A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:
Teljesen feldolgozták a nemzeti konzultáció adatait; az eredmények arról tanúskodnak, hogy a magyarok gyakorlatilag egyhangúlag elutasítják a „Soros-tervet”, a kötelező betelepítést, és minden olyan politikai akciót elleneznek, amely ennek megvalósítására irányul – jelentette ki a kormányszóvivő a bedobozolt kérdőívek előtt. Kovács Zoltán tájékoztatása szerint 2 356 811 űrlapot küldtek vissza: postai úton 2 178 320, interneten 178 491 érkezett. Mind a hét kérdés esetében 2,3 millió felett volt a „Soros-tervet” elutasító válaszok száma. A kormányszóvivő a beérkezett ívek száma alapján minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációjának nevezte a „Soros-tervről” szólót.

A polgármestereknek meg kell mutatniuk, hogy nem kérnek sem a bevándorlásból, sem a bevándorlásszervező irodákból – mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere felidézte: egy évvel ezelőtt a polgármesterek 80 százaléka közös nyilatkozatban utasította el a kötelező betelepítési kvótát. Mint mondta, ez a kezdeményezésük nem járt sikerrel, mert az Európai Unió ahelyett, hogy a bevándorlás megállításával foglalkozott volna, most felső korlát nélküli betelepítésről beszél.

 


Féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel – július 1-i kezdettel – a Magyar Államkincstár a tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártoknak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az érintett pártok számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Államkincstár vezetőivel.   Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítását követően a tiltott párttámogatásnak megfelelő összeget az érintett pártoknak kell befizetniük, az ennek megfelelő összegű büntetés érvényesítése a Magyar Államkincstár feladata. A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy mindezek figyelembe vételével ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően, így az ÁSZ által előírt fizetési kötelezettségek a pártok választások előtti költségvetési gazdálkodását és a kampány támogatásokat nem érintik.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz szavazatvásárlásra használja azt a mintegy 30 milliárd forintnyi közpénzt, amit a kormány az év végén osztott szét határon túli szervezetek között. A párt külügyi kabinetvezetője azt mondta, hogy a kormánypárt megpróbálja becsatornázni a saját politikai világába a határon túli magyar pártokat, akik pedig erre nem hajlandóak, azokat árulónak kiáltják ki. A Fidesz a határon túli magyarokból „egyfajta politikai prostituáltat” csinált azzal, hogy ezekkel a pénzekkel „megvásárolja” és bevonja őket a magyarországi politikai játszmákba – jelentette ki Ara-Kovács Attila.

A Magyar Időkben az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján azt írták, hogy jelentősen csökkent az erőszakos bűncselekmények száma Magyarországon az utóbbi években. Tavaly mintegy hatvan százalékkal kevesebb rablás történt a 2014-es adathoz képest, és visszaesett az emberölések száma is. A fővárosban 35 embert öltek meg, míg Pest megyében 28 halálos áldozatról tudunk. Nagy a gyilkosságok száma az ország északi és középső részein is, Borsodban és Bács-Kiskunban több mint tíz esetben indult nyomozás. Az utóbbi megyében a kiterjedt tanyavilág miatt előtérben áll az áldozatvédelem, a személy- és vagyonbiztonság, hiszen az ott élők nagy számban időskorúak és egyedülállóak.


Külpolitika

2040-re a muzulmán közösség létszáma meghaladhatja a zsidóságét, és így a kereszténység után az iszlám válhat a második legnépszerűbb vallássá az Amerikai Egyesült Államokban – derül ki a Pew Research Center legfrissebb kutatásából. Az amerikai társadalomtudományi kutatóintézet felmérése alapján ma közel 6.7 millió fő, azaz az amerikaiak 2.1 százaléka vallja magát zsidónak, míg a lakosság 1.1 százaléka, azaz 3.45 millió ember követi az iszlámot. Bár az elmúlt időszak alapján a zsidó közösségek létszáma is növekvő tendenciát mutat, a muzulmán lakosságra jellemző születési arány sokkal magasabb, valamint a bevándorlás is nagyban hozzájárul a gyorsabb növekedéshez – olvasható a The Times of Israel honlapján. Míg az amerikai lakosságon belül élő muzulmánok aránya 0.4 százalékról 0.9 százalékra nőtt 2007 és 2014 között, a zsidóság aránya mindössze 0.2 százalékponttal (1.7 százalékról 1.9 százalékra) emelkedett ugyanebben az időszakban.

Szobrot kap Máramarosszigeten Elie Wiesel Nobel-békedíjas író – jelentette be Horia Scubli, a város polgármestere. „A mellszobrot Ioan Ladea szobrászművész alkotta meg. (…) A szobrot az Elie Wiesel emlékház udvarán helyezik el májusban, az író felesége, Marion Wiesel és fia jelenlétében” mondta Horia Scubli. A szoborállítást az Egyesült Államokban élő, ugyancsak máramarosi Anton Fischman támogatja. Elie Wiesel (1928-2016) 1990 után többször is meglátogatta szülővárosát, nevét viseli a román holokauszt-kutató intézet is. Számos könyvet írt a náci koncentrációs táborokban átélt élményei alapján, és 1986-ban kapta meg a Nobel-békedíjat, elismerésül azért, hogy életét a több millió holokausztáldozat emléke fenntartásának szentelte. Máramarosszigeti szülőházát múzeummá alakították.

Román nyelvű magyarellenes falfirkák jelentek meg több csíkszeredai épület falán. A narancssárga festékszóróval írt feliratok obszcén kifejezéssel gyalázzák Magyarországot, és Victor Ponta volt román miniszterelnöktől idézik, hogy „Székelyföld nem létezik”.  A városi távhőszolgáltató igazgatója a társaság résztulajdonában levő épület falára festett feliratok kapcsán elmondta: egyeztetnek a polgármesteri hivatallal, hogy tegyenek-e feljelentést ismeretlen tettes ellen. Hozzátette: mást nem tehetnek, mint hogy letakarítják a magyargyalázó falfirkákat a falról.

Megállapodásra jutottak a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció megújításáról tárgyaló pártok az oltalmazottak családegyesítési jogának további korlátozásáról – jelentette a Bild. Az oltalmazott státuszt szerző menedékkérők családegyesítési jogának jövője a kormányalakítási tárgyalások egyik leginkább vitatott kérdése. A Bild szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) álláspontja érvényesül, így továbbra is fenntartják a két éve bevezetett ideiglenes szabályt, miszerint a menekültügyi rendszer túlterhelődésének megelőzése érdekében az oltalmazottak nem kezdeményezhetik a családegyesítést. Azonban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elérte, hogy kivételes esetekben mégis lehetséges a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítés. A kivételeket szabályozó előírásokat később dolgozzák majd ki – írta a Bild, hozzátéve, hogy az idő sürget, mert ha a törvényhozás nem lép, az idén március közepén megszűnik a családegyesítési jog felfüggesztése és visszaáll a régi rendszer, amelyben a menekültek mellett az oltalmazottak is kezdeményezhetik, hogy a magcsaládhoz tartozó rokonaik Németországba költözzenek.

Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter kifogásolta, hogy magas a bűnözési ráta a menekültek körében, és a bécsi kormány szigorúbb fellépését ígérte az ügyben. Kickl a 2016-os évre vonatkozó biztonsági jelentést ismertetve a kormányülés előtt elmondta, hogy a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított külföldiek aránya 13 százalékkal emelkedett az előző évben. Kifejezetten nagy volt köztük a menedékkérők száma – tette hozzá. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hányukat ítélték el. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kormány a fejleményekre „nagyon, nagyon szigorú bevándorlási politikával” válaszolhat.

Haszan Róháni iráni államfő elrendelte, hogy engedjék szabadon az összes diákot, akiket a múlt héten vettek őrizetbe tüntetések miatt. „Miután az államfő tanácskozott a belügyminiszterrel és a titkosszolgálat vezetőjével, elrendelte, hogy engedjék szabadon egy-két napon belül az összes diákot” – mondta Manszúr Golámi tudományos kutatásügyi miniszter. Becslések szerint 3700 körül lehet azoknak a diákoknak a száma, akik a múlt héten több iráni városban tüntettek, és emiatt rács mögé kerültek. Róháni már korábban is megértést mutatott a demonstrálók iránt.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság (EB) elnökével folytatott brüsszeli tárgyalásain értésre adta, hogy nem enged országa jogi reformjából, amelyért bírálatok érik az Európai Unió részéről. „Elmagyaráztuk, hogy mit jelent számunkra ez a reform. Javítani szándékozunk a jogrendszeren, hogy tisztességesebbé és tárgyilagosabbá váljon. Ragaszkodunk az álláspontunkhoz” – mondta a tárgyalások után a lengyel kormányfő. A tárgyalópartnerek megállapodtak abban, hogy februárban újra megbeszélést folytatnak egymással. A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy mindkét fél méltatta a közel kétórás megbeszélés baráti hangnemét.

Több mint kétszáz embert vettek őrizetbe és több tucatnyian megsebesültek az erőszakossá fajult tunéziai tüntetéseken. Hét évvel az „arab tavaszt” elindító tunéziai forradalom után az ellenzéki pártok kezdeményezésére tüntetéssorozat kezdődött hétfő este az észak-afrikai arab ország több városában a január 1-jén bevezetett gazdasági megszorító intézkedések miatt. Már az aznapi tüntetéseken is történtek összecsapások a tüntetők és a rendőrség között: akkor több tucatnyian sebesültek meg, köztük 11 rendőr, és a rendőrség 44 embert vett őrizetbe a belügyminisztérium tájékoztatása szerint. Kedd este még súlyosabb összecsapások történtek. Ezúttal már 49 rendőr sebesült meg – a sebesült tüntetők számát nem közölték -, és 206 embert vettek őrizetbe. A főváros egyik peremkerületében a tüntetők kifosztottak egy áruházat.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök újraválasztásáról kötött megállapodást a két legnagyobb katalán függetlenségi párt, az Együtt az Igenért (Junts pel Sí) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC). A pártokhoz közeli források szerint a megállapodás Brüsszelben született meg, ahol a volt elnök két és fél hónapja tartózkodik, mióta elmenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől. A Junts pel Sí és az ERC együttműködése azonban még nem garancia Puigdemont újraválasztására. Összesen 66 mandátumuk van a 135 fős törvényhozásban, a többséghez 68 képviselő támogatása szükséges. A négy mandátummal rendelkező Népi Egység (CUP) nevű baloldali függetlenségi párt egyelőre nem csatlakozott az együttműködéshez.

Gazdaság:
November végére 6465,5 milliárd forintra emelkedett a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok hitelállománya, ami amellett, hogy 8,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, közel hároméves csúcs – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. Ami az állomány összetételét illeti, a jegybank adatai szerint a 2017 novemberéig számított egy évben tovább emelkedett az öt évnél hosszabb lejáratú – zömében beruházási célú – hitelek súlya a portfólión belül: a tizenegyedik hónap végén 46,1 százalékot ért el, ami több mint 5 százalékpontos ugrás a tizenkét hónappal korábbi adathoz képest. A vállalati hitelpiac jó teljesítménye az előttünk álló időszakban is folytatódhat majd, hiszen az alacsony kamatszint és a kedvező makrogazdasági környezet is kedvez a növekedésnek – írta a Világgazdaság.

Jelentős területi eltérések tapasztalhatók a vásárlóerőben a GKI Gazdaságkutató Zrt. becslései szerint. Ezek alapján 2016-ban az egy főre jutó vásárlóerő alig haladta meg az 1 millió forintot. 2016-ban az egy főre jutó vásárlóerő (teljes jövedelem) 1,2 millió forint volt átlagosan Magyarország településein, de a falvak, városok, megyei jogú városok és a kerületek között nagyok voltak az eltérések – derült ki a GKI Gazdaságkutató becsléséből, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Központi Statisztikai Hivatal adatsorai (így például a nettó keresetek, a nyugdíjak, a vállalkozói jövedelmek vagy épp az önkormányzati juttatások) alapján készített. A GKI szerint a legszegényebb és a leggazdagabb településeket összevetve csaknem 3 millió forint volt a különbség.

Sport:
A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) azt a célt tűzte ki a férfiválogatott elé, hogy jusson tovább a csoportkörből a pénteken kezdődő horvátországi Európa-bajnokságon. „Az alapvető célkitűzés, hogy hat mérkőzést játsszon a csapat, de természetesen minden plusz sikernek örülünk” – mondta Kocsis Máté elnök. A magyar válogatott az Eb D csoportjában szombaton az olimpiai címvédő Dániával, hétfőn Spanyolországgal, szerdán pedig Csehországgal találkozik Varasdon (Varazdin). A négyesből az első három helyezett jut a középdöntőbe. Kocsis Máté bejelentette azt is, hogy a szövetség döntése értelmében a férfiaknál Lékai Máté, a nőknél pedig Görbicz Anita lett a tavalyi év legjobb magyar kézilabdázója.

Könnyű:

Az első cigarettát elszívók kétharmada naponta rá fog gyújtani, ha csak ideiglenesen is – állapította meg egy új tanulmány. Brit, amerikai, ausztrál és új-zélandi adatok elemzésével azt találták, hogy az emberek 60,3 százaléka kipróbálta a dohányzást, közülük 68,9 százalékra becsülték azok arányát, akiknél napi szokássá vált a cigarettázás – olvasható a BBC híroldalán. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a cigaretta „jelentős vonzerővel” hat a fogyasztóra már egyetlen alkalom után is. A Nicotine and Tobacco Research című szaklapban közölt metaanalízis eredényei 2000 és 2016 között végzett felméréseken alapulnak, ezekben mintegy 215 ezer résztvevőt kérdeztek meg.