Ez egy folyamatosan fejlődő ország

Ez egy folyamatosan fejlődő ország

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a román miniszterelnök kijelentéséről, az olimpiai álmokról, valamint a választásról és természetesen Csepelről is.

 

Rövidesen Romániába, pontosabban Erdélybe, Kolozsvárra utazik, mit gondol, a látogatása során szó lesz a román miniszterelnök botrányos kijelentéséről?

Kolozsvárra és Tordára megyek, hiszen az 1568-as országgyűlés  által meghozott, a vallásszabadságról szóló törvényt ünnepeljük meg. Azt gondolom, a román miniszterelnök a legrosszabb időpontra rögzítette a mondatait, az egykor meghozott törvény pont ellentétes mindazzal, amit tegnap mondott el a miniszterelnök. Amit elmondott, az a XX. század legsötétebb óráit idézi, egyszerűen elfogadhatatlan, megbocsáthatatlan és most is ki kell jelentenem, amit a román miniszterelnöknek is tudomásul kell vennie, az erdélyi magyarokat minden eszközzel meg fogjuk védeni!

Hol van ilyenkor az Európai Unió?

Egy uniós ország miniszterelnöke szerintem egyáltalán nem tehet ilyen kijelentést, ez az európai értékekkel, mindennel szembemegy, sőt talán még a büntetőtörvénykönyv egyes állításait is kimeríti mindaz, amit megengedett magának a román miniszterelnök az erdélyi magyarokkal, a székelyekkel, a székely szimbólumokkal szemben.

Ha minden igaz, akkor Ön lesz a Fidesz csepeli képviselőjelöltje 2018-ban is, ami egyre több pártnak lesz fontos.

Igen, mindenképpen szeretnék elindulni, hiszen én már 54 év óta ott lakom, engem minden Csepelhez köt, az egész életem, a politikai pályám is, voltam már a kerület polgármestere is, megválasztott országgyűlési képviselője. 2014-ben alig több mint 400 szavazattal kaptam kevesebbet, mint az akkori győztes. Most úgy gondolom, megint itt lesz a remek alkalom, hogy megkérdezzem a csepelieket, ki mellett teszik le a voksukat. Azt már elmondta, nekem teljesen mindegy, ki indul majd ellenem, nem velük foglalkozom. Engem az a casting, ami a baloldalon , vagy inkább a teljes ellenzéki oldalon zajlik, mert ebben a meccsben a Jobbik is szerepel, nem érdekel. Nekik ez egy állás, létkérdés, hogy bent lesznek-e a Parlamentben, kiből mi lesz, én azt gondolom, mindezt a választókra kell rábízni, döntsék el ők. Én bízom bennük, a választói akaratban. El kell mondanom magamról, én hosszabb ideig voltam ellenzékben, mint hatalmon, többször elindultam, többször vereséget szenvedtem a kihívóktól, ennek ellenére én nem mondok, nem mondhatok olyanokat, amiket ők megengednek maguknak. Legutóbb az egyik ellenzéki képviselő, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke mondta azt, hogy majd ő kitiltja a Fideszt, Orbán Viktort a választásokból. Nem értem, hogy gondolhat ilyet egy politikus, neki is egy szavazata van. Majd az emberek eldöntik ezt a kérdést, van egy Alaptörvényünk, amely rögzíti az európai hagyományokon alapuló megmérettetést,  négyévente az Országgyűlésbe, ötévente az Európai Parlamentbe. Az emberek itt tudják elmondani, kifejteni az akaratukat, elégedettek-e, ne elégedettek ezzel a helyzettel, kit akarnak, szeretnék tudni, hogy merre megy ez az ország.

Ön a birkózószövetség elnöke, tegnap jelent meg egy hír, mely szerint Budapestnek vernie kellene Párizst. Ez mit jelent?

Ezt nem én mondtam, hanem a nemzetközi szövetség elnöke, már azért is, mert Budapest rendezi meg a sportág legnagyobb eseményét, a világbajnokságot az Arénában. Addigra még nem készül el a csepeli komplexum, de már erről is beszéltem az elnök úrral, aki megígérte, nemzetközi versenyeket is hoznak majd Csepelre.

De a világbajnokság mellett Ön felvetette újból a budapesti olimpia lehetőségét is.

Több olyan rendezvény is volt tavaly Magyarországon, ahol bemutattuk a világnak, az ország van olyan állapotban, hogy egy kiemelt nemzetközi versenyt megrendezzen, sőt nem csak arra vagyunk képesek, hogy megrendezzük, hanem általa még inkább tudunk emelkedni. A vizes világbajnokságnak olyan fogadtatása volt mindenütt, hogy az hihetetlen! Gondoljunk csak bele azokba a képekbe, amikor a toronyugrók mögött látható volt a Parlament kupolája, akkor ez nem csak a sportról, annak az embernek a nagyságáról szólt. Amikor a magyar sportolók itthon hallgathatják, énekelhetik a Himnuszt a közönséggel, az jelent valamit. Amikor a magyar sportolók az itthoni fellépésen összekapják magukat, mert azt mondják, ez egy picit teher, de mégis édes teher és mögöttük áll az egész ország. Ezért is gondolja a magyar kormány, ezért is támogatjuk a Fidesz-KDNP szövetségben, ez egy nemzeti, nemzetstratégiai ügy, nagyon sok helyen lehet a hasznát látni, a közösségépítéstől kezdve, a nemzet egészségén át, egészen a gazdasági szintig. Ami pénzt ebbe befektetünk, annál jóval több jön vissza, bármit is mondanak a stadionépítésekről, de mégis, a befektetett pénz visszajön az üzemeltetés során, hasznot hoz az államnak, ami újra elkölthető pénzeket jelent, amit az oktatásba, az egészségügybe lehet fordítani.

Már az előző olimpiai pályázatnál az ellenzéknek sikerült összegyűjteni a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. Nem gondolja, hogy újból megpróbálják majd? Nagy égés lenne, ha egy újabb pályázatnál megint ez történne.

Egyetértek azzal, hogy óvatosabban kell nekimenni majd ennek, minden adott azonban, hogy ne mondjunk le erről a tervről. A 2024 és a 2028 már elveszett, nézzük meg, tőlünk ezt elvették azok, akiknek ezt el kellett venni, maradtak ketten a pályázók közül, a NOB meg döntött, rögtön ki is osztja a két olimpia helyszínét. Azt hiszem, az országban mindenki tanult ebből a történetből. Ez egy folyamatosan fejlődő ország, a magyar miniszterelnök nagy taps kíséretében jelenti ki a német gazdasági előtt, hogy 2030-ra a kelet-közép-európai térség Németország mellett lesz az Európai Unió legnagyobb finanszírozója. Ebben a helyzetben nyugodtan megengedhetjük magunknak, hogy az olimpiára pályázzunk. Minden feltételünk megvan hozzá, a pénzügyi, gazdasági, sőt addigra meglesz az infrastrukturális is. Ne feledjük el, a 2024-es pályázatban egy nagyon komoly infrastrukturális csomag állt rendelkezésünkre, nem csak sportfejlesztésre, hanem közlekedésre és egyebekre is, Budapest teljes megújítása szerepelt benne, leginkább a déli részek, kiemelten Csepel nyert volna sokat, ha nem fúrják meg.

Az olimpiai pályázatról való visszalépéssel Csepel elbukta ezeket a fejlesztéseket?

Egy részét, amelyek közvetlenül az olimpiához kapcsolódtak, azokat igen, de gondolkodunk azon, hogy mondjuk a tervezett atlétikai centrum megvalósulhasson egy másik rendezvényhez való csatlakozással. A többit nem vesztette el, hiszen a kormányrendeletben szerepel például az új déli Duna hídnak a megépítése, amelyik Csepelt köti össze Pesttel és Budával.

Ha már választás, sportszerűség, Ön szerint mi lesz az ÁSZ által megbüntetett pártokkal, az ő indulásukkal?

Először is meg kell jegyezni, az ÁSZ a törvények alapján hozza meg a döntéseit, nem egy ember, egy komoly vizsgálóbizottság határoz. Másodszor, senki sem állhat a törvények felett, még a politikai pártok sem. Harmadára, született egy kormányzati döntés, mely szerint ezeknek a büntetéseknek nem szabad befolyásolni a választásokon való indulást. Végül le kell szögezni, pénzügyileg mindenki egyforma a választások tekintetében. Magyarország a választási pénzek felhasználhatósága szempontjából a legdemokratikusabb országok egyike, itt mindenki körülbelül 1.1 milliárd forintot használhat fel.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter