című könyvének bemutatójára 2018. január 17. szerdán délután 17 órára az Aurórába (VIII. kerület, Auróra utca 11.).

Gáli József a huszadik század második felének jelentős, de ismeretlen magyar írója volt. 1930-ban született Gyulán, 1944-ben egész családjával együtt deportálták Auschwitzba, a koncentrációs tábort egyedül ő élte túl. Legjobb barátjával, az 1958-ban kivégzett Angyal Istvánnal is ott ismerkedett meg.
A Rákosi-korszakban osztályidegenként kizárták a színművészeti főiskoláról, első drámájára mégis József Attila-díjat kapott. Rajk László újratemetésének estéjén mutatták be a rendszert bíráló Szabadsághegy című darabját, amely nagyban hozzájárult az 1956-os forradalom kitöréséhez.
A forradalomban való részvételéért először halálra, majd hosszú börtönbüntetésre ítélték, a lágerben megromlott szívét ott további tortúráknak vetették alá. 1968-ban orvosi műhiba folytán a klinikai halál állapotába került. A hetvenes években a legjelentősebb német szerzőket fordította.
Végül 1981-ben, szívrohamban halt meg.
Most megjelenő könyvében prózai írásai mellett mindhárom nagy drámája szerepel. A kötethez Márton László író, drámaíró írt utószót. Tragikus életútja különös valóságértéket tulajdonít Gáli élete eseményeinek. Sűrű prózájában ennek az elemeit ragadja meg és tárja elénk olyan élesen és hétköznapian, hogy a legszélsőségesebb helyzetekben is otthon érezzük magunkat – akármilyen hihetetlen is –, és tudnunk kell, hogy mindez velünk is megtörtént és megtörténik.

– A könyvbemutatót Csillik Dávid, a Mazsihisz ifjúsági csoportjának vezetője nyitja meg, a kötetet bemutatja Mészáros Sándor, a könyvet megjelentető Kalligram kiadó vezetője.
– A kötetről Rózsa Péter, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese beszélget Eörsi László történésszel, Filep Tamás Gusztáv kisebbségkutatóval Kőszeghy Péter irodalomtörténésszel és Szanyi Péter szobrásszal.
– Fölolvas Ruszkai Szonja és Valcz Péter színművész, valamint Kornis Mihály író előadásában is elhangzik Gáli József Farkaskutyák című novellája, felvételről.
– Az est házigazdái a szerző özvegye, Balla Margit festő, a Lauder iskola tanára, és Pályi Márk, a kötet szerkesztője.
A kötet megjelenését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is támogatta. – A könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.
www.mazsihisz.hu/2018/01/09/gali-jozsef–a-puspok-madarai-%E2%80%93-meghivo-konyvbemutatora-11312.html

sábát sálom!zoli


– Radnóti Zoltán (MAZSIHISZ) rabbi
www.facebook.com/radnoti
saját blog: rabbi.zsinagoga.net

– BZSH Bét Sálom zsinagóga – קהילת בית שלום – rabbi
www.facebook.com/BetSalom

– MAZSIHISZ Rabbitestület
– BZSH Rabbiság
www.facebook.com/rabbisag

– Magyarországi Kóser Felügyelet
www.facebook.com/koserfelugyeletMellékletek területYouTube-videó (Néha te vagy a jobb. És el tudod viselni ezt a terhet? (Váérá)) előnézeteNéha te vagy a jobb. És el tudod viselni ezt a terhet? (Váérá)YouTube-videó (PILPUL 36. rész Radnóti Zoltánnal) előnézetePILPUL 36. rész Radnóti Zoltánnalhírlevél 18-01-11 (svát újhónap, programajánló, Maccabi Akadémia, gettó megemlékezés, oktatás, stb)

Beérkező levelek x

Radnóti Zoltán

Tiszteltjeink,
—– hagyományLehet elemezni a kivonulás csodás/mesés történetét. Felállítani folyamatábrákat. Fáraó reakciói, Mózes tettei, Isten odafigyelése… Ezek mind-mind mítikus elemek.Ami leginkább hozzánk szól, az a nép reakciói. Félelmei, projektálásai, vádaskodásai, menekülései és támadásai.Ezek vagyunk mi.A csapások tízfélék. Látható, hallható, fogyasztható, tapintható – mindenfajta félelmet gerjesztő. A fáraó bölcsei csak ennyit mondtak: „Ecbá Elohim” – Isten ujja ez.Mit mesél ez a tórai történet számunkra?
Látható és képzelt félelmeket láthatunk a csapással sújtott egyiptomi nép, és az önmagát egyre kilátástalanabb helyzetben érző zsidó nép körében. Az egyik a csapások miatt a másik az elnyomás miatt kiált fel.A közös kép: a holnaptól való félelem. És ennek a félelemnek a felnagyítása.
Gyermekként képzelődő felnöttek tömege. Az egyiptomi emberek szemében a csapások morbíd valóságához páni félelem társult. Ezzel szemben a zsidó nép ebből mit sem érzett. Leginkább a diktátor nélküli élet céltalansága ijesztette meg őket. Szrongássá vált a szabadságtól való félelem.Ám ez kimondhathatetlen tabu. Félni emberi dolog. Emiatt nem hal ki az emberiség.Még békeidőben is szorogva tekintünk a holnapba és a holnaputánba. Sokkal félelmesebb mint a velem szemben álló ellenség. Mert azt látom és tudom. A saját holnapomat nem.A zsidó népnek megigértek egy Földet. valahol Egyiptomtól észak felé menve, ahol már jártak az ősök 250 esztendeje.Semmit sem tudnak róla, csak azt, hogy az odavezető úton nem lesz rabszolgahajcsár, hanem a saját akaratukból kell előre menni. És napról – napra dönteni kell.Aztán elérkezünk oda, és hangosan nevetünk… Zoli, ettől féltél?Hol vannak az elképzelt szörnyek és szörnyűségek???A zsidó nép is ilyen élményeket élt meg, ám az az óriási különbség „akkor” és „ma” között… Hogy akkor tapintható volt az Isten közelsége. Eképpen nehéz volt félni… MA már „csak” egy nagy és szép tapasztalt világ látható, és hiányzik belöle az a „szükséges plusz”A kivonulás története az egymásból származó félelmet története, és a végén egy hatalmas nagy megnyugvás látható.És ez a zsidó nép története és túlélésének kulcsa néhány mondatban: (C)Amikor visszatekintünk a saját multunkra, akkor meglátjuk, hogy az Örökkévaló lassan sétálva távolodik a poros úton. Tfilinje csodaszép feketén világít – még hátulról is. Belénkhasít a felismerés, az elöbb még itt volt mellettem, és én meg nem vettem észre, mert féltem mindentől és mindenkitől. Ezért mesélem el ezt a történetet a gyermekeimnek, hogy ő már keresse meg és beszélgessen el vele.
—- sábát
hetiszakasz: váérá
sábát: 15:57 – 17:08
rajzfilm: