A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:


A németek akarták befogadni a migránsokat, nem a magyarok, Magyarország azzal teszi a dolgát, hogy védi a schengeni határt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Bild napilapban megjelent interjúban. A kormányfő hangsúlyozta: a határvédelem 2015 óta egymilliárd euróba került és Brüsszel egyetlen fillért sem fizet ezért. Szerinte a probléma megoldása nem az, hogy az illegálisan az EU-ban tartózkodó embereket az EU egész területén szétosszák, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van. Arra a felvetésre, hogy miközben „pénzt fogad el az EU-tól”, megtagadja a menekültek befogadását, Orbán Viktor kijelentette: a Kohéziós Alap nem ajándék, hanem egy „tisztességes kiegyenlítés”, mivel a közép-európai országok megnyitották piacukat. „Ennek abszolút semmi köze a menekültkérdéshez” – emelte ki.

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az Ahmed H.-ügy tanulságaként levonható, hogy terrorizmus és tiltott határátlépés esetén is vannak olyan szervezetek, amelyek a magyar hatóságok és bíróságok munkáját bírálják. Völner Pál azzal kapcsolatban, hogy a Szegedi Törvényszéken folytatódott a 2015-ös röszkei zavargások miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt Ahmed H. pere, kijelentette: a kormány továbbra is meg fogja védeni a határokat, nem engedi, hogy a rendőröket kényszerítsék, dobálják. Hozzátette, a kormány nem engedi meg azt sem, hogy különböző szervezetek képviseletében ezt a tevékenységet a hazai jogrendet veszélyeztető módon támogassák.

Az emberi erőforrások minisztere a köznevelés megújítása terén elvégzett munka igazi visszaigazolásának tekinti, hogy 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma. Balog Zoltán hangsúlyozta: az ösztöndíjat azzal a céllal indították el, hogy a tanárnak készülő dákok nyugodtan készülhessenek erre a hivatásra. Mint mondta, 2017 novemberében 1481 hallgató rendelkezett Klebelsberg-ösztöndíjjal, most további 651 hallgató szerezte meg arra a jogot, vagyis összesen 2132-en kapnak ilyen ösztöndíjat. Közülük 1920-an osztatlan tanárképzésben tanulnak, 212-en pedig gyógypedagógus alapképzésben vesznek részt.

Az Állami Számvevőszék befejezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2015-2016. évekre, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. A párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el. Az ÁSZ felszólította a pártot, hogy tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésbe az általa elfogadott tiltott vagyoni hozzájárulás értékét, 331 millió 660 ezer forintot.

A Demokratikus Koalíció (DK) nem fizeti be azt a 16 millió forintos bírságot, amit az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott párfinanszírozás miatt vetett ki rájuk – közölte a DK ügyvezető alelnöke. Molnár Csaba emlékeztetett, hogy az ÁSZ szerint a piaci ár alatt bérlik az irodáikat, de a hozzájuk eljuttatott határozatból még az sem derül ki, hogy pontosan melyik irodákról van szó. A kampányfőnök úgy fogalmazott: az Állami Számvevőszék 2017 végére bebizonyította, hogy a Fidesz politikai megrendelésére dolgozik, mert egymás után bünteti milliókra az ellenzéki pártokat. A választás előtt néhány hónappal el akarják venni az ellenzéknek járó állami támogatás egy jelentős részét – értékelt.

Cenzúrának tartja az LMP azt, hogy előzetes engedélyhez kötik a pedagógusok, iskolaigazgatók önálló nyilatkozattételét. Az ellenzéki párt ezért az ombudsmanhoz fordul a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményének erről szóló körlevele miatt, amelyet a szakképző iskoláknak küldtek. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője emlékeztetett: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal azután küldte szét a fenntartása alá tartozó intézményeknek a levelét, hogy egy komáromi igazgató számon kérte pedagógusát, amiért a tanár nyilvánosan sérelmezett egy a szakgimnáziumukban történt jogsértő esetet, azt, hogy kifüggesztették a megrovásban részesült diákok névsorát.

A KSH nemrég tette közzé a tavalyi mikrocenzusának a gazdasági aktivitásról szóló fejezetét, melyből kiderült, hogy a 2011-es népszámlálás óta csaknem háromszorosára nőtt a naponta külföldre ingázó magyar dolgozók száma – írja a G7. 2011-ben az egész országból még csak 27 ezren jártak át napi szinten a határon túlra dolgozni, ami 2016-ra 72 ezer főre nőtt. A tavalyelőtti mini-népszámlálás adatai szerint a 72 ezer napi ingázó mellett 2016-ban 38 ezren voltak azok a magyar dolgozók, akik átmenetileg külföldön tartózkodtak, de szintén van magyarországi háztartásuk. Azokat viszont nem tartalmazzák ezek az adatok, akik tartósan külföldön élnek és dolgoznak.

Külpolitika
Az izraeli biztonsági kabinet az elmúlt napokban több rendkívüli ülést is tartott, ahol a zsidó állam északi határánál lévő biztonsági helyzetről egyeztettek – írta a The Jerusalem Post. Mint arról a Heti Tv is többször beszámolt, Izraelben egyre nagyobb aggodalommal figyelik az egyre jelentősebb iráni befolyást Szíria déli részén. Hasonlóan aggasztja a zsidó államot, hogy információik szerint egyre több iráni fegyver kerül Libanonba. Benjamin Netanjahu miniszterlnök az elmúlt napokban a világ több jelentős országának a vezetőjével telefonon beszélt, hol beszámolt nekik arról a fenygeetésről amit Irán térhódítása jelent a térségben. Több biztonsági elemzés is foglalkozott már a térséggel, és sokan attól tartanak, hogy a helyzet Izrael északi határán akár egy újabb háborús konfliktust is generálhat.

Az izraeli védelmi erők statisztikai részlege bejelentette, hogy tavaly több mint kétszeresére nőtt a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták száma. 2017-ben 35 ilyen támadás volt, míg az előző évben csak 15, 2015-ben pedig 21. Az adatok szerint azonban csökkent a zsidó állam ellen elkövetett terrortámadások száma, míg 2016-ban 269 volt, addig tavaly csak 99. 2017-ben 20 izraeli halt meg terrortámadásokban és 169 sebesült meg. A halottak száma valamivel emelkedett 2017-ben, mert 2016-ban 17-en haltak meg és 263-an sebesültek meg.

A Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálat letartóztatott decemberben két fiatal beduin nőt, akik a vádak szerint terrorcselekményt terveztek elkövetni Izraelben. A vádirat szerint a Negev sivatagban, a Lakia nevű beduin faluban élő 19 éves Rahma al-Aszad, és a vele egykorú Tasznin al-Aszad kapcsolatba lépett az interneten az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezettel, hogy merényletet hajtsanak végre izraeliek ellen. A Sin Bet tájékoztatása szerint a dzsihadista terrorszervezet képviselője arra utasította őket, hogy megfelelő célpontokat keressenek a lakóhelyükhöz közeli városban, Beér-Seván. Tasznin al-Assad a Telegram nevű applikáció segítségével egy bizonyos Kasszim sejkkel, az Iszlám Állam internetes irányítójával tárgyalt egy erre a célra megvásárolt SIM-kártyával – értesült a Jediót Ahronót. A sejk utasítására megfigyelték a város három intézményének, a Ben-Gurion Egyetemnek, egy tanárképző főiskolának, és a központi buszpályaudvarnak a biztonsági előírásait. Ezek közül Tasznin elvetette a buszpályaudvart, – mert ott túl sok muzulmán is áthalad, – majd később együtt kizárták azt is, hogy valamelyik általuk megfigyelt oktatási intézményben próbáljanak bombát elrejteni, mert túl szigorúnak látták a védelmi intézkedéseket.

Március 26. és 28. között tartják az egyiptomi elnökválasztás első fordulóját – közölte Lasín Ibrahim, az egyiptomi választási bizottság vezetője. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szükséges többséget, vagyis a szavazatok több mint felét az első fordulóban, úgy második fordulót kell tartani, amelyet április 24. és 26. között fognak lefolytatni – tájékoztatott Lasín Ibrahim. A választási hatóság vezetője hozzátette: a külföldön élő egyiptomiak március 16. és 18. között, illetve a második fordulóban április 19. és 21. között voksolhatnak.

Az Irán ellen állítólag zajló amerikai és nyugati kulturális invázióra hivatkozva tiltotta meg az iráni kormány az angol nyelv oktatását az általános iskolákban – írta a Guardian. „Az angol nyelv tanítása a kormányzati és a nem kormányzati általános iskolákban ellentétes a törvényekkel és szabályokkal, mivel az alapfokú oktatásnak az az alapfeladata, hogy lefektesse a diákok iráni kulturális ismereteinek az alapjait ” – mondta Mehdi Navid-Adham, az állami felsőoktatási tanács vezetője az állami televíziónak. Az iráni oktatási rendszert ismerők szerint a tiltás igazából inkább szimbolikus jelentőségű, mivel nem érint nagyon sok tanulót.

Közös állásfoglalást írt alá Kolozsváron az autonómia-elképzelések összehangolásáról a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. Amint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Biró Zsolt MPP-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök elmondta, az erdélyi magyarság autonómiaigényét először kimondó 1992-es kolozsvári nyilatkozat 25. évfordulója után szerették volna megerősíteni a magyar közösség autonómiaigényét. Az aláírás után Kelemen Hunor kijelentette: az Erdély és Románia egyesülését kinyilvánító 1918-as román gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma alkalom arra, hogy párbeszéd induljon a román társadalommal az erdélyi magyarság autonómiaigényéről. „Az autonómia a megoldás kulcsa” – fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette: amiképpen az autonómia megoldást jelent Európa számos országában, megoldást kell jelentenie Romániában is.

Kormányválsághoz vezethet Belgiumban a szudáni illegális bevándorlók hazaküldésének ügye, mert az egyik kormánypárt, az Új Flamand Szövetség (N-VA) a kormánykoalícióból történő kilépéssel fenyegetőzik, ha egyik politikusának, Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkárnak le kell mondania a vitatott intézkedés miatt – írta a La Libre Belgique. A beszámoló szerint Theo Francken december közepén jelentette be, hogy az előző hónapokhoz hasonlóan az év végén és január folyamán további szudáni illegális bevándorlókat küld vissza Belgium. A bejelentés felháborodást keltett a belga kormánykoalíción belül és többen azóta is az államtitkár lemondását követelik, ugyanis a korábbi hónapokban hazaszállított szudáni migránsok azt állítják, hazájukban bántalmazzák őket. Bart de Wever, a flamand párt elnöke elmondta, Francken a törvényeknek megfelelően járt el. Amennyiben nem nyílik lehetőség arra, hogy migránsokat olyan országba küldjön vissza Belgium, ahol rosszabb körülmények várnak rájuk, az a határok kinyitásával ér fel. Amennyiben Belgium a nyitott határok politikáját kívánja követni, az az N-VA nélkül fog megvalósulni – mondta a párvezető.

Milos Zeman elnök a cseh Barrandov TV-nek adott interjút, ahol Andrej Babishoz és Václav Klaushoz hasonlóan élesen kritizálta Brüsszel migrációs politikáját. „Ha az Európai Unió továbbra is gyáva marad ahhoz, hogy megerősítse a határvédelmet, tízmillió afrikai bevándorló fog hozzánk érkezni az elkövetkezendő években. Az EU egyfolytában beszél a határok megerősítéséről, de tenni nem tesz semmit.” A bevándorlásellenes politikus felhívta a figyelmet egy el nem hanyagolható tényre is, amely az integráció sikerességét firtatja: ezeknek a bevándorlóknak a kultúrája nem egyeztethető össze az európai kultúrával, és ezzel mindenki tisztában van – még ők is.

Részleges kormányátalakítást hajtott végre Theresa May brit miniszterelnök. A kormányátalakítással egy időben, de attól függetlenül, egészségi okokból lemondott tisztségéről James Brokenshire, az Észak-Írországért felelős tárca eddigi vezetője. A Downing Street bejelentése szerint a kormányzó Konzervatív Párt elnöki tisztségét Brandon Lewis, a belügyminisztérium eddigi bevándorlásügyi államtitkára veszi át Sir Patrick McLoughlintól. McLoughlin a párt elnökeként személyesen felügyelte a konzervatívok stratégiájának kidolgozását a tavaly júniusi előrehozott parlamenti választások előtt.

Elektromos hiba miatt tűz ütött ki a New York-i Trump-toronyban. A New York-i tűzoltóság jelentése szerint a tüzet egy meghibásodott vezeték okozta a felhőkarcoló egyik felső emeletén. A közösségi oldalakon fotók garmadája jelent meg az épület fölött gomolygó fekete füstről. A tűzoltók eloltották a tüzet. Két ember sérült meg, az egyikük egy tűzoltó. Az épületben irodák és luxuslakások találhatók.

Jordániában letartóztatták az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet egy sejtjének 17 tagját, akik még tavaly novemberben terveztek támadásokat egyebek közt bevásárlóközpontok ellen. A hírszerzés emberei akciójuk során fegyvereket és házilag gyártott robbanóanyagot is lefoglaltak. Utóbbit helyi piacokon kapható hozzávalókból készítették a sejt emberei. A terroristák bevásárlóközpontokon kívül mérsékelt vallási vezetők és nemzetbiztonsági létesítmények ellen terveztek támadásokat. Hogy pénzt szerezzenek akcióikhoz, kiraboltak egy sor bankot és autókat loptak.

Beismerő vallomást tett a németországi Dortmundban a tartományi bíróságon a Borussia Dortmund (BVB) labdarúgócsapat ellen tavaly tavasszal elkövetett robbantásos merénylet vádlottja. A német sajtóban Sergej W. néven azonosított német-orosz kettős állampolgár hírportálok beszámolói szerint vallomásában kiemelte, hogy nem tört a sportolók életére, a robbanószerkezeteket úgy helyezte el, hogy ne sérüljenek meg. A 28 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolt férfi hangsúlyozta, hogy megbánta tettét. A vád szerint nyereségvágyból hajtotta végre a támadást, úgynevezett eladási opciót vásárolt 26 ezer euróért (8 millió forint) BVB-részvényekre, és arra spekulált, hogy a merénylet miatt gyengül majd az értékpapír árfolyama a frankfurti tőzsdén, aminek révén 500 ezer euró profitra tesz szert.

Gazdaság:

Az európai uniós módszertan szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya a 2,4 százalékos célnál kedvezőbb lett, 2 százalék körül alakulhatott 2017-ben, az államadósság pedig 1,5 százalékponttal tovább csökkent – mondta Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő szerint a hiány és az államadósság alakulását a kedvező reálgazdasági folyamatok határozták meg, így a várhatóan 4 százalék feletti GDP-bővülés, a 10 százalék feletti reálbér-növekedés, illetve a foglalkoztatottak számának emelkedése. Az államtitkár megjegyezte: amennyiben az EXIM kitettségeit a kormány álláspontjának megfelelően a kormányzati szektoron kívülre sorolják a brüsszeli vita lezárultával, akkor az év végi államadósság a GDP 72,4 százalékra mérséklődött a 2016 végi 73,9-ről. Az EXIM-mel együtt számított mutató a 76 százalékos szintről 74,5 százalékra csökkent – tette hozzá.

Minden eddiginél magasabb az emberiség eladósodottsága. Csak az elmúlt egy évben 16 billióval emelkedett a mutató – közölte a Nemzetközi Pénzügyi Intézet. Tartoznak egyének, tartoznak városok, tartoznak országok és sokan mások, összesen 233 billió dollárral. A 70 ország pénzügyi képviselőit tömörítő, amerikai székhelyű Nemzetközi Pénzügyi Intézet, az (IIF) szerint az utóbbi egy évben 16 billióval ugrott meg a globális adósság. A szervezet adatai szerint a legnagyobb tartozást felhalmozó csoport az úgynevezett „nem-pénzügyi cégek” csoportja. Ide tartozik gyakorlatilag minden vállalkozás, amelynek nincs pénzintézeti jogosítványa, azaz a technológiai cégektől kezdve az áruházláncokig bármi. A 68 billiós tartozást felhalmozó cégek mögött nem sokkal maradnak le a kormányok, összesen 63 billió dolláros adóssággal. Ezeket követik a háztartások összesen 44 billió dollárnyi tartozással. Komplikáltabb elmondani, hogy kinek is tartoznak ezek a szereplők. Mint az Independent című lap megjegyzi: „magunknak tartozunk”. Minden kintlevőséghez tartozik egy pénzügyi termék. Azaz, ha valaki bankszámlát nyitott és ott pénzt helyezett el, akkor azt a pénzt a bank valakinek kölcsönadta.

Sport
Még legalább három hetet kell várnia az FC Barcelona szurkolóinak Philippe Coutinho bemutatkozására. A sajtóértesülések szerint 120 plusz 40 millió euróért szerződtetett brazil játékmester korábbi klubjánál, a Liverpoolnál szenvedett combsérülést, ami egyelőre meggátolja őt a teljes értékű munkában. A 25 éves futballistát hétfőn mutatták be a Camp Nou Stadionban, a procedúra első lépéseként aláírta 2023 júniusáig szóló szerződését. A játékos röviden köszönetet mondott mindenkinek a katalán klubnál azért, hogy valóra váltották az álmát. Hozzátette, ezt a pályán nyújtott teljesítményével szeretné meghálálni.

Könnyű
Két magyar kutató elemzése szerint a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek jelentős szerepük van abban, hogy stagnálnak az árpa, a búza, a kukorica és a rozs termésátlagai Magyarországon és az egész régióban. Jelenleg az emberiség kalóriaigényének körülbelül felét néhány gabonafajta biztosítja, amelyek közül kulcsszerepet játszik az árpa, a búza, a kukorica és a rozs. E növények jelentős hozamnövekedést mutattak az 1960-as években kezdődött, úgynevezett zöld forradalom során. Azonban a termésátlagok emelkedése a Föld egyes jelentős gabonatermő régióiban megtorpant, vagy egyenesen csökkenést mutat. A felmelegedésnek a vizsgálatban feltárt robosztus hatása a termésátlagokra a jövőre vonatkozó figyelmeztetés is a közép-európai régió gabonatermesztői számára. Ezért a kutatók az Alföldhöz hasonló adottságú, délkelet-európai száraz síkságok aszálykitettségének releváns csökkentéseként a földhasználat extenzifikációját és a korábbi vizes élőhelyek restaurációját javasolják.