Fokozott biztonsági készültséggel gondoskodik Izrael a szilveszterezők biztonságáról

Izrael fokozott biztonsági készültséggel gondoskodik a szilveszterezők biztonságáról

A megszokottnál több száz rendőrrel többet vezényeltek ki országszerte vasárnap estére, hogy gondoskodjanak a szilveszterezők biztonságáról.

Eközben a Magen David Adom csapatai felkészülnek a szilveszteri balesetek és erőszakos incidensek kezelésére, amelyeket a túlzott alkoholfogyasztás vált ki a tinédzserekből és felnőttekből. A mentősök és az orvosok, valamint a mentőautók és egyéb felszerelések készen állnak az esti bevetésre.

A rendőrségi járőrök a terrortámadások megakadályozására és az ittas sofőrök lekapcsolására fognak fókuszálni a városokban, köztük Tel Avivban, Jeruzsálemben, Beerseván és Haifán.

„A szilveszteri rendfenntartó biztonsági felmérések befejeződtek, beleértve a készültség fokozását minden nagyobb városban és vidéken országszerte, ahol ünnepségek zajlanak,” – jelentette ki pénteken a rendőrség szóvivője, Micky Rosenfeld.

„A határőrség, a titkosrendőrség, a különleges rendőrség és helikopter egységek különböző területeken fognak járőrözni, hogy szorosan figyelemmel kísérjék, megakadályozzák és szükség esetén reagáljanak a biztonsági incidensekre, ugyanakkor szem előtt tartva minden illegális ivászatot és ittas vezetést annak érdekében, hogy megőrizzék az utak biztonságát,” – mondta.

Rosenfeld hozzátette, hogy ellenőrző pontokat állítanak fel minden nagyobb úton, hogy véletlenszerűen csekkolják az ittas vezetőket, különös tekintettel a fiatalabb járművezetőkre.

Konkrét fenyegetésről nem érkezett információ a hírszerzéstől, de a rendőrség és a sürgősségi csapatok semmit sem bíznak a véletlenre.

„A rendőrség arra fog törekedni, hogy megszüntessen minden fenyegetést annak biztosítására, hogy minden szilveszterező biztonságban ünnepeljen,” – mondta Rosenfeld.

A Magen David Adom emlékezteti a lakosságot, hogy tegyen óvintézkedéseket a biztonság érdekében:

Kerüljék a túlzott alkoholfogyasztást, ami zavarodottságot, emlékezet kiesést, rossz ítélőképességet és koordinációt, valamint fáradtságot okozhat. Az alkohol mérgezés végzetes kómához vezethet. Az MDA arra is figyelmeztetett, hogy az ivás és az ittas vezetés szintén halált okozhat. A szülőknek emlékeztetniük kell gyermekeiket, hogy a 18 év alatti alkohol fogyasztás tilos.

Tavaly szilveszterkor az MDA csapatai 83 tinédzsert és felnőttet kezeltek túlzott alkoholfogyasztás miatt, mondta a szervezet. Az MDA azt tanácsolja, hog mindenki aki újévi buliba készül, jelöljön ki egy sofőrt, és győződjön meg róla, hogy a volán mögött ülő személy, nem iszik. Ha a kijelölt vezető mégis iszik, hagyja az autót a parkolóban és menjen haza tömegközlekedéssel vagy taxival.

Az ittas személyeket el kell távolítani a veszélyes helyekről, például útról, erkélyről, elektromos gépektől és járművekből. Ha az áldozat eszméletlen, vagy nem lélegzik, haladéktalanul meg kell kezdeni az újraélesztési folyamatot, és riasztani kell az MDA-t a 101-es telefonszámon. Ha az áldozat hány, az oldalára kell fordítani. Az áldozatot nem szabad hagyni, hogy kávét vagy más folyadékot igyon, mert a tüdejébe kerülhet és megfulladhat.